College wil financieel bijdragen aan aankoop Mirakel van Hoorn

ingevoerd op 5-6-2007

Burgemeester en wethouders van Hoorn willen in ieder geval voor 5.000 euro garant staan om  een voor Hoorn bijzonder Mariabeeld uit het midden van de 15e eeuw voor het Westfries Museum te verwerven. Vrijdag 8 juni komt de middeleeuwse madonna met kind bij Sotheby’s in New York onder de hamer. 

Het zogenoemde Mirakel van Hoorn ging vorig jaar bij een veiling aan het museum voorbij. Het werd toen voor 22.000 euro verkocht aan een particulier. Op initiatief van de Hoornse historicus en publicist J.P. van der Knaap en de Stichting Koepelkerk probeert het museum het beeld nu alsnog te verwerven. Diverse particulieren hebben inmiddels bijdragen toegezegd

Gezien het grote historische belang van het beeld en het maatschappelijk draagvlak in Hoorn, heeft het college van B en W vandaag besloten zich in ieder geval voor 5.000 euro garant te stellen. De toezegging brengt een eventuele aankoop van het beeld weer een stap dichterbij. Om zeker te zijn van succes zal meer geld nodig zijn, verwacht adjunct-directeur C. de Jong van het museum.

Aan het beeld is een bijzondere legende verbonden die leidde tot de bouw van de Onze Lieve Vrouwe kerk, nu meer bekend als de Noorderkerk. In 1425 zag de molenaar Claes Geraerdts op het Kleine Noord een verschijning die leek op de heilige Maria met Jezuskind op de arm, een stralenkrans om haar gestalte en een maansikkel onder haar voeten. Op de plaats van haar verschijning werd een kapel gebouwd, later de Noorderkerk. Jaren daarna viel een schip de haven van Hoorn binnen met een beeld aan boord voor de stad Lemmer. De molenaar herkende het beeld van zijn verschijning een buurtgenoten hebben het gekocht. Het werd geplaatst in de kapel. Tijdens de jaren van de beeldenstorm verdween het. Het raakte beschadigd maar bleef volgens de overlevering verborgen. In 1916 kwam het in handen van de glazenier/bouwkundige ir. J.L. Schouten. Na diens dood werd het geveild en mogelijk nog enkele malen. Op 21 februari 2006 dook het weer op en wel bij Sotheby’s in Amsterdam.

Niet alleen gaat het om een bijzonder beeld waarvan er nog maar weinig zijn. Het beeld was ook het symbool van de Mariaverering in Hoorn. Hoorn was in die periode een bedevaartplaats. Het bewijs daarvan is een zeer bijzonder 15e eeuws bedevaartinsigne. Het zeldzame insigne is in bezit van museum Boijmans van Beuningen en is in bruikleen bij het Westfries Museum voor de tentoonstelling Duistere Zaken die deze zomer van start gaat.

Voor meer informatie en financiële bijdragen kan men contact opnemen met de heer C. de Jong van het Westfries Museum (0229-280028).  

Reacties
Reactie: (Karel)
18-6-2007, 23:35
Nu eens geen reactie Dirk ?

Reactie: (Karel)
13-6-2007, 22:10
Nou Dirk, goed man. Wanneer kan ik die 7,5 eurocent bij je komen ophalen ? Ik vind je een toppertje. Mobiliseer meteen mijn wijk. Komen we allemaal onze 7,5 eurocent halen. Belofte maakt schuld. Steun de actiegroep; De 7,5 eurocent van Hoornse Dirk, een op en top royale vent. Geef je wel even je adres door.

Reactie: (D1RK)
8-6-2007, 00:34
Beste Tom,
Ik betaal graag die 7,5 cent per Horinees, en niet de volle E5000,-...
Alle andere Westfriezen vallen buiten de boot, maar gefeliciteerd, U is de eerste die serieus die 7,5 Euro cent wil ophalen!
Want €5000,- ; 67000 inwoners =7,46268 cent per inwoner....!

Reactie: (Tom)
7-6-2007, 17:42
Dirk

Geef je adres maar Dirk. Dan kom ik het geld wel ophalen.

Reactie: (D1RK)
7-6-2007, 00:38
Dit is dus 7,4 cent per persoon....
en voor ons met 4 personen dus 29,85 cent!
Alle klagers mogen bij mijn persoonlijk die 7,5 Eurocent komen ophalen, U krijgt er 8 dus die halve dient U dan wel als 1 gulden cent terug te betalen!

Iemand die wel kan rekenen, cultuur kost nu eenmaal geld, en er zijn duurdere feesten tijdens dit 650 jaar die minder publiek trokken, of waar ze reeds binnen half uur weg liepen, veel lawaai in de tent, en het ritme was die vrijdag avond erg matig....


Reactie: (Lilian)
6-6-2007, 07:43
Ergens verderop op deze site staat een bericht dat de financiële positie van de gemeente Hoorn nog onduidelijk is. Los dat eerst maar op voordat er weer over dit soort uitgaven nagedacht kan worden.

Reactie: (Onno)
5-6-2007, 20:10
€ 5000 maar? Ik dacht dat de gemeente begrotingsoverschot had van 1 1/2 miljoen?

Hoe dan ook, ik vindt het een mooi gebaar van de gemeente dat zij mee willen helpen dit, voor onze stad zo memorabele, beeldje terug te krijgen..
Komt er toch nog iets goeds vanuit het stadhuis..

Reactie: (Lilian)
5-6-2007, 14:08
En dan de inwoners dit weer laten betalen door nog hogere gemeentelijke belastingen? Er zijn wel nuttiger zaken om die 5000 euro aan te besteden.