Wethouder en Graaf openen kaasmarkt-seizoen in Hoorn

ingevoerd op 28-6-2007

De kaasmarkt op de Roode Steen in Hoorn is na bijna 60 jaar weer terug. Donderdagavond gaven wethouder Jan de Boer en graaf Willem V het officiële startsein door het luiden van de bel. Beiden meldden dat het voor het toerisme in Hoorn een goede zaak is dat het initiatief voor de markt was genomen.

Donderdagmiddag liepen de kaasdragers voor het eerst officieel hun ”silly walk” voor of achter de kaasberrie. De waag (weegschaal) in De Waag werd na jaren weer eens gebruikt om kaas te wegen nadat na een rondje om Jan Pieter de berrie met kaas werd gewogen. Er reden boerenwagens getrokken door prachtige zwarte paarden door de stad. De wagens brachten de Goudse kazen naar de kaaspakhuizen bij de havens. Althans die indruk werd gewekt, maar alle kaaspakhuizen in Hoorn hebben tegenwoordig een andere bestemming.

Bij de start ’s avonds waren enige honderden belangstellenden aanwezig en de reacties leken positief. Het sfeertje was goed, de kaasdragers hadden er duidelijk lol in en de kaaskeurder kwam af en toe langs met een ’blokkie’ Beemster. De omroepster gaf informatie in het Engels en Nederlands en de kaasmeisjes liepen lieftallig rond in hollandse kledij op klompen en deelden folders uit. Kortom niets staat een succesvol kaasmarktseizoen in Hoorn in de weg.

Overigens was het nog niet de ’muzikale show” die van te voren was aangekondigd door de organisatoren. Iets meer snelheid lijkt wenselijk en de verstaanbaarheid van het omgeroepene liet ook nog wel iets te wensen over.

De kaasmarkt vindt t/m 20 september iedere donderdag plaats om 12.30 en 21.00 uur in het kader van Hoorn 650 jaar. Het evenement heeft de vorm van een show waarin kaasdragers en kaasmeisjes de hoofdrol spelen.