Eerste Hoornse Filmdagen groot succes

ingevoerd op 9-10-2007

De 1e Hoornse Filmdagen op vrijdag 5 & zaterdag 6 oktober, georganiseerd door Filmhuis Hoorn en Schouwburg het Park, waren een groot succes. Het nieuwe initiatief trok met een zeer actueel filmaanbod in twee dagen maar liefst ruim 3700 bezoekers. Tijdens de 2 Filmdagen waren 20 verschillende films te zien. Filmhuis en Schouwburg stonden twee dagen geheel in het teken van film. In het water voor de Schouwburg was een filmscherm geplaatst en op de toneeltoren waren filmbeelden te zien.  Vrijwilligers van Filmhuis Hoorn en medewerkers van het Park werkten prima samen. Het succes is zeker een goede basis voor een opvolger, de 2e Hoornse Filmdagen in 2008.
 
Vrijdag: besloten kindervoorstelingen en Openingsavond
Voorafgaand aan de openingsavond stroomden op vrijdag vele kinderen de Schouwburg binnen. In de Othellozaal voor de premiere van Azur & Asmar, in de Hamletzaal voor de première van African Bambi. De kinderen genoten zichtbaar en bij African Bambi, een besloten voorstelling georganiseerd door DEEN Supermarkten in het kader van de Wereld Natuurfonds Actie werden maskers uitgereikt.
De openingsavond op vrijdag trok meer dan 700 bezoekers. Wethouder van der Maat opende het festival met woorden van hulde aan het adres van Filmhuis en het Park voor het initiatief tot deze samenwerking. De wethouder Cultuur sprak ook uit dat Gemeente Hoorn Filmhuis Hoorn steunt in de wens tot uitbreiding naar een twee filmzalentheater, deze uitspraak oogstte groot applaus van het aanwezige publiek.  Openingsfilm Atonement, ook openingsfilm van het Filmfestival in Venetië aug. j.l.  werd goed ontvangen en een gezellige afterparty volgde in de foyer.
 
Zaterdag Ratatouille en Jos Stelling
Zaterdag startte in de filmzaal van Filmhuis Hoorn in de Mariakapel met een uitverkochte voorstelling van Gypsy Caravan. In de Othellozaal keek een klein geïnteresseerd  publiek op een deze zonnige zaterdagmorgen naar de misdaadthriller Zodiac. Begin van de middag zag het zwart van de fietsen bij de ingang van het Park: de voorstelling van Ratatouille was vrijwel uitverkocht, ruim 800 kinderen en ouders genoten van de film.
In de Othellozaal kondigde regisseur Jos Stelling zijn nieuwste film Duska aan. Het was bijzonder dat de regisseur de tijd nam voor een bezoek aan dit 1e Hoornse festival, na de introductie van de film moest hij met grote haast naar Utrecht om aanwezig te kunnen zijn bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival. Actrice Sylvia Hoeks, te zien in Duska, ontving een Gouden Kalf.
 
Het verdere programma verliep in alle harmonie, dan was het weer rustig in de foyer van Filmhuis en Schouwburg, omdat de zalen waren gevuld en de films draaiden, dan was het weer druk omdat een voorstelling was beëindigd. Een ontspannen filmfestivalsfeer zoals het moet zijn, met veel, veel gesprekken over film. Het programma was heel divers, liefhebbers van klassieke muziek kwamen aan hun trekken bij Copying Beethoven, liefhebbers van de klassieker genoten van Cesar et Rosalie met Romy Schneider.
Filmliefhebbers uit Hoorn en omgeving hebben genoten van de 1e Hoornse Filmdagen en alle betrokkenen bij Filmhuis Hoorn en Schouwburg het Park ook.