Oostereiland: Woningen, Filmhuis, Hostel en Musea

ingevoerd op 29-8-2007

De Hoornse raadsfracties zijn redelijk positief over de plannen voor het Oostereiland. De combinatie van functies, van woningen tot musea, maakt een goede kans. Naast o.a. het Museum van de Twintigste Eeuw werd nu ook het Filmhuis Hoorn als een goede kandidaat voor het voormalige gevangeniscomplex gezien. Het geplande horecapaviljoen op de zuidpunt van het eiland is voor velen nog veel te groot en de zolders van het zogenaamde Alkovengebouw zouden ook een culturele bestemming moeten krijgen.

Het Filmhuis Hoorn meldde in een pleidooi dat de voor hen geplande kapel in de oude gevangenis veel te klein is. Men heeft de voorkeur voor een plek in het hoge dubbele gebouw waar ook enkele musea zich willen vestigen. De meeste raadsfracties leek dit een goed idee. Door enkele culturele instellingen onder 1 dak te huisvesten, zouden ze elkaar versterken. Zo kan de filmzaal van het Filmhuis ook door musea gebruikt worden.

Veel fracties gingen accoord met het voorstel van B&W om de zogenaamde Witte Vloot (grote passagiersschepen) ook in de toekomst te laten afmeren aan het Oostereiland. Daar zou voor 6 schepen plek zijn. Een lokatie bij het Visserseiland was volgens B&W te kostbaar en te ver van de binnenstad verwijderd. Toch hield de PvdA-fractie vast aan een Witte Vloot-lokatie naast het Visserseiland.

De plannen voor de verdere ontwikkeling van de Botterwerf moeten volgens de politiek in een later stadium behandeld worden.

Naar verwachting zullen bij de behandeling van het voorstel in de Raadsvergadering in september nog enkele wijzigingen op de plannen door de fracties worden ingediend. Wordt vervolgd dus.