Hoorn, 650 jaar oud, teert niet alleen op het verleden

ingevoerd op 25-8-2007

Hoorngids volgt onze stad wereldwijd op Internet. Vandaag een artikel uit de regionale krant BN/De Stem:

Hoorn, 650 jaar oud, teert niet alleen op het verleden
 
Zaterdag 25 augustus 2007 -
Bergen op Zoom wil dolgraag de titel ’Beste Binnenstad 2007’ bemachtigen. Maar dat willen de steden Meppel en Hoorn ook. 
In Den Haag wordt op donderdag 6 september bekendgemaakt wie van de drie de titel wint. In aanloop naar deze verkiezing een reportage over ’onze’ concurrenten Hoorn en Meppel. Vandaag Hoorn; een stad die je moet voelen.

door Sanne Schelfaut

Op de Rode Steen, het centrale plein in Hoorn, zijn tientallen jongeren bezig met de aanleg van een bloementapijt, begonia’s in dit geval. Thema van dit jaar is -niet zo gek- het 650-jarige bestaan van de stad Hoorn. Daarnaast worden in het tapijt ook taferelen uit het boek De Scheepsjongens van Bontekoe uitgebeeld. Schipper Bontekoe kwam uit Hoorn en het West-Friese stadje is er nog steeds trots op. Een andere beroemde stadsgenoot is Jan Pieterszoon Coen. De man die onder de vlag van de VOC grote delen van Indië koloniseerde. Zijn standbeeld is eveneens op de Rode Steen te vinden. Aan zijn voeten liggen nu bloemen, maar daaronder is de rode kleur te vinden waaraan het plein zijn naam heeft te danken en waar vroeger terechtstellingen werden voltrokken. ”Die meneer Coen had zelf ook behoorlijk wat bloed aan zijn handen, dus hij staat op de juiste plek”, aldus binnenstadbewoner Wai Low. Hij kijkt met bewondering naar de jongens en meiden die de begonia’s op kleur rangschikken. ”Prachtig toch?”

Hij vindt het niet meer dan terecht dat zijn stad bij de laatste drie zit als het gaat om de beste binnenstad. ”Bergen op Zoom ook? Dat is dan jammer voor die plaats, ha ha!” Volgens Low moet Bergen wel van hele goede huize komen om zijn stadje te verslaan. ”Juist dit jaar zijn er tientallen activiteiten rondom het 650-jarig bestaan. Er gebeurt van alles in het centrum. Exposities, concerten, optochten.” Low is een tevreden inwoner. ”Tuurlijk heb je hier ook vandalisme en rommel op straat waar we ons aan ergeren, maar over het algemeen is het prettig vertoeven in Hoorn.” Van drugsoverlast is volgens Petra Ankele, geboren en getogen Hoornse, nauwelijks sprake. ”Ik geloof dat we twee koffieshops hebben, daar merk je nauwelijks iets van. Drugstoeristen hebben Hoorn niet op hun lijstje staan. Die gaan naar Amsterdam.” Ankele runt de souvenirwinkel ’’t Nieuwe Oostje’ aan de Nieuwstraat. Ze is niet op de hoogte van het feit dat Hoorn is genomineerd voor beste binnenstad. ”De meeste ondernemers richten zich dit jaar toch meer op de jubileumactiviteiten.” Ze krijgt dagelijks toeristen van vele verschillende nationaliteiten over de vloer.

Die komen vooral uit de haven. Niet alleen de passanten uit Nederland, België en Duitsland, maar in de haven meren ook grotere schepen aan die gasten uit heel Europa en zeker ook Amerika aan boord hebben. Delfts Blauw is in ’t Nieuwe Oostje het meest verkochte souvenir. Maar ook vingerhoedjes, bordjes, sleutelhangers en kaartjes met daarop afbeeldingen van Hoornse monumenten lopen goed. De stad telt 350 rijksmonumenten en heeft dat vooral te danken aan het rijke VOC-verleden. In de 17e eeuw bevolkten kooplieden, handelaren, zeevaarders en notabelen de toenmalige hoofdstad van West-Friesland. Dat verleden komt terug in de patriciërshuizen aan de kades of de historische overheidsgebouwen zoals het huidige West-Fries museum en de Waag. De uitstraling van Hoorn is oer-Hollands. Witte ophaalbruggetjes, de klanken van een carillon en de trapgevels zorgen voor een toch wel wat kneuterige uitstraling, alhoewel de havens en zeker het uitzicht op het IJsselmeer grote pluspunten zijn. Een vreemde combinatie van ’oud en nieuw’ is de invulling van de Grote Kerk. In delen van dit godsgebouw zijn kledingwinkels ondergebracht. Dat kerken ook hier nieuwe functies krijgen, zal niet voor niets zijn. Maar een systeemplafond in een kerk past toch echt niet.

