Comite wil Hoornse Cultuurbuurt met Hans Engel-Dwarsstraat.

ingevoerd op 28-8-2007

Comité de Hoornse Cultuurbuurt strijdt naar eigen zeggen al vijf jaar voor een buurt waar o.a. de Hans Engel-Dwarsstraat zou moeten komen. Een straat voor de creatieve en eigenzinnige Hans Engel die vijf jaar geleden werd vermoord. Woensdagochtend om 11.00 uur plaatst het comite straatnaamborden in het nog loze stuk van Bangert-Oostpolder. Steunleden die het plan onderschrijven zullen aanwezig zijn.

Lees hier de Persverklaring van het Comite:

Een heuse Hoornse Cultuurbuurt

Rembrandtsplein, Vondelpark, Albert Cuypstraat: iedereen kent er wel een paar: straten, pleinen en parken die vernoemd zijn naar grote namen uit de kunst en cultuur.
Of die nou landelijk bekend zijn of louter regionaal doet er niet zo veel toe: het zorgt voor herkenning, het zorgt voor het borgen van culturele interesse bij de bewoners van die straten.

De bouw van het complete Bangert-Oostpolder project was voor ons de aanleiding om stelling te nemen: Hoorn verdient ook een eigen cultuurbuurt en waar zou dat beter kunnen dan aan de uiterste randen van onze uitdijende stad? Hier, op deze plek, heeft Hoorn voorlopig haar grenzen bereikt. Reden te meer om juist hier een koppeling te leggen met mensen die onze stad door de jaren heen groot hebben gemaakt.

Wij noemen namen als ....... om aan te tonen dat ook wij onze stadgenoten hebben gehad die architectonisch, schilderend of schrijvend naam hebben gemaakt door de afgelopen 650 jaar heen.
En waarom doen we daar niets mee? Waarom verstoffen die namen in oude boeken?

Alweer bijna 5 jaar geleden was de moord op onze stadgenoot Hans Engel de aanleiding om dit burgerinitiatief te startten. Hans, ooit cultureel attaché van de doe-het-zelf beweging, was de motor achter diverse particuliere initiatieven die ook nu nog hun uitwerking hebben in de stad: de oprichting van het Westfries Popkollektief zorgde mede voor een bloeiende muziekscene in onze stad. Hans gaf vorm, en dat soms letterlijk: diverse door hem gestileerde boeken verschenen, een platenlabel werd uit de grond gestampt en Hans maakte alle hoezen, regelde de distributie etc..

Tijdens de herdenkingsavond voor Hans in Manifesto werd het idee geopperd om Hans voor eeuwig in de stad te laten doorleven: Hans verdient een eigen (dwars)straatnaam.
Vanuit die opmerking ontkiemde het plan voor een groter plaatje: een eigen Hoornse buurt met straatnamen van artistieke plaatsgenoten.

We vormden een comité van aanbeveling, mensen die ons initiatief ondersteunen. We gingen praten met wethouders, we gingen praten met eventuele mede-motoren en belandden zo uiteindelijk op het gemeentehuis. Bijna vijf jaar praten met de straatnamencommissie (hij bestaat, heus!) heeft ons tot nog toe niets anders opgeleverd dan de toezegging: “leuk initiatief, als het zover komt horen jullie van ons.”. Dat is niet gebeurd.

En daarom staan we hier. Daarom onthullen we op deze ludieke wijze zélf de eerste twee mogelijke straatnamen van een eigen Hoornse Cultuurbuurt. Aan Rob Weber, directeur van Schouwburg het Park, de eer om het bord te onthullen van de Lodewijk Dankelmandreef. Dankelman was een vermaard architect in zijn tijd en in die functie de genius achter de bouw van de eerste Hoornse schouwburg.
En Rob, als je dan gelijk het bord ernaast meeneemt, zijn wij eindelijk waar we wilden zijn: op de hoek van de Hans Engel-Dwarsstraat.

Nu de rest nog!!

Comité de Hoornse Cultuurbuurt,
Ruud Sweering
J. Christiaan Heijdenrijk
Bert Laan