Begroting provincie Noord-Holland op punten verbeterd

ingevoerd op 3-10-2007

De begroting 2008 van de provincie Noord-Holland is, vergeleken met de begroting van vorig jaar, op bepaalde punten verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer. De beleidsinformatie over water is van goede kwaliteit, waarmee de provincie een aanzienlijke verbeterslag heeft gemaakt. Ook de informatie over jeugdzorg is vooruitgegaan, al heeft de Rekenkamer op dit onderdeel nog enkele suggesties voor verdere verbetering.
  
Collegeprogramma
Uit het onderzoek kwamen ook enkele mindere punten. Zo komt het collegeprogramma, waarin staat wat de plannen zijn van de provincie voor de periode 2007-2011, niet helder terug in de begroting voor het komende jaar. Zo worden bijvoorbeeld slechts 16 van de 36 beleidsambities van het college beschreven in de begroting. Hierdoor kunnen Provinciale Staten achteraf moeilijk de voortgang van deze plannen en de bijbehorende kosten controleren.
  
Financiën
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de weergave van enkele financiële gegevens uit de begroting niet voldoet aan de wettelijke eisen. De Rekenkamer heeft aanbevolen om de weergave aan de passen. Ook constateerde de Rekenkamer dat het totaalbedrag van de geïnventariseerde risico’s (€ 124,5 mln.) bijna is verdubbeld ten opzichte van de vorige begroting (€ 66,7 mln.).
  
Onderzoek
De Randstedelijke Rekenkamer heeft, net als vorig jaar, een kortlopend onderzoek gedaan naar de kwaliteit van enkele onderdelen uit de begroting. Hiermee wil de Rekenkamer Provinciale Staten concrete handvatten bieden bij de behandeling van de begroting op
12 november a.s. De Rekenkamer geeft bij haar bevindingen ook suggesties waarmee de kwaliteit van de begroting verbeterd kan worden.
  
Over de Randstedelijke Rekenkamer
De Randstedelijke Rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de doelmatigheid (doen ze de dingen goed?), doeltreffendheid (doen ze de goede dingen?) en rechtmatigheid (doen ze het volgens de regels?) van de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. De missie van de Rekenkamer is het verbeteren van het functioneren van het bestuur van deze provincies en het versterken van de publieke verantwoording.

Het rapport “Kaderstellen met de begroting 2008 – Noord-Holland” is vanaf vandaag te vinden op de website www.randstedelijke-rekenkamer.nl .