“Zwieren en Zwaaien” expositie in museum

Kermis-historie in Museum van de Twintigste Eeuw

Van zondag 1 juli t/m 2 september 2007 toont het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn de tentoonstelling ”Zwieren en Zwaaien, beleef de Kermis-historie”. Miniatuurkermisattracties, voorwerpen en foto’s vertellen over het fenomeen Kermis in Nederland. Van Reuzenrad tot de “Dame zonder hoofd”. De expositie laat vooral zien hoe de kermis vroeger werd gevierd.

Zo wordt verteld over het oude koekhakken en een origineel koekhakblok getoond. Koekhakken werd verboden omdat het spel nogal wat vingers kostte. Ook wordt op de expositie duidelijk dat de Haagse moordenaar Hendrik Jut de naamgever van de bekende kermisattracties Kop van Jut is. Er staan enkele oude kermis-speelkasten op de zaal, kinderen kunnen zelf ballen gooien en draaimolenpaarden en mooie houten modellen van nostalgische kermisattracties geven de sfeer van vroeger weer. Zelfs prijzen die men vroeger op de kermis kon winnen, zoals kermispoppen uit de jaren zestig, zijn nu in het museum te zien.

Prenten en foto’s geven een beeld van kermisattracties van weleer: De Dikke Damestent, Lionel de Leeuwenman, de abnormaliteitenshow, De Dame met de Baard, maar ook lilliputters en reuzen. Voor de tentoongestelde mensen was het vaak de enige bron van inkomsten. Maar ook werden er met spiegels en lampen trucs uitgehaald: Het Meisje zonder Hoofd of het Meisje met de nek van twee en een halve meter.

Vanwege de viering van 650 jaar stadsrechten in Hoorn toont het Museum van de Twintigste Eeuw twee tentoonstellingen rond dit thema: ”Hoorns Glorie” en ”Hoorn vierde 600 Jaar Stad!”.  Deze exposities zijn verlengd tot en met 2 september 2007. Voor beide tentoonstellingen wordt geput uit het prachtige foto-archief van persfotograaf Harry Bedijs. Zo zijn er nooit eerder vertoonde foto’s te zien rond de viering van 600 jaar Stad Hoorn, waaronder zelfs kleurenfoto’s.

25 % korting op entree museum
Beide Hoorn 650-tentoonstellingen komen tot stand dankzij een bijdrage van Stichting Hoorn 650. Deen Supermarkten, met 52 winkels in heel Noord-Holland vertegenwoordigd, is hoofdsponsor. Met een kassabon van Deen krijgt men tot en met 2 september 2007 maar liefst 25 % korting op de entree van het museum! Voor meer informatie kijkt u op www.museumhoorn.nl