Hoorn teert niet alleen op het verleden. Naast brasserie ’In de Verleeden Tijd’ heb je ook de bar ’Bagels & Beans’, waar ijskoffie en bagels als specialiteiten worden geserveerd. In dit café ligt ook de regionale krant Het Noordhollands Dagblad op tafel. Het regiokatern kopt dat Hoorn aan de rand van het centrum een grote bioscoop krijgt, in combinatie met een hotel en een discotheek. Een directe vergelijking met de plannenmakerij in Bergen op Zoom (Pulsar Leisure Centrum!) is gauw gemaakt. Ook in de gemeente Hoorn heeft het stadsbestuur ambitieuze ideeën waar projectontwikkelaars graag op inhaken. Sinds de jaren zeventig is Hoorn flink gegroeid en zijn dergelijke voorzieningen meer dan gewenst.

” Starterswoningen, een discotheek en een behoorlijke bioscoop, daar hebben we behoefte aan. Het is goed dat daar aan wordt gewerkt”, aldus inwoner Karel van der Meer. Voor kunst en cultuur hoeven de inwoners niet speciaal naar Amsterdam of Alkmaar. De stad telt tientallen galeries.
Koos Kenter werkt bij de Kunstuitleen. Hij vertelt over de kunstmarkt die komend weekend in de stad wordt gehouden. ”Het is de tweede keer dat dit evenement wordt georganiseerd en het is nu al een van de grootste kunstmarkten van Nederland. Dat zegt wel iets over het aanbod.” Kenter stipt ook de wandelroute van de gekleurde eenhoorns aan. Dit mythische dier is het symbool van Hoorn. De hele stad hangt vol met jubileumvlaggen waarop onder meer de eenhoorn prijkt en de slogan ’Hoorn moet je voelen’. ”Tientallen replica’s van eenhoorns zijn door kunstenaars beschilderd. Ze staan her en der door de stad en via een speciale wandelroute kom je ze tegen.”
De mensen zijn vriendelijk in Hoorn. Vertellen met liefde over hun stadje. Zo ook wethouder Jan de Boer (GroenLinks), zeg maar de Ton Linssen van Hoorn. De Boer heeft onder meer Economische Zaken, Werkgelegenheid en Evenementen in zijn portefeuille en meldt dat het de eerste keer is dat Hoorn zich heeft aangemeld voor de competitie Beste Binnenstad.

”We zijn er echt aan toe. De laatste jaren hebben we veel energie gestopt in nieuwe bestrating en vooral ook het schoon houden van de stad. Direct na een evenement komt een schoonmaakploeg in actie. We hebben ook regelmatig overleg met de binnenstadbewoners, want het gaat niet alleen om werkgelegenheid en activiteiten. De stad moet ook leefbaar blijven.” De Boer heeft er alle vertrouwen in dat zijn stad op 6 september gaat winnen.

”Wist u trouwens dat Hoorn het hoogste herhaalbezoek heeft van Nederland?” Nee, dat wisten we niet. Maar we kunnen er best wel wat bij voorstellen. Hoorn voelt namelijk best goed.”

REACTIE op de site:
 
Het kleine cafe (vader abraham)aan de haven staat ook in hoorn.
In hoorn en omgeving wonen vele nederlandse beroemdheden die je soms tijdens het boodschappen kunt ontmoeten.En niet te vergeten de fietspaden je kunt je auto gewoon thuis laten omdat je met de fiets overal kunt komen.Hoorn kent geen vervuilende industie.De lucht is er beter 
volly - 25/08/07 - 08:41:52