Ultrasoon geluid moet jeugd weren in Hoorn

ingevoerd op 26-9-2007

Het College van B&W van Hoorn wil hangjongeren verdrijven met een irritant piepgeluid dat vooral waarneembaar is door jongeren. In navolging van klassieke muziek op de binnenplaats naast de bibliotheek in de binnenstad wil de gemeente nu een zogenaamde Mosquito hangen bij de achteruitgang van deze instelling. De Hoornse PvdA-fractie vindt het maar niets en wil een toelichting van B&W.

Volgens de PvdA overweegt Hoorn meer Mosquito’s op te hangen in de stad om overlastjongeren weg te jagen van hangplekken. Het apparaat hangt aan gevels en produceert een irritant piepgeluid. De frequentie van de toon is hoog en daardoor vooral waarneembaar door jongeren.

De Mosquito wordt al enige tijd in o.a. Rotterdam en Zwijndrecht succesvol ingezet bij de bestrijding van overlast. Ook in sommige wijken van Utrecht wordt het nu ingezet. Het systeem is getest door TNO en levert geen gehoorschade op. De piep is waarneembaar tot op twintig meter afstand rond het geluidskastje.

In een brief van B&W vraagt de Hoornse Pvda-fractie om opheldering:

Aan  het College van Burgemeester en Wethouders
en in afschrift de leden van de gemeenteraad.

 
Betreft: art.43 vragen r.v.o m.b.t. de Mosquito-geluidsinstallatie

Datum: 27 september 2007
 
Geachte Dames en Heren,
 
De fractie van de PvdA heeft het college op 20 oktober 2005  een brief geschreven over de geluidsinstallatie in de  Kloosterpoort. De aanleiding voor de plaatsing van deze installatie was de overlast van een hanggroep voor de direct betrokkenen. Door het geluid van klassieke muziek zou de hanggroep, volgens het toenmalige college, op de vlucht gaan. U schrijft in antwoord op onze brief dat in meerdere gemeenten deze methode succesvol is gebleken. De kosten van de geluidsinstallatie waren 5710,- euro excl.btw. De PvdA-fractie heeft sterke twijfels geuit over het effect van deze geluidsinstallatie. Ook uit eigen waarneming is gebleken dat de hanggroep niet is verdwenen.
 
Nu blijkt dat er aanvullend een z.g “Mosquito-installatie” wordt geplaatst. Kosten 1300 euro excl.btw. De locatie voor deze installatie is nu  nodig voor de achteruitgang van de bibliotheek.  
Deze installatie zal een ultrasoon geluid horen dat de jeugd naar andere plekken moet jagen.
Wij begrijpen heel goed dat u,en betrokkenen, worstelen met de overlast van jongeren.
Maar tegelijkertijd moeten wij vaststellen dat deze methoden niet effectief en duurzaam zijn.


Bijna iedere locatie waar jongeren rondhangen geeft problemen. Mijn fractie ziet meer heil in het begeleiden van deze jongeren vanuit het jongerenwerk van Netwerk. En in sommige gevallen door het faciliteren via het plaatsen van een JOB. Wij zijn vooral geschrokken van uw voornemen om de Mosquito-installatie ook op andere locaties te in te zetten waar overlast is. Het gevaar hiervan is dat de jongeren worden opgejaagd en constant op zoek zullen gaan naar alternatieve hanglocaties. Wij hebben ook sterk de indruk dat u handelt vanuit het moment en niet vanuit een duurzame oplossing en het vigerend jongerenbeleid.
Dat baart ons zorgen.


Hiermee komen wij tot de volgende vragen:
1. Wat zijn tot nu toe de effecten van de bestaande geluidsinstallatie op de hanggroep in de Kloosterpoort en komen die overeen met wat u daarvan had verwacht?
2. Welk doel dient de Mosquito-installatie?
3. Wat betekent uw voornemen om deze Mosquito-installatie ook op andere plaatsen in te zetten voor het huidige jeugd- en jongerenbeleid?
4. Is deze vorm van repressief beleid in strijd met het huidige preventieve beleid?
5. Kunt u aangeven welke duurzame bijdrage het ophangen van deze installaties zal leveren aan de overlast die wordt veroorzaakt door hangjongeren in Hoorn als geheel?

