Westfriese bibliotheken delen gratis boek van Theo Thijssen uit

ingevoerd op 15-10-2007

Van vrijdag 19 oktober t/m 16 november staan de Westfriese bibliotheken in het teken van de landelijke campagne Nederland Leest. De bibliotheken delen gratis het boek De Gelukkige Klas van Theo Thijssen uit (alleen voor betalende leden en op=op). Bibliotheek Hoorn trapt af met een feestelijke opening door onderwijswethouder Witteveen, met muziek en ontmoeting met andere lezers op vrijdagmiddag 19 oktober om 13 uur in Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8. 

Vier weken lang duurt de nationale leescampagne Nederland Leest, van 19 oktober en 16 november. Dit jaar draait het om De Gelukkige Klas van Theo Thijssen. Een vermakelijk en tijdloos boek over de band tussen onderwijzer en leerling, honderd jaar oud en nog steeds actueel. De Westfriese bibliotheken delen dit boek gratis uit aan hun leden en nodigen lezers uit met elkaar erover in discussie te gaan.

Bibliotheek Hoorn heeft onder het motto Lees mee, Schrijf mee, Praat mee een uitgebreid Nederland Leest-programma samengesteld:
-Lees mee: feestelijke opening op 19 oktober
-Luister mee: lezing door Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest en Peter Paul de Baar van het Theo Thijssenmuseum, op 1 november.
-Praat mee: Superleesclub en slotavond onder leiding van een leesclubdeskundige en groot Thijssenfan Inge Drewes, 16 november.
-Kijk mee in alle vestigingen: tijdens Nederland Leest zijn de bibliotheken van Hoorn sfeervol aangekleed, passend bij het thema De Gelukkige Klas, door stagiaires In & Outdoor Styling van het Clusiuscollege.
Bovendien kan iedereen meedoen met Schrijf mee, Schrijfwedstrijd voor jong en oud over onvergetelijke klassen- of schoolherinneringen. Van 19 oktober t/m 11 november.
Alle ingezonden verhalen komen op de website van Bibliotheek Hoorn. In de jury onder meer de Hoornse schrijver/onderwijzer André Nuyens.
Meer weten? www.bibliotheekhoorn.nl

De Westfriese bibliotheken Stede Broec, Enkhuizen, Wervershoof, Medemblik, Hoogkarspel, Venhuizen, Opmeer, De Goorn, Abbekerk verzorgen de slotavond, 16 november met een hapje en eeen drankje en kunnen lezers visies op en meningen over de Gelukkige Klas met elkaar uitwisselen. Aanmelden? www.westfriesebibliotheken.nl

Over Nederland Leest
In de campagne Nederland Leest delen alle openbare bibliotheken gratis een bepaald boek uit aan hun leden en nodigen de lezers uit met elkaar erover in discussie te gaan.
In de eerste editie vorig jaar ontvingen 725.000 bibliotheekleden het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion. Dit jaar gaat alle aandacht naar De Gelukkige Klas van Theo Thijssen. Een toegankelijke, sprankelende roman die goed past in de huidige tijdgeest van herbezinning op alles wat met onderwijs te maken heeft. De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de Stichting CPNB in nauwe samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne.

Over Theo Thijssen
De gelukkige klas (1926) is een roman in dagboekvorm over een schoolmeester die zich met hart en ziel inzet voor zijn leerlingen.Het wordt algemeen beschouwd als een van de meest sociaal-maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen – van origine zelf onderwijzer – typeerde De gelukkige klas als ’Een hymne op het onderwijzersschap’. Zijn pleidooien voor de verbetering van de positie van het kind bezorgden de auteur grote faam. Zo is de oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs naar hem vernoemd en bestaat er een museum dat geheel gewijd is aan Theo Thijssen en zijn werk. Zijn boek Kees de jongen werd in 2003 verfilmd. In de zomer van 2005 werd op de Oosterbegraafplaats Amsterdam een grafmonument onthuld voor de schrijver, gemaakt door Jan Wolkers.  Theo Thijssen (1879-1943) was onderwijzer, vakbondsman, politicus, maar bovenal schrijver.