Hoorn ontvangt buitenlandse delegaties

ingevoerd op 7-9-2007

Op zaterdag 8 september vindt in de Oosterkerk de ‘Dag voor de internationale betrekkingen’ plaats. Het gemeentebestuur ontvangt op die dag delegaties uit Příbram (Tsjechië), Beersel (België) en Lewes (USA), steden waar Hoorn al langere tijd vriendschapsrelaties mee onderhoudt.  De delegaties zijn uitgenodigd om de viering van 650 jaar stad Hoorn mee te maken.

De bijeenkomst in de Oosterkerk staat in het teken van het informeel met elkaar in contact komen. Naar verwachting zullen zo’n 120 personen aanwezig zijn, die deel uitmaken van een van de delegaties, gastgezin zijn of lid zijn van een van de (ontvangst)comités.

Aansluitend vertrekt het gezelschap naar Blokker, waar om 12.00 uur de onthulling van het nieuwe straatnaambord voor de Vriendschaplaan plaatsvindt. De naam Vriendschaplaan is enkele jaren geleden gekozen vanwege de vriendschapsbetrekkingen die de gemeente Hoorn heeft met Příbram, Beersel en Malakka, maar het ontbrak tot nu toe aan een straatnaambord met toelichting.

Onthulling straatnaambordje
Het college heeft op verzoek van Stichting Stedenband Hoorn- Příbram en het Jumelagecomité Blokker-Beersel, besloten om het straatnaambord te voorzien van een verklaring van deze vriendschapsbetrekkingen. De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van de buitenlandse delegaties. Hoewel Hoorn geen officiële band meer heeft met Malakka (de stedenband is in 2005 opgezegd), is de vriendschap met Malakka niet opgezegd. Vandaar dat ook de naam van Malakka op het nieuwe bord prijkt. 

Enige informatie over Pribram, Beersel en Lewes:
 
Příbram
Met Příbram in Tsjechië (stad van 40.000 inwoners, 50 km ten zuiden van Praag) heeft de gemeente Hoorn sinds 1992 een stedenband. Voor het onderhouden van de stedenband en de uitvoering van het samenwerkingsverband (vooral op gebied van versterking en intensivering van de democratie, verbetering van de kwaliteit van het bestuur, met het oog op de economische ontwikkeling aldaar) is de Stichting Stedenband Hoorn- Příbram in het leven geroepen. Voor deze stichting, Hoorn en Příbram is het extra feest, want in 2007 bestaat de stedenband 15 jaar. 

Beersel
De contacten met de gemeente Beersel in België dateren al van voor de herindeling van 1979. Na de herindeling is de vriendschapsband met Beersel door de gemeente Hoorn overgenomen. Het doel van deze contacten is om betrekkingen te onderhouden tussen de gemeentebesturen, op alle gebieden de uitwisseling te bevorderen en door een betere wederzijdse verstandhouding het levend gevoel van het Europese zusterschap aan te wakkeren. Aan de concretisering van het doel wordt invulling gegeven door het houden van jaarlijkse uitwisselingen waarbij het accent ligt op wederzijdse ontvangsten en culturele activiteiten. De organisatie hiervan ligt in handen van een jumelagecomité.

Lewes
In het stadje Lewes, in de Amerikaanse staat Delaware, staat een getrouwe kopie van de helft van het Hoornse stadhuis, zoals dat ooit op de Roode Steen stond. Het gebouw dateert uit 1931 en herbergt het Zwaanendael Museum. Lewes is door Hoornse walvisvaarders gekoloniseerd. De kolonisten werden vervolgens verjaagd door Indianen, waarna een nieuwe lichting kolonisten erin slaagden vrede te sluiten en de nederzetting uit te bouwen. Deze kreeg de naam Hoorn. Onder invloed van Engelse kolonisten werd de naam veranderd in Lewes. Met Lewes heeft de gemeente Hoorn geen formele band. Lewes vierde vorig jaar haar 375-jarige bestaan.