Bewoners Blokker en Hoorn tegen nieuwe begraafplaats

ingevoerd op 5-9-2007

Veel inwoners van de Kersenboogerd en delen van Blokker zitten niet te wachten op een nieuwe begraafplaats in hun omgeving. Veel bezwaarmakers kwamen dinsdagavond naar cafe De Harmonie in Blokker om hun ongenoegen te uiten. Hoorn wil in het groene deel tussen de Zuiderdracht en de laatste woningen van de Kersenboogerd een begraafplaats vestigen.

Volgens wethouder Van Weel is dat nodig omdat Hoorn anders binnen vijf jaar geen plek meer heeft voor begrafenissen. Veel omwonenden vinden het echter een slecht idee en voelen zich belazerd omdat een gebied dat groen zou blijven nu een andere bestemming krijgt. De huizen aan de grens van de Hoornse wijk hebben schuine daken met gras die als overgang naar het landelijke gebied zijn bedoeld. Maar omdat de gemeente elders geen plek voor de graven kon vinden, wordt ook dit stukje groen opgeofferd.

”Welke gek bedenkt zoiets?’’, vroeg Zuiderdracht-bewoner Ton van Goor zich namens talloze omwonenden af. Ook waren er suggesties om ruimte op industrieterrein H80 te zoeken, maar dit wees wethouder Van Weel fel van de hand.


Reacties
Reactie: (D!RK)
12-9-2007, 18:34
Als de prijzen die nu gevraagt worden iets dalen, ben ik de eerste die graag naar deze dode hoek zou willen verhuizen, geen scholen en winkels, en dan de trein en busverbindingen, maar die ruil ik graag in, ik zal geen traan laten!

Ik wacht rustig op een leuke aanbieding, mijn huidige woning is goed, maar als ik kan verbeteren, en niet eerder zal ik verhuizen!


Reactie: (Erik)
12-9-2007, 17:44
Pieter, Ik had absoluut niet de illusie dat er niks meer zou komen,dat voorop gesteld. Ik vind het etisch gewoon niet verantwoord.
En volgens mij heb ik in mijn eerste stukje een paar belangrijke argumenten genoemd.

Ik denk ook dat jij er niet op uit hoeft te kijken, dan zou ik er ook geen moeite mee hebben!

Er zijn nu mensen die hun huis niet meer kwijt kunnen raken, sterker nog iemand had bijna zijn huis verkocht tot de beste verkoper van het plan hoorde. Kijk die persoon heeft wel een keus en heeft ervoor gekozen het huis niet te kopen.

Dit zal mijn laatste stuk zijn op dit "forum" omdat ik verder niet in een welles niettes discussie wil komen.
Die discussie wil ik wel aangaan met de gemeente, (ook al heeft dat weinig zin) Maar het blijft de moeite waard.
En Pieter er staan nog een paar huizen te koop! iets voor jou? Mooi uitzicht, rustige buren en misschien niet zo duur!!!

Reactie: (Pieter)
12-9-2007, 17:22
Erik, ik werk absoluut niet bij de gemeente en zou dat ook beslist niet willen. Wel ben ik van mening dat je nooit 100% zekerheid hebt m.b.t. het toekomstige bestemmingsplan als je iets koopt. In dit geval is het best goed om te ageren, maar dan wel met echt sterke argumenten, en toch de realiteit onder ogen te blijven zien.

Reactie: (Erik)
12-9-2007, 16:30
Pieter, volgens mij werk je bij de gemeente en/of woon je niet of kijk je uit op de (eventuele) toekomstige begraafplaats!? Tuurlijk moet de gemeente zorg dragen voor geen parkeeroverlast, maar hoe dan ook,er komt meer verkeer, dus meer overlast!
En inderdaad als er de juiste zijde gekozen wordt, maar welke is de juiste zijde? Niemand van beide kanten zit erop te wachten, er komt gewoon meer overlast, en meer overlast zorgt voor gevaarlijke situaties, zeker in een wijk waar veel jonge kinderen wonen.

Tuurlijk kan de toekomstige begraafplaats zo bebosd worden dat niemand er last van heeft, maar iedereen weet dat planten groeien en dat er de eerste jaren genoeg van de begraafplaats te zien en te horen zal zijn. En de gemeente zal het niet zo beplanten dat er niks te zien zal zijn in de vorm van grote volwassen bomen etc. Dit zal een veel te dure kwestie worden.

Kortom ik en heeeel veel andere bewonders die wel erop uit kijken of aangrenzend wonen hebben hier niet voor gekozen.



Reactie: (Pieter)
12-9-2007, 11:26
Vanzelfsprekend mag een begraafplaats bij een woonwijk niet zorgen voor parkeeroverlast etc. De gemeente heeft een verplichting om hiervoor te zorgen. Op de gekozen locatie kan dat ook.
Als de begraafplaats goed wordt aangelegd en bebosd, de ingang aan de juiste zijde wordt gekozen, hoeft geen enkele bewoner last van rouwenden te hebben of ze zelfs maar te zien.
Hiervan zijn vele voorbeelden in Nederland.

