Handhavers Hoorn vaker samen op stap

ingevoerd op 9-7-2007

Burgemeester en Wethouders van Hoorn hebben het Handhavingprogramma 2007-2008 vastgesteld. Het handhavingprogramma leidt tot een meer integrale aanpak van de handhavingstaken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, brandveiligheid, milieu en openbare ruimte in Hoorn.

Met het programma worden de krachten van de verschillende handhavingstaken gebundeld, waardoor tegenstrijdige regels worden tegengegaan en het aantal inspectiemomenten voor ondernemers zal afnemen. Handhavers vanuit verschillende disciplines komen minder vaak afzonderlijk op bezoek. Bovendien neemt de gezamenlijke kwaliteit en samenhang in het optreden toe.

Samenhang
Een handhavingprogramma is wettelijk verplicht. Zo schrijven de Wet Milieubeheer, de Woningwet en de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor dat handhavingsbeleid moet worden vastgesteld. Gekozen is voor een stapsgewijze invoering van integraal handhaven in Hoorn. Het gaat om drie fasen: handhaven ‘naast’ elkaar, handhaven ‘met’ elkaar en handhaven ‘voor’ elkaar. Op dit moment is er sprake van een overgang van handhaven ‘naast’ elkaar, naar handhaven ‘met’ elkaar. Waar de verschillende diensten eerst afzonderlijk hun activiteiten organiseerden, gebeurt dat nu steeds vaker gezamenlijk. Dat komt het effect, dat met de handhaving wordt beoogd ten goede.

Om dit effect beter te kunnen realiseren, is het van belang dat de betrokken handhavers hun plannen op elkaar afstemmen. Dit blijkt vooral uit de uitvoeringsprogramma’s. Daarin staat onder andere wat de gemeente gaat doen op het gebied van controles. Ook de inrichting van de organisatie wordt aangepast. Zo vindt de coördinatie van de handhaving op het gebied van bouwen, brandveiligheid, ruimtelijke ordening en de openbare ruimte (Stadstoezicht) al centraal plaats vanuit een nieuwe afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving. Intensieve samenwerking met de Milieudienst maakt de integrale aanpak compleet.

Verantwoordelijkheid
Het naleven van de regels voor omgeving, gebouwen en de openbare ruimte is de primaire verantwoordelijkheid van eigenaren en gebruikers. Een stelsel van vergunningen met als sluitstuk de handhaving maakt het mogelijk om eigenaren en gebruikers op hun verantwoordelijkheid te wijzen met als doel het naleefgedrag van burgers, bedrijfsleven en instellingen te vergroten. Om het naleefgedrag te vergroten is in het handhavingprogramma een gemeenschappelijke handhavingstrategie opgenomen. Deze strategie bevat uitgangspunten waaraan de partijen zich moeten houden en hoe de gemeente hierop kan sturen.

Efficiënt en effectief

Het handhavingprogramma levert een bijdrage aan een effectieve handhavingorganisatie. Door afstemming, samenwerking, projectmatig werken en een integrale benadering wordt er gewerkt aan verdere verbetering van het handhavingsbeleid. Handhavingcommunicatie speelt hierbij een belangrijke rol. Communicatie is vooral gericht op preventie. Voor burgers, bedrijven en instellingen moet de integrale aanpak leiden tot een groter vertrouwen in de overheid als handhaver en verlaging van de lasten door ‘slimmere’ handhaving.

Reacties
Reactie: (Lezer)
19-7-2007, 20:32
En wie is daar weer ? juist ja, randdebiele Dirk.

Reactie: (D1rk)
9-7-2007, 20:21
Helaas, die foto, juist naast de supermarkten waar je drank kunt kopen staan deze borden!
Alsof de winkels het niet mogen verkopen....

Het betreft gebruik, en dat is niet voor iedereen blijkbaar duidelijk, geen flessen, dus bier uit blik, kijk maar eens in de afvalbak van de Vomar!

Want er staat toch alleen en fles op dat bord?

Zelfs als er Politie loopt, ze maken gewoon een praatje en zeggen niets, alsof dat bord er niet staat, want er is geen duidelijke grens!
Verder zijn er borden verdwenen, en ingangen waar nooit een bord stond!
Dus wat is nu die geen drank zone?