Ook Hoorn zou te veel Onroerendezaakbelasting betalen

ingevoerd op 11-7-2007

Drs. L.W. Verhoef, registeraccountant, zou je een luis in de pels van de Nederlandse gemeenten en provincies kunnen noemen. Al jaren heeft hij kritiek op hun begrotingen. Ook in Hoorn zou het allemaal niet kloppen... In Hoorn zou onnodig veel Onroerendezaakbelasting worden geheven. Hoorn heeft volgens Verhoef immers over de jaren 2004 tot en met 2006 miljoenen meer overgehouden dan in de begroting wordt gemeld.
Volgens de gemeente kloppen de beweringen van Verhoef niet.

In brieven aan gemeenteraad van Hoorn (18 mei 2007 en 26 september 2006) kaart hij de zaak aan. Op zijn uitgebreide site www.leoverhoef.nl/dossiers/hoorn.html staat over Hoorn dit vermeld:

”Ook de jaarrekeningen van Hoorn kloppen niet. Het werkelijke saldo van de baten en de lasten is hoger dan wat gesuggereerd wordt; de financiële positie is anders dan de balans aangeeft. Kortom, alweer jaarrekeningen die zo de openhaard in kunnen.
Wat mogen de burgers/belastingbetalers van Hoorn niet weten?
Volgens de jaarrekeningen 2004, 2005 en 2006 is er in die jaren € 4,5 miljoen overgehouden. In werkelijkheid was dat € 12,5 miljoen. Er werd dus € 8,0 miljoen verzwegen voor de burgers van Hoorn. De OZB bedroeg in 2006 € 7,6 miljoen. Die had dus best een keertje overgeslagen kunnen worden. Dat mochten de burgers van Hoorn blijkbaar niet weten.
In de jaarrekening 2005 staat over de OZB: ”Het gemeentelijke beleid is, dat de Hoornse burgers en bedrijven niet zwaarder worden belast dan voor de gemeentelijke financiële huishouding noodzakelijk is”. Dus, als blijkt dat er goed is overgehouden, krijgen de Hoornse burgers niet hun geld terug, maar wordt er fors geknoeid in de cijfers, zodat niemand merkt dat in werkelijkheid de Hoornse burgers en bedrijven wèl zwaarder worden belast. En dat alles met instemming van accountants.
En de gemeenteraad?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraadsleden met zijn brief van 26 september 2006. Het kan ze allemaal niets schelen. Zoals in al die andere gemeenten en provincies waarvan Leo Verhoef de jaarrekeningen bekeek. De gemeenteraad reageerde totaal niet.
Dus was de jaarrekening 2006 opnieuw misleidend. Er was niet een overschot van € 1,4 miljoen, wat het gemeentebestuur in de jaarrekening meldt, maar er was € 3,3 miljoen overgehouden.
Het zal je gemeentebestuur en je gemeenteraad maar zijn.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw met zijn brief van 18 mei 2007.”

 
En dit persbericht verspreide Verhoef deze week:

”Vertrouwen minister Ter Horst in gemeenten misplaatst

Veel gemeenten legden onnodig Onroerendezaakbelasting op
Minister Ter Horst wil gemeenten de vrijheid geven zelf jaarlijks de hoogte van de Onroerendezaakbelasting te bepalen. Minister Ter Horst heeft er alle vertrouwen in dat gemeentebesturen niet méér Onroerendezaakbelasting zullen opleggen dan nodig is. Zij heeft er ook alle vertrouwen in dat gemeenteraden daar een goede controle op zullen uitoefenen.
Het vertrouwen van minister Ter Horst is echter zeer misplaatst.

Onderzoek wijst uit dat veel gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, de afgelopen jaren Onroerendezaakbelasting hebben opgelegd en verhogingen hebben doorgevoerd die geheel of ten dele niet nodig waren om de gemeente uit de rode cijfers te houden. Alle gemeenteraden lieten het in deze gevallen afweten.
Het is opvallend dat nagenoeg alle betreffende gemeentebesturen de situatie dat de Onroerendezaakbelasting geheel of ten dele onnodig was opgelegd, in de gemeentelijke jaarrekeningen maskeerden door een verkeerde voorstelling te geven van de overschotten. Het is opvallend dat, hoewel alle gemeenteraden van de boekhoudfraude op de hoogte waren gebracht, geen enkele gemeenteraad passende maatregelen hiertegen nam.
De slachtoffers zijn de belastingbetalers, die teveel of zelfs geheel onnodig Onroerendezaakbelasting betaalden.
Opvallend is dat de achtereenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken allen weet hadden van deze situatie, maar er niets tegen wilden doen.
Minister Ter Horst wist hier ook van uit haar vorige functie van burgemeester van Nijmegen.
Dat maakt het vertrouwen van minister Ter Horst heel merkwaardig.

Het onderzoek is uitgevoerd door drs. L.W. Verhoef, registeraccountant.
Leo Verhoef doet al jarenlang onderzoek naar de kwaliteit van gemeentelijke jaarrekeningen en begrotingen.
Zijn bevindingen zijn te vinden op 
www.leoverhoef.nl
 

Reacties
Reactie: (Peter)
19-7-2007, 20:25
Huesje hou je kop eens. Dirk blij dat jij de asbestexpert bent en de rest, alleen het artikel lezen en a.u.b. niet de bijdragen op de topics van mensen gezegend met een negatief iq.

Reactie: (aan dirk )
13-7-2007, 17:04
jij bent niet helemaal goed bij je hoofd als je toch veel wilt betalen . betaal je maar helemaal blauw . want die wethouders en de rest van die bullshit gast op de gemeent willen alleen maar feestjes en boreltjes daar gaat al ons geld heen

Reactie: (D1rk)
13-7-2007, 10:28
1 Gezien de tegoeden is het dus tehoog, ben het er in theorie mee eens!

2 De Copernicus kost veel geld, dus als we geen reserve hadden waren we gedwongen in een asbest vrij gemaakte school door te gaan, dus gelukkig is er reserve!

Het asbestvrij maken was mogelijk, maar hoelang blijft dit dan?
Omdat alleen de zware delen gevonden zijn, vermoedelijk hebben de leerlingen de schadelijke lichte deeltjes ingeademd en gefilterd, net als het schandaal in Frankrijk bij de belastingdienst!
Daar is bij een medewerker die overleed aan een ongeval sectie verricht en de lichte deeltjes zijn in de longen terug gevonden!

Dus ik ben dankbaar dat ze enkele jaren ons teveel lieten betalen en nu een goed besluit wat betreft Copernicus kunnen nemen!

Reactie: (Huesje)
12-7-2007, 23:07
Twee tegenstrijdige citaten uit het nieuwsbericht:

"Volgens de gemeente kloppen de beweringen van Verhoef niet."

"En de gemeenteraad?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraadsleden met zijn brief van 26 september 2006. Het kan ze allemaal niets schelen. Zoals in al die andere gemeenten en provincies waarvan Leo Verhoef de jaarrekeningen bekeek. De gemeenteraad reageerde totaal niet."

Dus volgens de gemeente klopt het niet maar reacties van raadsleden zijn er ook niet geweest. Schiet mij maar lek maar dat snap ik dan niet.

Ik ben in volle verwachting mochten raadsleden zich toch genoodzaakt voelen alsnog te reageren en antwoord geven waarom de conclusies van Drs. L.W. Verhoef niet kloppen. Shoot!



Reactie: (jan)
12-7-2007, 18:01
waarom ben ik geneigd om deze man te geloven ?