Bewoners Visserseiland verdeeld over kunstwerk

ingevoerd op 26-8-2007

De bewoners van het Visserseiland in Hoorn denken verdeeld over het eventueel terugplaatsen van het standbeeld de Cape. Dit blijkt uit een enquete die op initiatief van de PvdA is gehouden.

In december is op het Visserseiland het beeld de Cape van kunstenares Marion Jebbink van haar sokkel gehaald en weggezet op de gemeentewerf. Enkele bewoners gaven aan voortdurend overlast te hebben van hangjongeren rond het beeld. Omdat het zo’n mooie plek was voor het beeld en omdat er ook bewoners waren die het jammer vonden dat het beeld weg was gehaald, heeft PvdA-raadslid Simon Broersma een enquête gehouden onder de bewoners van de drie Pearle-appartementcomplexen op het Visserseiland.

Een grote respons, 46 van de 63 bewoners was het gevolg. Bijna 46 bewoners waren positief over het initiatief van de enquête. Broersma: ‘De hoge opkomst laat zien dat de bewoners van het Visserseiland sterk betrokken zijn bij hun leefomgeving’. De uitslag komt erop neer dat ongeveer 55% voor terugplaatsing is en 45% tegen. ‘De 45% tegenstemmers hebben daar gegronde argumenten voor’, aldus Broersma. ‘De bewoners die tegen terugplaatsing zijn, zijn vooral de bewoners die dichtbij het pleintje wonen  waar het beeld heeft gestaan. Deze bewoners legden in de beantwoording van de enquête uit dat zij veel hinder ondervonden van hoofdzakelijk jongeren die met stokken op het metalen beeld sloegen, het beeld als urinoir, als vuilnisbak en zelfs als seksruimte gebruikten. Het was voor een bewoonster de reden het beeld regelmatig met sop schoon te maken. Al deze genoemde zaken ontsieren het beeld en zorgen natuurlijk voor overlast’ aldus Simon Broersma, die zelf ook bij twee bewoners thuis polshoogte heeft genomen. Ook betreuren tegenstanders van terugkeer van de Cape het verdwijnen van het  beeld. Veel van hen, maar ook voorstanders opperden het idee om het beeld wel op het Visserseiland te handhaven, maar dan op een plek langs het water waar niet direct mensen wonen. Eén plek kwam nadrukkelijk naar voren, de kop van het Visserseiland achter restaurant Zuid. Overigens heeft de kunstenares al aangegeven dat als het beeld niet meer terug kan op de plek tussen de bebouwing ze dan een uitgesproken voorkeur heeft voor de landtong van het Visserseiland, richting de vuurtoren.

Broersma: ‘Deze plek vind ik zelf ook heel mooi, dan kan de Cape mooi over het wijde water uitkijken. Op die plek heeft overigens het beeld de Cape in 1995 voor het eerst gestaan als onderdeel van het spectaculaire ‘Ku(n)stlijnproject’. Er zijn, met name in het weekend, veel wandelaars op de landtong die dan het beeld in alle rust kunnen bewonderen. Raadslid Broersma zal zijn collega’s in de Hoornse gemeenteraad een stevig pleidooi voorschotelen om de Cape weer terug geplaatst te krijgen  op de oorspronkelijke locatie: halverwege de landtong van het Visserseiland.