Financiele positie Gemeente Hoorn nog onduidelijk

ingevoerd op 1-6-2007

Nu de financiële effecten van de junicirculaire van het rijk nog niet bekend zijn, valt er nauwelijks iets te zeggen over de financiële situatie van de gemeente Hoorn en helemaal niets over de vrije beleidsruimte. Daarom doen B en W van Hoorn de gemeenteraad het voorstel om de besluitvorming daarover door de raad gelijktijdig met het vaststellen van de Programmabegroting 2008 in november 2007 te laten plaatsvinden.

Ter voorbereiding daarop willen B en W tijdens de behandeling van de Kadernota 2007 *) op 27 juni met de raad van gedachten wisselen over richtinggevende kaders waarbinnen politiek-bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken kunnen of moeten worden aangepakt. Op die manier ontstaat ruimte om eerst binnen de raad in een dialoog tussen raad en college van gedachten te wisselen, waarbij het accent komt te liggen op de inbreng vanuit de fracties. Vervolgens kunnen de ambities in verband worden gebracht met de financiële mogelijkheden, waarop in het najaar meer zicht zal zijn. Het geheel leidt dan tot besluitvorming in het kader van de begroting 2008. De informatie om tot kaderstelling te komen, treft de raad niet alleen aan in de kadernota maar ook in de Programmabegroting 2007. De meeste onderwerpen die nu actueel zijn en de politieke agenda bepalen, zijn immers in de Programmabegroting 2007 besproken.

Zodra de junicirculaire binnen is en de budgettaire consequenties daarvan door B en W zijn doorgerekend, informeren zij de raad daarover met een brief inclusief actualisatie van de reeks in de meerjarenbegroting. Tijdens een commissievergadering begin september wil het college de raad mede aan de hand van die brief nader informeren over het actuele financiële beeld en de consequenties daarvan.

In hun voorstel voor de gemeenteraadsvergadering van woensdagmiddag 27 juni vragen B en W de gemeenteraad in te stemmen met de onder- en overschrijdingen die in de kadernota zijn verwerkt. Dit betreft onontkoombare financiële effecten, waarover geen discussie nodig is. Tevens wordt de raad gevraagd in te stemmen met het verwerken van de lasten van de vervangings- en bijzondere investeringen van de jaarschijf 2008. Daarbij plaatst het college nadrukkelijk de kanttekening dat, indien het financieel beeld na verwerking van de junicirculaire negatief uitpakt, ook deze investeringen opnieuw door B en W kritisch worden afgewogen.

Reacties
Reactie: (parlementair verslaggever)
12-6-2007, 01:41
Het hele college van B&W is nogal onduidelijk. Dus is dit nieuws ? Het is echt geen verrassing hoor.