Westfries Museum houdt gemoederen in Hoorn bezig

ingevoerd op 28-9-2007

”Het Westfries Museum was nog slechter beveiligd dan een gemiddelde kleuterschool.” Deze uitspraak kwam begin 2005 van toenmalig raadslid Van der Maat van de VOC Hoorn in een reactie op de miljoenenkraak in het Hoornse museum. Nu hij zelf verantwoordelijk wethouder is, lijkt zijn felle kritiek van toen als een boemerang terug te komen... Toch zal er ook nu geen wethouder sneuvelen...

Deze week werd duidelijk dat er al in 2004 rapporten waren over de slechte beveiliging in het Westfries Museum en dat er niets mee was gedaan. Wethouder Van der Maat liet de raadsleden weten dat dit allemaal de schuld was van de beheerscommissie van het museum. Deze commissie werd eind vorig jaar opgeheven door de nieuwe wethouder. In een reactie in het Dagblad voor West-Friesland reageerde toenmalig voorzitter van deze beheerscommissie furieus: ”Van der Maat is een leugenaar. Wij kunnen aantonen dat alles naar het stadhuis is gestuurd, waarmee er niets is gedaan”, aldus oudvoorzitter Marie-Louise Bult van de opgeheven commissie.

Raadslid Wiebes (VVD) citeerde deze week uit een rapport dat in juli van dit jaar verschenen is, maar door het College van B&W niet naar buiten wordt gebracht omdat het ’niet op straat hoort te liggen’.

Met zijn onhandige uitspraken heeft wethouder Van der Maat veel irritatie opgeroepen en dreigt hij in navolging van voormalig PvdA-wethouder Tonnaer te belanden in een soort WFM-gate. Toch zal ook deze wethouder niet naar huis gestuurd worden: De PvdA-fractie maakte deze week al duidelijk niet naar het verleden te willen kijken en coalitiegenoot VOC Hoorn heeft daar waarschijnlijk ook geen behoefte aan. En aangezien deze fracties een meerderheid in de Hoornse gemeenteraad hebben, hoeven ze ook niet bang te zijn. Overigens wilde de VOC Hoorn dat de coalitiepartners met een verklaring zouden komen waarin stond dat ”wethouder Van der Maat geen leugenaar is”, maar deze verklaring is uiteindelijk toch niet opgesteld.

Voor de goede orde: Tijdens de commissievergadering is deze week besloten om een groot aantal broodnodige aanpassingen in het Westfries Museum te laten aanbrengen. Dan kan het historische gebouw op de Rode Steen eindelijk weer voldoen aan de eisen voor brandveiligheid en de beveiliging.

Op de site van Vereniging Oud-Hoorn kunt u enkele recente berichten over de kwestie lezen: www.oudhoorn.nl

Door in het Nieuwsarchief van Hoorngids (rechtsboven) te zoeken, vindt u artikelen rond de inbraak in het Westfries Museum.

Op de site van het Noord-Hollands Dagblad reageerde Fred Avis met deze reactie:
”Direct na de kunstroof was Cees van der Maat een van eersten die er fel bovenop dook : de onderste steen moest boven komen. Daarop is vanuit het bestuur gereageerd, en naar nu blijkt, is de raad voor het lapje gehouden :er bleek een rapportage beschikbaar te zijn waarin was vastgesteld, dat er nogal wat mankeerde aan de beveiliging. Juist van een gemeenteraad mag gevergd worden de vinger aan de pols te houden en op onderzoek uit te gaan. Het bestuur wekt wederom de indruk, dat zij niet op haar woord kan worden geloofd. Juist van een bestuur dat de indruk probeert te wekken, dat een ieder integer moet zijn mag gevergd worden iedere schijn te vermijden, dat zij zelf niet op haar woord kan worden geloofd. Wederom lijkt het er op, dat die eis van integriteit niet voor bestuurders en oud-bestuurders geldt maar wel voor anderen. De doofpot in de gemeente Hoorn is met betrekking tot bestuurders en oud-bestuurders al rijkelijk gevuld, maar kennelijk is die pot nog lang niet vol. Hulde voor die raadsleden zoals Inge Wiebes, die zich niet met kir-antwoorden ( = Kluitje - In - het - Riet-antwoorden) laten wegsturen. Toch raar die Van der Maat : net een kameleon : zodra hij het pluche zit, verschiet hij van kleur en gedraagt zich net zo als de bestuurders waarvan hij eerder het gedrag verfoeide...Nou ja, dat geldt voor meer bestuurders : regels zijn regels, maar niet voor bestuurders : die moeten hoe dan ook beschermd worden. Fred Avis”
 
Desgewenst kunt u hieronder reageren:

Reacties
Reactie: (D!RK)
29-9-2007, 19:03
Deze wethouder kan beter eerst een auto met navigatie krijgen voordat ze hem wegsturen....

Leuk foutje, en als wethouder kan hij beter het lagere kleuterschool onderwijs nemen...

Cees geeft tenminste toe als hij fout zit, en je mag verwachten dat de overige raadsleden jou controleren en eerder reageren als je iets vergeet, dus eigenlijk is de gehele gemeente raad matig.....

Wel te rusten pluche slapende goed betaalde sukkels...

Reactie: (devries)
28-9-2007, 22:37
die van der maat mooi verhaal iedereeen mooie praatjes beloven als je op mij stemt dan..... blaat gewoon allemaal hetzelfde als ze eenmaal op het pluche zitten blijkt dat ze er voor zichzelf zitten.