West-Fries CDA wil nog strenger convenant alcohol

ingevoerd op 7-11-2007

De 9 raadsfracties van het CDA uit de 9 West-Friese gemeentes hebben gezamenlijk gereageerd op het maandag gesloten convenant alcohol. Dit omdat de fracties vinden dat er ook sprake is van een West-Fries probleem. Het CDA in de regio steunt het convenant en wil een lange termijnaanpak van het overmatig alcoholgebruik. Het convenant ziet men als een goede eerste stap, maar wat echt nodig is zijn concrete maatregelen.

Wat het CDA betreft worden de kaarten meer gezet op kinderen en jongere jeugd van onder de 16, in plaats van de brede doelgroep (10-23 jaar) waar nu voor is gekozen in het convenant. Juist op jonge leeftijd richt de alcohol namelijk veel meer schade aan. De leeftijd waarop voor het eerst alcohol gedronken wordt (nu rond 12 jaar) moet weer omhoog.

Verder pleit het West-Friese CDA onder meer voor uniforme en vroegere sluitingstijden van de horeca in heel West-Friesland. Ook gaan de 9 fracties aankloppen bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Dit omdat er in het convenant nogal wat maatregelen staan die eerst om wetgeving of actie van de landelijke overheid vragen. Wat het CDA in West-Friesland betreft gebeurt dat zo snel mogelijk.

Lees verder onderstaande open brief aan de colleges van de West-Friese gemeenten.

Open brief aan de Colleges van B&W van de gemeenten in West-Friesland
 

Betreft: Gezamenlijke reactie van de 9 West-Friese CDA-fracties op het Convenant Jeugd en Alcohol, gesloten op 5 november 2007 tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de colleges van de 9 West-Friese gemeenten
 
West-Friesland, 7 november 2007
 
Geachte colleges,
 
Alcohol en jeugd. In West-Friesland drinken steeds meer kinderen en jongeren steeds meer alcohol en dat op steeds jongere leeftijd. Over deze ontwikkeling maken velen zich grote zorgen, ook wij als CDA-fracties in West-Friesland.
Voor het CDA staat te allen tijde het kind centraal. Met name maken we ons dan ook zorgen over de effecten op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen die al zeer jong aan alcohol beginnen. In feite is hier sprake van een ontwikkeling die een gezonde toekomst van West-Friesland bedreigt. Ook de stijging in het aantal geweldsdelicten in het uitgaansleven van onze regio is zeer zorgelijk.

Het CDA wil een langdurig volgehouden, regionale aanpak van dit probleem. We hebben het namelijk over een West-Fries probleem. Dit is ook de reden dat wij als CDA in West-Fries verband van ons laten horen.

Samen willen ondergetekenden een signaal afgeven over het grote belang van de aanpak van overmatig alcoholgebruik. Als grote politieke partij in West-Friesland verklaren wij dat we het door de colleges gesloten convenant voluit ondersteunen. Het is terecht dat het convenant door de hele regio is ondertekend. Het betekent dat na instellingen als de GGD en Brijder, die de handen ineen hebben geslagen in het regionale pilotproject “Alcohol, Drugs en Suïcide”, ook de West-Friese gemeentes de krachten bundelen voor een gezamenlijke aanpak van overmatig alcoholgebruik.
De CDA-fracties steunen de colleges in deze langdurige aanpak. Dat daarbij pijnlijke en minder leuke maatregelen nodig zijn, is onvermijdelijk.


Het is ook verheugend dat de minister juist met onze regio afspraken wil maken. Het betekent erkenning vanuit Den Haag voor het feit dat in West-Friesland het probleem groter is dan elders en ook een erkenning dat juist in West-Friesland gemeentes en instellingen actief bezig zijn.
 
Het CDA ziet dit convenant als een goede eerste stap. Het convenant beschrijft een brede aanpak waarbij alle betrokkenen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Prima. Doordat er veel verschillende actoren zijn, vraagt een effectieve aanpak veel coördinatie en een lange adem. Het CDA hoopt wel dat het convenant snel gevolgd wordt door concrete maatregelen. De tekst lijkt namelijk op enkele punten (te) vrijblijvend.
De aanpak van het probleem zal vooral moeten betekenen dat er goede voorlichting wordt gegeven, dat er duidelijke regels zijn die in heel West-Friesland gelden en goed worden gehandhaafd en tot slot dat de beschikbaarheid van alcohol voor met name jongeren onder de 16 jaar zo veel mogelijk wordt verminderd.

Voor het CDA is belangrijk dat vooral ouders worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. We mogen het immers niet normaal vinden dat kinderen van bijv. 11-12 jaar al alcohol krijgen. Vaak zijn het de ouders die alcoholgebruik van hun kind goedkeuren en zelfs eigenhandig drank verstrekken.
Natuurlijk is er een grens aan wat de overheid kan doen en de autonomie van het gezin heeft het CDA hoog in het vaandel staan, maar toch willen we de colleges aanmoedigen te bekijken op welke manier de overheid ook achter de voordeur kan optreden als ouders hun verantwoordelijkheid ten opzichte van hun kinderen echt grof verwaarlozen.

 
We hebben heldere regels nodig die overal in de regio gelijk zijn. De colleges moeten hier afspraken over maken. Het CDA vindt dat kinderen en jongeren onder de 16 jaar niet de beschikking moeten hebben over alcohol. Dat betekent bijvoorbeeld dat het CDA voorstander is van een verbod voor personen onder de 16 om op straat alcohol bij zich te hebben en/of te consumeren
Verder moeten de regels gehandhaafd worden. Wat ons betreft wordt de handhaving van regels ten aanzien van alcohol(gebruik) de komende jaren een nog grotere prioriteit voor o.a. de politie.


De handhaving van met name de leeftijdsgrens voor verkoop van drank in supermarkten en horeca kon door de voedsel- en warenautoriteit (VWA) onvoldoende worden waargemaakt. Daarom is het CDA verheugd dat het rijk zowel in Hoorn als Enkhuizen een proef begint waarbij de gemeentes die handhaving met rijksmiddelen zelf op zich gaan nemen.

....ingekort om technische redenen...
 
Tot slot zullen wij de CDA Tweede Kamerfractie op de hoogte brengen van het convenant en onze reactie daarop. We zullen erop aandringen dat waar voor de maatregelen in het convenant nieuwe wetgeving nodig is, deze wetgeving ook tot stand komt.

We wensen de colleges veel succes met de gezamenlijke aanpak van dit immense probleem, in de overtuiging dat alleen een gezamenlijke aanpak uiteindelijk effect kan hebben.
 
met vriendelijke groet, namens de CDA-fracties van West-Friesland,

Reacties
Reactie: (Cees Pronk)
11-11-2009, 10:51

Bent u het eens met:
1. Verantwoorde openingstijden van de horeca is een positieve bijdrage voor het welzijn.
2. Vroeger open gaan van cafés en daardoor kortere openingstijd harmonieert de samenleving.
3. Politieke moet zich uitspreken dat vroeger open gaan van cafés beter is voor de samenleving.
4. Bestuurlijk politiek en overheid biedt op dit punt onvoldoende bescherming aan dit welzijn.
5. Overheid dient kosten van bescherming te voorkomen door niet 24 uur op volle sterkte alert te moeten zijn.
Toelichting
ad 1 Verantwoorde werk-, school-, ontspanning- en rusttijden betekend, bijvoorbeeld het 8+8+8+8 uur principe.
Geen beperking van, maar verantwoorde herindeling/verschuiving van tijden.
ad2 School- en werktijd overdag. Ontspanning s’avonds. Rusttijd s’nachts aanhouden.
ad3 Politieke partijen maken besturing van overheden en moeten keuzes maken.
Partijen zijn verantwoordelijk voor bestuurlijke vormgeving in democratische samenhang.
ad4 Overheid besturen zijn verantwoordelijk voor bescherming van alle bevolkingsgroepen.
Daardoor is er onvoldoende veiligheid en gezondheid, bij vandalisme en overlast is er nauwelijks preventie.
Straatcamera’s zijn geen oplossing, onveiligheid en overlast verplaatst zich naar bijgelegen straten.
Gedoog beleid van drank-en/of drug misbruik zijn daarvan de oorzaak.
Horeca kan niet verantwoordelijk zijn voor het toelaten van vooraf indrinkende en drugsinname van café bezoekers.
Aanleiding geven hoort daar ook bij, door die gelegenheden dagen nacht open te stellen.
Vooral deze aanleiding ontwrichten de normale samenleving in hoge mate.

Reactie: (D!RK)
10-11-2007, 18:00
Bij sommige Christenen is Sex voor het huwelijk verboden, maar juist de zeer strenge moeten vaak trouwen....
Bij Alcohol, als ouders verbieden word het gewoon stiekum gedaan, en dan is de controle zoek, alleen dronken thuis komen verraad de daat nog!
Conservative Dronken Alcoholisten, dat was de partij na de afgelopen verkiezingen, ze hadden gewonnen, en JP is geen geheel onthouder!

Reactie: (jan)
9-11-2007, 18:24
zo en wanneer moete we verplicht naar de kerk ? de reli’s rukken op ! Gelijk maar ff misbruik maken van deze situatie om de horeca vroeger dicht te doen.