Sint slaapt in Museum van de Twintigste Eeuw !

ingevoerd op 23-11-2007

Sinterklaas is weer in het land. Daarom heeft het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn speciaal voor Sinterklaas een expositieruimte ingericht met een echte Sint-slaapkamer. Op 28 november zal de Sint zelf op bezoek komen in het museum.

Slaapplaats
Om Sinterklaas een zo prettig mogelijk verblijf in Nederland te bezorgen, heeft het Museum van de Twintigste eeuw een slaapplaats aangeboden. Vanaf zijn aankomst in Nederland zal Sint daadwerkelijk slapen in de oude pakhuizen aan de Bierkade waar het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd. Sinterklaas had al eerder naar tevredenheid in het Hoornse museum geslapen en was “zeer content” met de uitnodiging van dit jaar.

Bezoek Sinterklaas
Voor de kinderen is er een aantal activiteiten georganiseerd. Er kan een ‘zelfmaak schoentje’ mee naar huis worden genomen en er is een kleurwedstrijd. Sinterklaas zal zelf twee dagen aanwezig zijn voor de kinderen in het museum. Op woensdag 28 november om 13:30 uur en om 15:30 uur wordt de Sint welkom geheten. Op deze dagen zal Sinterklaas ook al zijn post in ontvangst nemen. Op de tentoonstelling is namelijk ‘de brievenbus van Sinterklaas’ aanwezig waar kinderen al hun post en hun kleurplaat in kunnen doen voor Sinterklaas.

Er zijn diverse Sinterklaas-tafereeltjes te zien zoals ‘het schoentje zetten’, Sinterklaas die op het dak loopt en een schoorsteen waar de cadeautjes doorheen gaan. De zwarte pieten zullen dit jaar weer veel lekkernijen gaan maken, daarom is er een ouderwetse speculaasmachine in het museum te bezichtigen. Uit het archief van Sinterklaas zijn prenten tevoorschijn gekomen die ook te zien zullen zijn.

Historie van Sinterklaas
Het museum zal ook over de historie van Sinterklaas vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat de heiligheid van Sinterklaas berustte op de vele goede daden die hij tijdens zijn leven heeft verricht? En dat de benaming ‘zwarte piet’ ontstaan is door een Sinterklaasboek uit 1891? Meer interessante historische verhalen, afbeeldingen en oude Sinterklaasboeken zijn te bezichtigen tijdens de expositie.
Verder zijn er momenteel nog andere exposities te bezichtigen in het museum: ‘Het onbekommerde leven’ met foto’s uit de jaren vijftig en een mozaïek-expositie van Ellen Mulder.