 
Wij vernemen graag uw reactie. 

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA,

Piet Bruijns
 
Klik op onderstaande link om de lokatie op een unieke wijze te bekijken!

Reacties
Reactie: (Ineke)
1-11-2009, 16:02
Wat voor invloed heeft dit op honden (en andere dieren die ultrasoon geluid gewoon kunnen horen)?

Reactie: (m.vergeest)
30-9-2007, 00:41
In de begin dit jaar verschenen gemeentelijke wijknota binnenstad valt te lezen dat vanwege de klassieke deuntjes het hangjongerenprobleem in de bibliotheeknota is opgelost. En dan nu dit. In die nota valt wel meer onzin te lezen overigens. Zo staat er zwart op wit dat in het eerste kwartaal van 2007 het 30-kilometerregime in de binnenstad wordt ingevoerd, dat in het eerste kwartaal een nota over de al jaren geleden toegezegde tonnagebeperking wordt gepubliceerd en dat meteen na de winter van 2006-2007 de kademuren van de Weeshuistuin worden gerenevoveerd. Allemaal niet gebeurd, allemaal flauwe kul van het stadsbestuur dat meer ambitie dan daadkracht uitstraalt. En geen raadslid die het in de smiezen heeft. Te treurig voor woorden.

Reactie: (frits)
28-9-2007, 12:57
TNO heeft het getest, maar hoe is het getest? Altijd erg makkelijk om slechts te zeggen dat er geen gehoorschade is en daarmee is de kous af. Als iemand vlak bij een hangplek woont en er komt zo’n apparaat in de buurt van je tuin waardoor je langere tijd bent bloot gesteld aan dit geluid levert het mogelijk toch schade op. Niet alleen een bepaalde (hogere) decibel-grens levert gehoorschade op, ook een langere tijdsduur van minder laawaai kan schadelijk zijn omdat je gehoor dit dus LANGERE tijd ontvangt. Alleen een opmerking "de TNO keurt het goed" daar kun je niets mee......

Verplichte opvoed-begeleiding voor ouders lijkt mij beter.

Reactie: (Buurtbewoner)
28-9-2007, 08:02
Ach, volgens het TNO ontstaat geen gehoorschade en....wie woont er wel binnen 20 meter van zo’n hangplek. Het zou de pvd A fractie sieren om zich eens wat realistischer op te stellen en te stoppen met het bewandelen van de bekende platgetreden paden op een doodlopende weg.

Reactie: (frits)
27-9-2007, 23:05
Laatst werd dit hoge geluid in een tv programma aangezet maar ik kon het als 40+ ook duidelijk horen en wie zegt dat het niet schadelijk is voor iemands gehoor w.o. het mijne?
Kun je straks schade-claims verwachten bij de gemeente........ Onomkeerbare gehoorschade door schuld, of zoiets?

Reactie: (D!RK)
27-9-2007, 17:50
1 Mijn zoon heeft dus geen nachtrust als we daar zouden wonen of verplicht het raam dicht?

2 MP3 spelers zijn al doof, dus of het voor iedere puber helpt?

3 Klassiek, ik heb het zelf via oude radio met CD steeds laten herhalen, dacht dat het zou helpen, en toen kwamen ze aanbellen of het iets harder mocht, want vanuit mijn blokhut was het zo slecht te horen.....
Wel veranderde de samenstelling van de groep, en werd het ook beter, maar er bleven jongeren hangen....

4 Zelf heb ik ondanks mijn leeftijd een zeer goed gehoor wat hoge tonen betreft, dus iedere piepende deur smeer ik gelijk, dus niet elke Horinees is hetzelfde...

Reactie: (Buurtbewoner)
27-9-2007, 06:54
Hard optreden tegen de hangpubers is de enige remedie. Het kan dus helemaal geen kwaad om dit soort geluidseffecten eens te proberen. In ieder geval is bewezen dat die softe aanpak van praten, begeleiden, begrip opbrengen enzo geen enkel effect heeft gehad, waar dan ook. Wel heeft het klauwen met geld gekost dat beter besteed had kunnen worden.