Chocolade- en cacaoblikken verlaten Hoorn’s museum

ingevoerd op 26-10-2007

Liefhebbers van oude blikken hebben nog enkele weken de tijd om de unieke collectie chocolade- en cacaoblikken in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn te bekijken. De verzameling met 1000 blikken in allerlei soorten en maten van alle Nederlandse chocolademerken verlaat na ruim zeven jaar dit museum en is nog tot eind november 2007 te zien.

De unieke blikken van merken als Verkade, Droste, Korff, Bensdorp, Kwatta, maar ook van minder bekende merken, krijgen in 2009 een plek in de nieuwe attractie “De Chocoladefabriek” in Amsterdam.

In Hoorn heeft men dus de laatste kans om de indrukwekkende collectie te bekijken. De blikken, waaronder zeer exclusieve en kostbare exemplaren, waren door de verzamelaars uit Zwaag voor een periode van zeven jaar aan het Museum van de Twintigste Eeuw in bruikleen gegeven. Onder verzamelaars zijn de blikken een begrip en uit het hele land kwamen liefhebbers kijken. De prachtige collectie is tot eind november nog in zijn geheel te zien in een vijftien meter lange wandvitrine op de tweede verdieping.

Hans Stuijfbergen, directeur van het Hoornse museum, was heel blij met de verzameling maar vindt de nieuwe locatie zeer geschikt: “Als De Chocoladefabriek in Amsterdam van de grond komt, is dit een prima plek voor deze unieke collectie blikken. Het is mooi dat zo’n verzameling bij elkaar blijft en niet uit elkaar wordt gerukt. We hebben in ons depot nog genoeg andere voorwerpen die we weer eens willen tonen, dus dat is ook geen probleem.”

Op dit moment toont het Hoornse museum verschillende leuke wisseltentoonstellingen. Tot en met 18 november is de expositie “Toen wij jong waren … (Opgroeien in de jaren vijftig en zestig)” nog te zien. Het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn, is dinsdag tot en met vrijdag open van 10 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.

Meer informatie op www.museumhoorn.nl