Fracties willen Jeugdzorg bij aanpak alcohol

ingevoerd op 18-10-2007

Bureau Jeugdzorg moet betrokken worden bij de aanpak van alcohol- en drugsmisbruik in de regio. Bovendien moet er snel duidelijkheid komen over de financiering van het InfoPunt van de GGZ. Hetzelfde geldt voor het zogeheten meldpunt Vangnet en Advies  van de GGZ. Dat vinden CDA en PvdA in Hoorn. Hierover hebben de partijen vragen gesteld aan het college.
 
Aan een werkbezoek aan de GGZ hielden PvdA en CDA de nodige vragen over: ,,Neem het InfoPunt van de GGZ. Dat is speciaal opgezet voor alle mensen die vragen hebben op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat hierbij zowel om cliënten als familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden. Vooral nu psychiatrische patiënten zoveel mogelijk thuis wonen, vormt deze voorziening een belangrijke hulpbron voor alle betrokkenen. Het geld voor dit InfoPunt kwam eerst vanuit Den Haag, maar moet nu van de gemeentes komen. Het is onduidelijk of de gemeente nou wel of niet het InfoPunt wil laten voortbestaan. Wat ons betreft moet dat snel helder zijn. Het InfoPunt moet overeind blijven! En alle gemeentes in de regio zouden hier ook één lijn moeten trekken. We hebben het toch over regionale voorzieningen?’, vinden Michiel Pijl (CDA) en Judith de Jong (PvdA).

,,Hetzelfde geldt voor het meldpunt Vangnet en Advies  van de GGZ. Dit is een voorziening voor mensen in problemen die niet uit zichzelf hulp zoeken. Bijvoorbeeld mensen in een groot isolement die zichzelf verwaarlozen en door een oplettende buur worden aangemeld. Juist die mensen hebben de zorg vaak het hardst nodig maar juist zij worden niet bereikt met hulp van bijvoorbeeld de GGZ.
Een groot probleem volgens CDA en PvdA is de betrokkenheid van Bureau Jeugdzorg bij het regionale project tegen overmatig alcohol- en drugsgebruik: ,,Bureau Jeugdzorg is in de stuurgroep niet vertegenwoordigd, in tegenstelling tot GGD, GGZ en Brijder die wel meedoen. Dat kan wat ons betreft niet. We hebben Jeugdzorg echt nodig willen we dit probleem kunnen aanpakken. We vinden dat de aanpak van alcohol- en drugsmisbruik in onze regio moet slagen! Daarom moet dit in bestuurlijk West-Friesland goed tussen de oren zitten. We vragen ons college daarom om de aanpak van alcohol en drugs steeds aan de orde te stellen in overleggen met andere gemeentes in de regio.”