Expositie over opgroeien in de jaren ’50 en ’60

ingevoerd op 9-9-2007

Het nostalgische Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont vanaf 16 september t/m 18 november 2007 de tentoonstelling “Toen wij jong waren …,  Opgroeien in de jaren vijftig en zestig”. Talloze voorwerpen zorgen voor een feest der herkenning bij alle veertigers, vijftigers en zestigers van nu. Tegelijkertijd verschijnt onder dezelfde titel een boek bij uitgeverij Terra Lannoo dat ook in de MuseumShop te koop zal zijn.
 
De modelauto’s en treintjes waar je als kind mee speelde. Die schattige kinderwagen en jouw eigen strijkplankje. De spellen die je met de hele familie speelde, van Mens Erger Je Niet tot Pim Pam Pet, van het Advertentiespel tot Blaasvoetbal. Zelfs de rode autoped, de houten driewieler en de Hoelahoep uit je jeugd zijn terug te vinden op de nostalgische expositie “Toen wij jong waren …,  Opgroeien in de jaren vijftig en zestig”. Op de keukentafel liggen  Saroma-pudding, Brinta-pakken en recepten van Dr. Oetker. En uiteraard de langwerpige spaarpot met zes gleuven.

Je was het al bijna vergeten, maar daar zie je de favoriete programma’s van weleer: Ivanhoe, Pipo de Clown en de Fabeltjeskrant. Zelfs Zuster Klivia uit Ja Zuster, Nee Zuster kijkt naar de oude houten Philips televisie. Ansichtkaarten van de Thunderbirds en Captain Scarlett roepen herinneringen op. Daar liggen jouw eerste singletjes naast de koffergrammofoon en je denkt aan de eerste danslessen. Jouw favoriete artiest staat afgebeeld in Teenbeat en Hitweek en elke week haal je de Top 40 bij je platenzaak…

Ontdek de collectie speldjes, kauwgumplaatjes, sigarenbandjes en sleutelhangers van vroeger. Bij kruidenier De Gruyter verzamelde je kartonnen huisjes en vrachtwagens. Daar liggen in de vitrine zelfs de boeken die je las: Arendsoog, Pietje Bell en Biggles en de strips van Sjors en Donald Duck. Ook “De Man van Staal” zie je weer liggen en de vierkante boekjes met Flipje uit Tiel. De Atlas van King doet je denken aan de tochten op je brommer. Je wilde eigenlijk een Puch, maar reed op een Kaptein. Het toen spannende tijdschrift De Lach toont blote damesbenen en je herkent een spannend kaartspel met pin-ups!

Voor een ieder die terug wil naar de sentimenten van de jaren vijftig en zestig is een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw en de wisseltentoonstelling Toen wij jong waren …,  Opgroeien in de jaren vijftig en zestig” een aanrader. Vanaf 16 september t/m 18 november 2007 is de expositie te zien in het museum in Hoorn. Voor meer informatie kijkt u op www.museumhoorn.nl