Musea in Hoorn willen meer samenwerken én naar Oostereiland

ingevoerd op 25-6-2007

De Hoornse musea kunnen nog beter samenwerken en het Oostereiland is voor enkele musea een goede bestemming. Dit staat in de Nota “Hoorn Museumstad” die namens enkele Hoornse musea is opgesteld en maandagmiddag werd gepresenteerd aan pers, raadsleden en het College van B&W. De opstellers verwachten dat de kwaliteit van de musea kan groeien en dat Hoorn als ‘museumstad’ nog aantrekkelijker wordt.

Tegenwoordig kent de stad maar liefst 6 zeer uiteenlopende musea: Westfries Museum, Museum-Stoomtram Hoorn-Medemblik, Museum van de Twintigste Eeuw, Speelgoedmuseum De Kijkdoos, Affichemuseum en Museum Turkije-Nederland. Op terreinen als financiering, professionaliteit, collectie, omvang, promotie en marketing, educatie, huisvesting en bezoekersaantallen zijn er grote verschillen. Het lijkt volgens betrokken musea zinnig om te kijken of door afstemming en samenwerking te komen is tot een nog mooiere museumstad Hoorn.

Door samenwerking kunnen verschillende Hoornse musea zich versterken. Volgens de samenstellers van de museumnotitie valt te denken aan: -Professionelere exposities en vaste presentaties, -Meer bezoekers trekken, betere PR, -Meer financiële armslag krijgen, samen fondsen werven, -Meer ruimte krijgen voor exposities of vaste opstellingen, -Gezamenlijke filmzaal of multifunctionele ruimte, -Meer aan educatie en kinderactiviteiten doen, -Een betere begeleiding/opleiding van vrijwilligers/medewerkers, -Een betere bereikbaarheid voor invaliden/ouderen, -Professionelere horeca, ontvangstmogelijkheid voor groepen, -Ruimer assortiment MuseumShop, scherpere inkoop.

Het te ontwikkelen Oostereiland biedt volgens de drie musea nieuwe mogelijkheden. Door enkele Hoornse musea te combineren op het Oostereiland, aangevuld met enkele appartementen en een hotel met restaurant, ontstaat een toeristische en cultureel zeer interessant gebied dat Hoorn nog meer op de kaart kan zetten en de ontwikkeling van deze musea kan versterken. De Gemeente Hoorn is al jaren bezig met de ontwikkeling van een struingebied tussen Rode Steen en haven. Het streven om het Oostereiland als een eiland van kunst en cultuur vorm te geven, kan daar in belangrijke mate aan bijdragen. Aan de ene kant de Roode Steen als dé (historisch zeer verantwoorde) plek voor het Westfries Museum. Met uitbreiding van faciliteiten. Op het Oostereiland concentratie van andere activiteiten: musea, kunst en cultuur zodat er een natuurlijke as ontstaat die daadwerkelijk zal leiden tot een struingebied.

Samenstellers van de notitie zijn: Egbert Ottens (voorzitter van Ver. Oud-Hoorn, Kunstenaarsverenging Hoorn e.o., Museum Turkije-Nederland), Peter Westenberg (interim-directeur Westfries Museum), Hans Stuijfbergen (directeur Museum van de Twintigste Eeuw)

De gehele Museumnotitie is te lezen op www.oostereiland.nl (pagina Nieuws)

Een interview met Hans Stuijfbergen van het Museum van de Twintigste Eeuw op Radio Noord-Holland kunt u hier beluisteren:

Reacties
Reactie: (Wim)
26-6-2007, 22:03
Dit lijkt me een een uitstekend plan om de musea te concentreren op één gebied en de zekerheid dat het gebouw van de oude "Krententuin"in zijn historische schoonheid voor Hoorn ongeschonden bespaard blijft zonder blikvervuiling. De aanwezigheid van dhr. Ottens van de vereniging Oud-Hoorn, met een aantal andere verenigingen de bewakers van het cultureel erfgoed van Hoorn, geeft mij een goed gevoel. Want met dat cultureel/historisch erfgoed heeft de gemeente zelf weinig op. Dat de huisvesting inderdaad wel weer op conto van de financieel draadkrachtigen geschreven zal worden is een triest gegeven. Men zou huisvesting in dit historisch gebouw moeten verbieden.

Reactie: (Huesje)
25-6-2007, 20:59
Mooie plannen, dacht ik. Maar voor den gewone mens zal er wel geen plek zijn, heb een yuppengevoel bij dit alles.


Uit een eerder nieuwsbericht: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=58266&newsPg=2

"De geplande 31 woningen komen in de bestaande bebouwing, de oude gevangenis dus, op het Oostereiland bij de ingang van de Hoornse haven. De meeste appartementen, 27 stuks, komen in het oude u-vormige deel rond de binnenplaats en 4 penthouses zijn ingetekend op de zolder van het hoge gebouw, het zogenaamde Alkovengebouw. Op de andere drie verdiepingen van dit gebouw is een cultureel/toeristische functie gepland, bijvoorbeeld een museum."

We zullen zien wie er allemaal op dit Cultuur-eiland komen te wonen...