Niet Hoorn maar Arnhem en Bergen op Zoom Binnenstad van het Jaar

ingevoerd op 6-9-2007

De gemeente Arnhem heeft de titel beste grote binnenstad van 2007 gekregen en de gemeente Bergen op Zoom is verkozen tot de beste middelgrote binnenstad van 2007. Hoorn was enige tijd geleden genomineerd voor de titel Beste Binnenstad in de categorie middelgrote steden vanwege haar inspanningen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid.

Waardering van de jury was er ook voor de gemeentelijke investeringen in een overlegstructuur en de diverse initiatieven in beleids- en planvorming. De verkiezing tot Beste Binnenstad van Nederland is een initiatief van Platform Detailhandel Nederland en vindt eens in de twee jaar plaats.

B en W van Hoorn hebben staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken uitgenodigd voor een bezoek aan Hoorn. Wethouder Jan van Boer van Economische Zaken en Evenementen overhandigde de uitnodiging persoonlijk tijdens de bekendmaking van de titel Beste Binnenstad van Nederland 2007. Deze werd in de categorie middelgrote steden gewonnen door Bergen op Zoom. Hoorn en Meppel waren eveneens genomineerd voor de titel. Omdat Hoorn dit jaar 650 jaar bestaat, trakteerde Hoorn alle aanwezigen bij de prijsuitreiking in Den Haag op chocola en kregen de medegenomineerden en staatssecretaris Heemskerk een tas met Hoorn 650-producten.

Voor wethouder Jan de Boer was de nominatie tot Beste Binnenstad van Nederland de kroon op een feestjaar dat toch al niet meer stuk kon. Hoorn bestaat dit jaar 650 jaar, heeft een reeks van feestactiviteiten achter de rug en gaat daar ook nog even mee door. Jan de Boer: “De nominatie is een prachtige opsteker voor alle mensen die vele jaren lang en zeker in dit feestjaar hebben bijgedragen aan dit resultaat en een extra reden voor een feestje. Het is ook een extra stimulans om samen door te gaan om onze binnenstad nog leuker en aantrekkelijker te maken: voor ondernemers, voor onze eigen inwoners en voor bezoekers. Dat zal zich vertalen in een nog betere en mooiere binnenstad. Volgende keer gaan we voor de hoofdprijs”

Leefbaar en gastvrij
Bij de nominatie voor de titel gooide Hoorn een flink aantal wapenfeiten in de strijd. Zo is de afgelopen jaren ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in de herinrichting van straten en verfraaiing van de openbare ruimte. In 2006 is begonnen met het maken van een wijkplan voor de binnenstad samen met alle belanghebbenden en betrokkenen. Leefbaarheid en veiligheid spelen daarbij een prominente rol. Er is een start gemaakt met het keurmerk Veilig Ondernemen. De aanwezigheid van een Horeca Interventie Team dat ieder weekeinde actief is, is positief van invloed op veilig uitgaan. Mobiel cameratoezicht en de mogelijkheid van gebieds- en lokaliteitsverboden zorgen ervoor dat bij onveilige situaties snel kan worden opgetreden.

Samen met de ondernemers maakt de gemeente zich sterk voor binnenstadsmanagement en stimuleert ze nieuwe initiatieven als de kaasmarkt. “Het is steeds de kunst om een goede balans te vinden tussen leefbaar en gastvrij”, aldus wethouder De Boer
Dat ook bezoekers en toeristen Hoorn waarderen, blijkt volgens De Boer wel uit het feit dat men gemiddeld 3,3 keer per jaar terugkomt. Daarmee heeft Hoorn volgens de gemeente het hoogste herhalingsbezoek van Nederland.
.............

Uit het juryrapport:

De jury heeft Arnhem uitgeroepen tot Beste Binnenstad
2007 in de categorie ‘grote’ binnensteden.

Arnhem is een complete stad met een knusse uitstraling waar de vriendelijke atmosfeer zorgt voor een prettig verblijfsklimaat. Maar ook de diversiteit in horeca-, cultuur- en winkelaanbod in combinatie met de historische omgeving maakt deze binnenstad zo bijzonder. Deze kenmerken, in combinatie met de sterke lokale samenwerking van alle betrokkenen op het gebied van veiligheid, mobiliteit en promotie, hebben Arnhem tenslotte de titel opgeleverd.

Sterke binnenstedelijke impuls door Musiskwartier
Het nieuw gerealiseerde Musiskwartier wordt door de jury
beoordeeld als een bijzonder project dat zorgt voor een sterke impuls aan de binnenstad. De huidige aantrekkingskracht van het winkelgebied, versterkt door een gericht promotieplan rondom de opening van het project, heeft een aanzuigende werking op de rest van de binnenstad. Het Musiskwartier is een goede aanvulling op het bestaande winkelaanbod en maakt het Arnhemse detailhandelsaanbod in de binnenstad verrassend.

De titel Beste Binnenstad 2007 in de categorie ‘middelgrote’ binnensteden komt volgens een unanieme jury toe aan Bergen op Zoom.
Een, in het verleden, genegeerde historische stad die tegenwoordig bruisend, interessant en mooi mag worden genoemd. De jury prijst de binnenstad om de recente, succesvolle herinrichting van de binnenstad en de wijze van aanpak in de samenwerking.

Levendige moderne historische binnenstad.
Bereikbaarheid voor alles. Het marktplein is bij de herinrichting van het centrum autovrij gemaakt en heeft een open structuur gekregen. Hiermee “maakt” de markt, volgens de jury, de stad. De binnenstad is daarbij prima
bereikbaar gehouden door de voldoende, nabijgelegen en goed bewegwijzerde parkeergelegenheden. Maar ook met het openbaar vervoer, per fiets of te voet is de stad goed bereikbaar en voor iedereen toegankelijk. Bovendien heeft men prominent rekening gehouden met voorzieningen voor minder validen.