PvdA wil meer gemeentelijk steun voor Hollandia

ingevoerd op 26-11-2007

De PvdA-fractie in Hoorn wil dat de afspraken over de vergoeding voor onderhoud met voetbalclub Hollandia aangepast worden. Ook vindt de PvdA dat opnieuw gekeken moet worden naar de mogelijkheid van kunstgrasvelden en zou de gemeente het hekwerk om het complex moeten verbeteren. Zondagochtend vroeg werd de Hoornse voetbalclub getroffen door vandalisme.

Lees hier de brief aan het College:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn en in afschrift aan de leden van de gemeenteraad.
 
Betreft: art.43 vragen conform het reglement “werkbezoek v.v.Hollandia”

Datum :  27 november 2007

Geacht College,

De afgelopen periode is de PvdA-fractie op werkbezoek geweest bij de voetbalverenigingen de Blokkers, Alw.Forward, en Zwaluwen. Daarvoor zijn wij bij de Westfriezen geweest.

Bij deze werkbezoeken  stond het onderwerp “kunstgrasvelden en accommodatie”centraal.
De fractie heeft u hierover geïnformeerd. Mede naar aanleiding hiervan heeft u besloten om over een periode van meerdere jaren kunstgrasvelden aan te leggen bij een aantal verenigingen. Wij zijn daarover geïnformeerd.


Naar aanleiding van de toekenning van de kunstgrasvelden is de fractie uitgenodigd door de v.v.Hollandia. Wij hebben op vrijdag 23 november jl. een gesprek gehad met het bestuur.
Het is u bekend dat deze vereniging in de hoogste amateurklasse opereert. Wij zijn er trots op dat Hoorn met Hollandia en Zwaluwen twee verenigingen heeft die in de hoofdklasse van de amateurs spelen. En bij alle voetbalverenigingen in Hoorn valt ons op dat er een grote betrokkenheid is van de vrijwilligers. Ook uw college waardeert deze bijdrage van die vrijwilligers en de noodzaak ervan.


In het gesprek met de v.v. Hollandia ging het vooral om de kwaliteit van de velden en de kwaliteit en de staat van het complex. Als het gaat om de kwaliteit van de velden hebben wij geconstateerd dat er sprake is van overbespeling. Het hoofdveld wordt zo veel mogelijk ontzien maar is in zeer slechte conditie. Een van de twee velden die naast het hoofdveld ligt is een grasmasterveld. Dit voetbalveld is overbespeeld. Dat is zichtbaar. 

De vereniging heeft ook toeloop van jeugdleden uit het woongebied Bangert en Oosterpolder. Dat heeft vooral te maken dat de Westfriezen en Always Forward aan hun capaciteit zitten. Hollandia heeft nu 27 teams. Als deze gegevens volgens de KNVB rekentabellen  worden omgezet naar veldcapaciteit is er behoefte aan 2 wedstrijdvelden op zaterdag en 2 wedstrijdvelden op zondag. Volgens de berekeningen van de gemeente heeft Hollandia recht op 1 wedstrijdveld voor beide dagen.

Wij hebben geconstateerd dat er “ruis “ zit tussen de gegevens van Hollandia en die van de gemeente. Die “ruis” heeft een negatieve rol gespeeld in de toedeling van de kunstgrasvelden.
Verder is van belang te weten dat Hollandia ook een topjeugd heeft ( A1, B1 en C1 ), de scholieren van het Taborcollege gebruik maken van de velden  en Michel Lieshout op woensdagmiddag een voetbalschool heeft. Dit betekent dat er extra uren worden gespeeld op de velden met als gevolg dat de kwaliteit achter uitgaat.
Een ander aspect waar de fractie mee is geconfronteerd is het vandalisme bij het Hollandiacomplex. Er worden veel vernielingen aangericht aan het hekwerk waarbij  vandalen via de opengebroken hekwerken vrij spel krijgen en daarna vernielingen aan  brengen aan doelen, dug-outs etc. Deze vernielingen veroorzaken een kostenpost waar een vereniging niet op zit te wachten. Het hekwerk rondom het complex is dermate ontoereikend dat Hollandia op deze manier haar eigendommen niet goed kan beschermen. Hierdoor gaat er jaarlijks veel geld om in het herstellen ervan, ondanks het feit dat er zo nu en dan surveillance van de politie plaats vindt en de vereniging aangesloten is bij het beveiligbedrijf Regio-controll. ( en afgelopen weekend zijn er weer talrijke vernielingen aangericht aan het complex van Hollandia )

 
Wij zijn  ook op de hoogte dat de club, voor de invoering van de euro, deels geprivatiseerd is. Zij ontvangen hiervoor jaarlijks een bescheiden som geld voor onderhoud. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd met 1%. Wij vragen ons stellig af of de omvang van deze som geld  nog wel past bij de afspraken die zijn gemaakt voor het onderhoud.
 
Wij willen u de volgende vragen voorleggen:
1. Bent u, met ons van mening, dat de afkoopsom i.v.m. de privatisering opnieuw zou moeten worden herzien? 
2. Bent u bereid om de verdeling van de kunstgrasvelden op basis van rationeel cijfermateriaal nogmaals te bezien?
3. Bent u met ons van mening dat, indien de gemeente verantwoordelijk is voor het hekwerk rondom het complex, dit hekwerk zou moeten worden vervangen door een  solide hekwerk om daarmee het vandalisme aan het complex terug te dringen? 
4. Indien  mocht blijken dat de vereniging bereid is om een kunstgrasveld voor te financieren bent u dan bereid hier uw medewerking aan te verlenen?

 
In afwachting van uw beantwoording,
 
Met vriendelijke groeten,

namens de fractie van de PvdA
Loes Hortensius en Piet Bruijns

c.c. Pers, OLB, v.v. Hollandia en de Sportraad