Reactie: (Erik)
12-9-2007, 09:16
Een begraafplaats hoort onlosmakelijk bij onze samenleving, zoals Pieter in een reactie schrijft.

Maar er een in je achtertuin cq voortuin NEE. Een begraafplaats hoort niet te grenzen aan een woonwijk! Een woonwijk naast een begraafplaats plannen kan wel, dan heb je zelf de keus om daar te gaan wonen!

De mensen die de begraafplaats in hun achtertuin krijgen kijken (bijna) dagelijks uit naar rouwende mensen die hun naaste naar hun laatste rustplaats brengen. Niet echt een leuke gedachte.

Ik vraag me af of de gemeente en in het bijzonder wethouder mevr. van Weel over deze gedachte heeft nagedacht, dat heeft ze zeker, want NAdenken is te laat je moet VOORdenken!!

Waarom grenzen begraafplaatsen in heel veel gemeenten niet aan woonwijken?

De bewoners van de zuiderdracht zitten niet te wachten op een ontsluiting naar de bergraafplaats, en terecht! En de bewoners aan het John raedeckerhof en Charlotte van Pallanthof evenmin. Het plan (want zo heet het officieel) is dat er een parkeerplaats moet komen voor zo’n 80 auto’s!!! Stel de parkeerplaats komt aan de zuiderdracht, dan gaan de mensen die in Hoorn wonen en een bezoek brengen aan de begraafplaats echt niet via de zuiderdracht rijden om hun auto daar neer te zetten, nee die zetten de auto lekker hier in de wijk, en terecht zou ik ook doen. Maar NIET voor mijn deur, hier heb ik NIET voor gekozen!

Komt er op de begraafplaats ook een mooi carrellion, zodat we helemaal weten dat er een begrafenis plaats vindt en we ons in moeten houden als we bijvoorbeeld een verjaardag in de tuin hebben! Hier hebben we ook wederom Niet om gevraagd!

Dit zijn een paar kwesties die in mij boven komen, ik denk dat ik nog wel uren zo kan doorgaan. Dit zou de gemeente ook eens moeten doen! Maar ja, hun besluit staat al (jaren??) vast, en over andere opties valt niet te praten.
Kortom een begraafplaats hoort niet pal aan een woonwijk te grenzen. dat hij er moet komen is wel duidelijk, maar doe het op een plek waar er NIEMAND last van heeft.

Klinkt allemaal erg egoistisch maar wij hebben er niet voor gekozen! Als we van het begin af aan wisten dat hier een begraafplaats zou komen vraag ik me af, of de huizen hier uberhaubt verkocht zouden zijn?





Reactie: (kees)
10-9-2007, 11:04
Begraafplaatsengebrek, dat krijg je met een gemeente die vrijwel elke plek vol bouwd met woningen en vergeet dat er ook wel ’s iemand sterft, sterker nog; dat er ook steeds mEEr mensen zullen sterven als er steeds meer inwoners bijkomen in Hoorn. Wat een amateurisme. (basisvaardigheden vanuit de rekenles op de basisschool) Kluitjesvoetbal heet dit.....

Reactie: (Pieter)
7-9-2007, 13:36
Over het algemeen is een begraafplaats een verrijking voor de omgeving. Goed onderhoud, fraaie bebossing, een rustige sfeer etc staan hiervoor garant. Waarom zijn mensen daar dan zo fel op tegen? Wellicht het idee dat er doden begraven liggen en je er op uitkijkt. Toch vreemd als je bedenkt dat veel mensen hun dode huisdier in de eigen tuin ( willen) begraven met alle franje op het graf, waar de buren dan op uit moeten kijken.
Kortom, gewoon aanleggen die begraafplaats. Het hoort onlosmakelijk thuis in de samenleving.

Reactie: (D!RK)
6-9-2007, 18:39
Geachte mevr van Weel,
Plaats hier eerst eens een boer met geiten, en dan komen er vanzelf protesten, en dan is...

Hier rusten de buren.... dus zullen ze het eerder accepteren, ook een boer mag de giertank legen, en dat is nooit 100% geurvrij...

En als er groente komt en ze komen erg vroeg oogsten, dan klagen ze ook wel, dus eerst een groene overlast, en dan accepteren ze het wel....

Er is op dorpen genoeg overlast, en ik weet dat nog van vroeger, een tevreden nu stads bewoner...

En als er een betaalbare Grasdakwoning aangeboden word, ik lig graag in de achtertuin, want vele graven worden na dure kosten vaak maar enkele keren bezocht!

Dus zodra ik er woon, gelijk een familie graf, en via het dak uitzicht op Papa...?

Reactie: (Fred)
6-9-2007, 11:48
De door de gemeente voorgenomen plaats vind ik een heel goeie plaats voor een begraafplaats.
En ook een begraafplaats kan men zo aankleden dat het een groen gebied wordt.
Alleen zal dat een paar jaar duren voor de groene aanplant groot genoeg is.
En van een begraafplaats gaat veel rust uit, ik zou zeggen rustigere buren kun je niet hebben.
Gemeente mijn zegen heeft u.
Ben overigens zelf een bewoner van de Kersenboogerd.

Reactie: (rudialicante)
6-9-2007, 09:01
Wat zijn de bezwaren dan?