Hoorn bouwt tot 2015 ongeveer 500 woningen per jaar

ingevoerd op 10-12-2007

Burgemeester en Wethouders stellen op grond van demografische ontwikkelingen en de uitkomsten van het Woningbehoefteonderzoek 2007 (WBO) de woningbouwplannen bij. De afgelopen jaren is de woningproductie achtergebleven waardoor de komende jaren een inhaalslag nodig is. Voor de periode 2005 – 2015 bouwt Hoorn gemiddeld 500 woningen per jaar.
 
Eerdere planningen lieten een hoger gemiddelde zien, maar dat is niet meer reëel. Daarmee sluit Hoorn aan bij de regionale afspraken zoals vastgelegd in de Regionale Woonvisie.

Het voorstel is niet in strijd met het Streekplan 2004 tot en met 2014 ‘Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland-Noord’. Het daarin voor Hoorn opgenomen productieniveau van gemiddeld 420 woningen wordt ruim overschreden. