Begroting 2008 Gemeente Hoorn: 3,5 miljoen in de plus

B en W presenteren raad Programmabegroting Hoorn 2008

De Programmabegroting van de gemeente Hoorn voor 2008 laat een positief saldo zien van afgerond 3,5 miljoen euro. Ook in de jaren daarna is sprake van een positief beeld. Voorzichtigheid is echter geboden. Het gunstige resultaat kan niet zondermeer worden ingezet voor nieuwe ontwikkelingen. Hoorn is inmiddels van een ontwikkelgemeente naar een beheergemeente gegaan. Om het huidige voorzieningenniveau van Hoorn in stand te houden, zijn in de toekomst forse investeringen nodig. Uitgangspunt is ‘houd goed wat we hebben en laat iedereen meedoen.’
 
De belangrijkste verklaring voor het positieve saldo is het geld dat de gemeente krijgt van het Rijk. Deze inkomsten blijken gunstig. Daarbij is bij de programmabegroting 2007 ongeveer 2,5 miljoen euro apart gezet voor nieuw beleid. Voor veel onderwerpen zijn voorstellen gedaan. Het restantbedrag komt ten gunste van het begrotingsresultaat. Als ook rekening wordt gehouden met  de financiële informatie die na Prinsjesdag is verschenen, dan neemt het resultaat verder toe tot 4,4 miljoen euro. Met nieuwe ontwikkelingen of wenselijk nieuw beleid, die meer of nieuwe financiële ruimte kunnen vragen is in het resultaat nog geen rekening gehouden. Als dit wel gebeurt, resteert in 2008 een begrotingsoverschot van 3,3 miljoen euro.

Meerjarenperspectief
Op dit moment laat de meerjarenraming een evenwichtig positief beeld zien. Voorzichtigheid is echter geboden. Het resultaat kan niet zondermeer worden beschouwd als de ruimte voor nieuwe nog niet eerder aangedragen (beleids)onderwerpen. De gemeente is van een ontwikkel- naar een beheergemeente gegaan. Om het voorzieningenniveau zowel fysiek als sociaal in stand te houden zijn in de toekomst namelijk forse investeringen nodig.
Van een aantal grote onderwerpen is zeker dat het gaat spelen, maar niet is in te schatten hoeveel het gaat kosten. Het gaat dan onder andere om de volgende grote ontwikkelingen.
• Bijdrage Hoorn aan de verbreding van de Westfrisiaweg. De totale bijdrage voor Hoorn zal liggen tussen de 6 en 18 miljoen euro.
• Beheerskosten fysieke leefomgeving, bruggen, tunnels en monumentale kunstwerken. In aansluiting op de verschuiving van ontwikkel- naar beheergemeente, staat Hoorn voor groot onderhoud en het inlopen van achterstallig onderhoud aan de fysieke leefomgeving.
• Maatregelen operationeel organisatieplan brandweer. Bij de brandweer zijn maatregelen noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de geldende normtijden voor brand of hulpverlening.
• Integraal huisvestingsplan. De huisvesting van de Copernicus doet een groot beroep op de vrijgemaakte middelen voor het Integraal huisvestingsplan. Afhankelijk van te maken keuzes over de uitvoering van het Integraal huisvestingsplan zijn aanvullende middelen nodig.
• Risico’s ontwikkeling Bangert en Oosterpolder. De grondexploitatie van Bangert en Oosterpolder heeft te maken met een grote financiële gevoeligheid.
• Schouwburg het Park. Een potentieel risico voor de vermogenspositie is de afwikkeling van de schade door de bouw van Schouwburg het Park. De uitkomst van een juridisch geschil is namelijk niet te voorspellen.

Tegenover de risico’s kunnen zich de komende jaren ook meevallers voordoen zoals de positieve financiële gevolgen van de erfpachtopbrengsten van de Huesmolen.
Belangrijke onderwerpen uit de begroting
In de programma’s zijn de belangrijkste (beleids)ontwikkelingen opgenomen voor het begrotingsjaar 2008.

Een greep uit een aantal belangrijke onderwerpen in de Programmabegroting 2008.
• Integraal veiligheidsbeleid
• Verkeersplan binnenstad
• Reclamebelasting
• Integraal Huisvestingsplan
• Aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt
• Voorkomen van voortijdig schoolverlaten
• WSW en aanpak van de wachtlijsten
• Sluitende keten en probleemgezinnen
• Verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening
• Ontwikkeling Stationsgebied/Pelmolenpad
• Oostereiland
• Wijkaanpak

Leeswijzer
In de inleiding van de Programmabegroting is een leeswijzer gevoegd waarin staat hoe de begroting is opgebouwd en waar in dit boekwerk informatie over de onderwerpen te vinden is.

Begrotingsbehandeling
De gemeenteraad behandelt de programmabegroting woensdag 31 oktober en woensdag 7 november en stelt deze ook vast op 7 november.

De werkversie van de Programmabegroting 2008 ligt voor iedereen ter inzage bij bureau Communicatie in het stadhuis. Vanaf vrijdagavond 28 september is de begroting digitaal te raadplegen op www.hoorn.nl. Een exemplaar van de programmabegroting is verkrijgbaar bij de afdeling Planning en Control tegen betaling van de legeskosten ad € 82,95.

Reacties
Reactie: (bandy)
3-10-2007, 13:25
Fijn om te lezen, wij kunnen dus een kleine belasting verlaging verwachten en de ogb belasting zal niet omhoog gaan in 2008..........................sprookje?.......................JA