CDA Hoorn: Verwijder desnoods vernielde bushokjes

ingevoerd op 27-10-2007

De maat is vol. Het CDA in Hoorn vindt dat er nu echt actie ondernomen moet worden tegen het steeds weer vernielen van bushokjes. In een bushokje tussen de Pergola en de Veranda dat al een week stuk is, presenteert de CDA-fractie het idee om desnoods de meest vernielde hokjes te verwijderen en er alleen vandalismebestendige hokjes voor terug te plaatsen.
 
Het probleem van het vernielen van de bushokjes lijkt tot nu toe niet echt opgelost te kunnen worden. En dat vindt het CDA nogal wat. Het steeds weer vernielen van de bushokjes zorgt namelijk voor veel ergernis en een gevoel van verloedering en onveiligheid bij voorbijgangers die de hopen glas zien liggen. Voor buspassagiers bij de halte is het helemaal vervelend en er is ook al menige lekke band door veroorzaakt. Het is bovendien een erg slecht signaal om het kapot geslagen glas steeds weer te vervangen; bijna een uitnodiging om het weer te vernielen, wat dan ook geregeld gebeurt.

Op dit moment is het bushokje tussen Pergola en Veranda al een week stuk en ligt er al die tijd al een hoop glas (in het NHD stond enige tijd geleden een artikel waarin bewoners van de Pergola zich ook beklaagden over onder meer het vaak vernielen van het bushokje). ,,Er ligt dus gewoon al een week glas. Te gek voor woorden. De gemeente moet hier maar eens een stevig gesprek over voeren met het bedrijf dat die hokjes exploiteert”, vindt Michiel Pijl. En zo zijn er meer plekken in Hoorn.

Voor het CDA is de maat nu wel vol. Het CDA heeft al eerder gevraagd om de mogelijkheden om er wat aan te doen te onderzoeken. We hebben niet de indruk dat dat ook serieus is gebeurd en hebben er in elk geval niets meer van gehoord. Daarom spreken we het college aan om er nu echt aan te gaan werken. Het doel is om het aantal vernielde bushokjes drastisch te verminderen.

Er zijn grosso modo drie oplossingen mogelijk: 1. Via toezicht en handhaving degenen die het leuk vinden bushokjes te slopen aanpakken, 2. vandalismebestendige bushokjes plaatsen of 3. de bushokjes eenvoudig verwijderen.

Als de eerste oplossing zou werken zou dat het mooiste zijn, want dan pak je de oorzaak aan, namelijk de vernielers zelf. Helaas lijkt ook de politie niet in staat om het probleem op te lossen; er moet maar net een agent langskomen op het moment van vernieling en die kans is niet al te groot. Veel van het sloopwerk aan de bushokjes gebeurt in het weekend na het uitgaan. Het CDA dringt al tijden aan op een stevige aanpak van de zogeheten slooproutes (routes vanuit het uitgaanscentrum de wijken in, waarlangs cafégangers huiswaarts keren en waarbij helaas regelmatig zaken worden gesloopt). De burgemeester heeft toegezegd een aanpak van de slooproutes te gaan bekijken. Bij de begrotingsbehandeling volgende week zal het CDA vragen wat dit tot nu toe heeft opgeleverd.

Uit een gesprek met de politie concluderen CDA-raadsleden Michiel Pijl en Johan van der Tuin dat de politie niet kan zorgen voor een echte oplossing van het probleem en dat het verwijderen van de meest vernielde bushokjes soelaas kan bieden.

Hoe het ook zij; tot nu toe hebben toezicht en handhaving niet tot oplossing van het probleem geleid. Daarom vindt het CDA het tijd om naar de twee andere oplossingen te gaan kijken.

Vandalismebestendig
Het schijnt erg moeilijk te zijn om aan echt vandalismebestendige bushokjes te komen. 100% vandalismebestendig bestaat ook niet, maar de huidige hokjes zijn wel heel makkelijk te vernielen. In de gemeente Binnenmaas is een pilot begonnen met verniel- en graffitibestendige hokjes. Helaas zijn ze niet doorzichtig, wat een nadeel kan zijn voor de sociale veiligheid. De gemeente heeft daar de hokjes zelf gekocht en geplaatst. In veel gemeenten, waaronder Hoorn, worden de hokjes door een commercieel bedrijf geplaatst en geëxploiteerd met reclame (CBS Outdoor).

Het CDA vindt dat de gemeente met de exploitant in gesprek moet gaan om te bepalen wat er kan gebeuren en op welke termijn eventueel vandalismebestendige hokjes te plaatsen zijn. Hier en daar staan al hokjes die van een plexiglas-achtig materieel gemaakt zijn en wellicht moeilijker te vernielen.

Verwijderd
Het CDA is bang dat dit alles op korte termijn onvoldoende soelaas biedt. Daarom vinden wij dat er gekeken moet worden op welke tien plekken de bushokjes het vaakst worden vernield. Die hokjes moeten dan worden verwijderd, totdat het mogelijk is om er vandalismebestendige hokjes te plaatsen. Mocht blijken dat het probleem zich dan verplaatst en andere hokjes vaker vernield worden, moeten er wellicht meer abri’s verdwijnen.

Natuurlijk is het niet prettig voor busreizigers als hokjes verdwijnen. De ergernis bij voorbijgangers, omwonenden en buspassagiers over het steeds weer vernielen van bushokjes weegt voor het CDA echter zwaarder. Het roept gewoon een gevoel van onveiligheid en verloedering op, zeker als mensen zien dat de vernielingen zich herhalen zonder dat er iets aan lijkt te worden gedaan. Bovendien staat er ook nu bij lang niet iedere halte in Hoorn een abri en we pleiten ook niet voor het verwijderen van alle hokjes.
Het verwijderen van hokjes kan worden uitgelegd als een nederlaag in de strijd tegen vandalisme, maar wij vinden het eerder een nederlaag dat die hokjes steeds maar weer worden vernield en vooral de aanblik die dat oplevert op straat.

De gemeente moet hierover in gesprek gaan met de exploitant van de hokjes en die aanspreken op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Natuurlijk zijn de vernielers de eerst verantwoordelijken, maar ook CBS heeft een verantwoordelijkheid wat voor soort hokjes ze plaatsen. Mocht dit allemaal niets opleveren, dan vindt het CDA dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheden van bestuurlijke dwang of moet de gemeente zelf maar bushokjes gaan plaatsen. De hokjes staan namelijk in de openbare ruimte en de vernielingen zijn voor teveel mensen een grote ergernis. De overheid hoort dan te doen wat in haar vermogen ligt om het probleem op te lossen.

Reacties
Reactie: (D!RK)
27-10-2007, 15:38
De Life Hammer is genoeg....
Polyester geeft minder uitzicht, maar als je met een vrachtauto plotseling op door modder glad geworden weg deze tegen enkele bomen ram, en deze op enkele diepe krassen na weer gewoon kan terug plaatsen na boren nieuwe boutgaten.....
In Zweden zijn ze erg populair, geven goede beschutting tegen wind, sneeuw en regen, en naast het saaie grijs kan elke kleur, reclame word iest lastiger, net als verlichting, maar er zijn genoeg vandalistme bestendige, en Graffiti is met vette was makkelijk verwijderbaar,
deze siliconen was, blijft plakkerig en de buitenkant regende het er zelf af, alleen van binnen even spoelen met tuinslang, hoge druk was zelfs overbodig!
Gewoon doen, beter een heel blijvend als deze mooie maar erg kwetsbare hokken!