Groen licht voor subsidie-aanvraag Oostereiland

ingevoerd op 26-6-2007

Na de Monumentencommissie zijn nu ook de raadsfracties accoord met het streven van Hoorn om miljoenen euro’s aan rijkssubsidies voor het Oostereiland binnen te halen. Wel wilden onder andere CDA en VVD dinsdagavond van wethouder Van Es garanties dat de Gemeenteraad bepaalt wat er straks in de gebouwen komt.

Er was bij verschillende raadsleden verbazing over het feit dat de Monumentencommissie, waar geen raadsleden in zitten, een uitgewerkt voorstel had ontvangen. Raadslid Kamphuis van Hoorns Belang vond het vreemd dat zij zo’n voorstel via Hoorngids moest vernemen en niet via de gemeente. Aanvankelijk vond zij het voorstel ”helemaal niets”, maar na uitleg door wethouder Van Es ging zij, net zoals de rest van de fracties, accoord met de subsidieaanvraag voor restauratie van de voormalige gevangenis.

VVD-er Van Lunteren was verbaast dat er ”al weer tekeningen lagen” terwijl de gemeenteraad nog niets heeft besloten over de invulling van het Oostereiland. ”Welke invloed hebben wij nog” zei hij. Ook CDA-er Van der Tuin wilde weten hoe definitief de plannen nu waren. Wethouder Van Es gaf aan dat de invulling nog niet definitief is en dat er eind augustus een voorstel zou liggen waarin de zogenaamde ’kaderstelling’ werd omschreven. Kaderstellen betekent dat de raad de grenzen aangeeft waarbinnen het college zijn bevoegdheden mag uitoefenen.

Van Es was positief over de kans op subsidie van het Rijk en ook zou spoedig bekend worden of het Oostereiland echt door het Rijk wordt afgestoten. Het Rijk heeft namelijk nog steeds niet besloten dat de oude gevangenis niet meer nodig (’overtallig’) is. De bekendmaking van de zogenaamde ’overtalligstelling’ van het Oostereiland werd dinsdag verwacht, maar kon nog niet worden bevestigd. De wethouder hoopte de raadsleden tijdens de extra raadsvergadering op woensdag meer te kunnen melden. De nieuwe Rijksbouwmeester is volgens Van Es ”zeer enthousiast” over de Hoornse plannen voor het Oostereiland. Diens advies is zwaarwegend en daarom heeft men goede hoop op de 3 miljoen subsidie.