Westfries Gasthuis is ”transparant”

ingevoerd op 24-8-2007

Vrijdag reikte Independer.nl de Transparantie Award uit aan het meest transparante ziekenhuis van Nederland. De prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, gaat naar de Isala Klinieken in Zwolle. Dit ziekenhuis biedt de meeste openheid van gegevens (99,77%) met betrekking tot de kwaliteit van zorg. Het Westfries Gasthuis in Hoorn staat op een derde plek met een score van 99,51 %.

Algemene ziekenhuizen transparanter
Ziekenhuizen zijn over het algemeen redelijk transparant. Landelijk varieert de transparantie tussen 64% en 100%, het gemiddelde ligt op 88,8%. Bij de topklinische ziekenhuizen, waar hoog gespecialiseerde zorg wordt geboden zoals hart- en neurochirurgie, bedraagt de transparantie gemiddeld 91,1%, op de voet gevolgd door de algemene ziekenhuizen (89,0%). De gespecialiseerde ziekenhuizen (83,8%) en de academische ziekenhuizen (79,9%) blijven daarbij enigszins achter. Opvallend is verder dat in de top 5 alleen algemene ziekenhuizen staan, die zich bovendien buiten de grote steden bevinden.

Transparantie Award top 5 2007:
1. Isala Klinieken (Weezenlanden/Sophia), Zwolle (99,77%)
2. Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten (99,70%)
3. Westfries Gasthuis, Hoorn (99,51%)
4. Medisch Centrum Leeuwarden/Harlingen (99,48%)
5. Oosterscheldeziekenhuis, Goes (99,22%)

De transparantiescore wordt gemeten door onderzoeksbureau MediQuest. Dit bureau verzamelt kwaliteitsgegevens van alle ziekenhuizen in Nederland. De gegevens zijn afkomstig uit verschillende bronnen, zoals de basisset prestatie-indicatoren ziekenhuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg die per 1 juni 2007 bekend zijn gemaakt. Ook de aandoeningspecifieke rapporten van de Consumentenbond en de informatie op de website ‘Kind en Ziekenhuis’ wordt hiervoor gebruikt.

Transparantiescore per instelling zichtbaar
MediQuest stelt de kwaliteitsgegevens ter beschikking aan Independer die deze vertaalt in een heldere vergelijking op de site. Patiënten, artsen en zorgverzekeraars kunnen middels het vergelijken van ziekenhuizen en klinieken de meest geschikte zorginstelling vinden voor een bepaalde behandeling. Naast een indicatie voor de kwaliteit van de zorg staat in de vergelijking ook de mate van transparantie van de zorginstelling vermeld. De mate van  transparantie is gebaseerd op de hoeveelheid aangeleverde informatie. Dit wordt weergegeven middels het transparantiesymbool (het potlood) in het vergelijkingsresultaat. Op deze manier kunnen sitebezoekers zelf zien hoe open het ziekenhuis is in het verstrekken van kwaliteitsgegevens.

Betere kwaliteit door meer openheid
Door het openbaar maken van de transparantiescores van ziekenhuizen hoopt Independer de zorgaanbieders te stimuleren tot meer openheid over de kwaliteit van de zorg. Ook de steeds mondiger wordende zorgconsument zal hieraan bijdragen. Hopelijk leidt meer transparantie op termijn tot een toegenomen kwaliteit van de aangeboden zorg.

Reacties
Reactie: (Ranzijn)
9-2-2013, 21:21
Transparant. Laat me niet lachen. . Als er fouten zijn gedaan . Trek je toch aan het kortste eind .

Reactie: (Karel)
25-8-2007, 13:22
Mooi Dirk, gooi die krant bij het oud papier en als je het toch niets kan schelen, onthoud je dan van commentaar. Geen enkel onderzoek door wat voor bureau of organisatie is geheel betrouwbaar. Wel kan uit de uitvoering van een onderzoek door een ONAFHANKELIJK BUREAU, STICHTING OF ORGANISATIE een redelijk betrouwbaar beeld gevormd worden. De uitslag betreft een algemene tendens en geen individuele gevallen.

Reactie: (Afra)
25-8-2007, 00:28
@ D!rk, ik las dat er nu voor het eerst het oordeel van patienten is meegenomen, vandaar de mogelijk grote verschillen ten opzichte van voorgaande jaren. Niettemin blijft het WFG best goed scoren, alhoewel ik het altijd jammer heb gevonden dat het gebouw (Streek Ziekenhuis)nabij het Westfriese Hof is verdwenen.

Reactie: (D!RK)
24-8-2007, 19:02
@ Afra,

Jou link bekeken en Sneek en Rozendaal gavan over 2005 en 2006 wel erg grote verschillen...
Hoorn heeft van 30 naar 18 een redelijke stijging, maar er zitten een aantal sterke dalers ern stijgers tussen, dus ik twijfel aan dit onderzoek.

Er zijn er tekort die stabiel blijven, wel is het in Zaanstad bekende probleem nu bevestigt, dus over meerdere jaren zou je moeten kijken, want de verschillen vind ik tegroot, vermoedelijk weinig reactie’s en daardoor stijgen of dalen sommige teveel.

Leuk, maar ik wil hier geen oordeel over geven, deze krant mag wat dit betreft bij het oud papier!

Reactie: (weegschaal)
24-8-2007, 17:03
nou, ik ben daar pas geleden behandeld, ik vind het een perfekte plek, ik voelde me daar veiliger dan in mijn eigen moeders schootje

Reactie: (Afra)
24-8-2007, 13:10
Transparantie zegt niets over de kwaliteit van een ziekenhuis, mooi meegenomen dat wel. Volgens de jaarlijkse kwaliteitsmeting (wat betreft prestaties van een ziekenhuis met nu ook een oordeel van patienten) van het AD over 2006, komt het Westfries Gasthuis op de 18e plaats. Ook niet echt slecht maar zet wel een en ander in perspectief.

http://www.ad.nl/ziekenhuistop100/