Museum organiseert themamaand rond de stoomtram Bello

ingevoerd op 19-6-2007

Op 31 augustus 1955 reed stoomlocomotief NS 7742 Bello als laatste stoomtram tussen Alkmaar naar Bergen aan Zee. Dit tot verdriet van velen die met deze tram een leuk dagje naar zee hadden beleefd en niet te vergeten de inwoners van Bergen zelf. Na jaren in het dorp Bergen als monument te hebben gestaan, rijdt de locomotief na restauratie al een aantal jaren bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Vanaf dinsdag 19 juni tot en met vrijdag 13 juli organiseert het museum een speciale themamaand tussen Hoorn en Medemblik rond Bello en de vermaarde tram naar Bergen aan Zee.

Programma themamaand ’Bello’
Vanaf dinsdag 19 juni tot en met vrijdag 13 juli zal Bello dagelijks, behalve op maandagen, de stoomtrams rijden die om 11.00 uur uit Hoorn vertrekken naar Medemblik. Ook trekt ze de tram die om 13.25 uur uit Medemblik vertrekt naar Hoorn. Voor het vertrek van de tram uit Hoorn kunt u vanaf 10.30 uur de authentieke rijtuigen bewonderen, waarin de reizigers in het verleden naar het Bergense strand reisden en die het museum in de toekomst hoopt te restaureren.

Tijdens de rit naar Medemblik stopt Bello bij het oude stationnetje te Wognum, waar de geschiedenis van de stoomtram tussen Alkmaar en Bergen aan Zee wordt belicht aan de hand van historische foto’s, filmbeelden en anecdotes, opgetekend uit de mond van oud-reizigers, machinisten en conducteurs.

Eenmaal in Medemblik aangekomen kan het kolenvuur van Bello worden bekeken. Met de Bello-speurtocht kan worden ontdekt hoe vuur en water Bello al vele jaren in staat stellen goederen en reizigers te vervoeren door Noord-Holland.

Onbeperkt reizen met Bello
Met de dagkaart van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik kunt u onbeperkt reizen met Bello, heeft u toegang tot de tentoonstellingen in de stations en in de tram en kunnen jong en oud deelnemen aan de speciale Bello-speurtocht. Bovendien kunt u met deze dagkaart doorreizen met de luxe klassieke salonboot Friesland tussen Medemblik en Enkhuizen over het IJsselmeer.

Vanzelfsprekend kunt u ook eerst vanuit Enkhuizen varen en vanuit Medemblik doorreizen met Bello naar Hoorn. Prijzen dagkaart: volwassenen € 18,-; kinderen (4-11 jaar) € 13,50. Gezinsdagkaart: € 56,-, voor twee volwassenen en maximaal vier kinderen. Al met twee kinderen reist u voordeliger met deze kaart. Houders van de Museumkaart reizen gratis met Bello bij vertrek uit Hoorn. Op iedere tram en op de boot is er ruim voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje!

Meer informatie
Stoomtram en boot vertrekken uit Hoorn en Enkhuizen naast de NS-stations. In Hoorn en Enkhuizen is volop parkeergelegenheid. Meer informatie, een uitgebreide routebeschrijving naar de Museumstoomtram en de gehele dienstregeling voor 2006 vindt u op: www.museumstoomtram.nl of tel. 0229-214862.

Het rijden van locomotief Bello is onder technisch voorbehoud.

Reacties
Reactie: (Huesje)
19-6-2007, 10:02
Leuk, en wat een mooie foto’s! U vindt het toch niet erg dat ik de bovenste prent even als wallpaper gebruik? Vast niet. :)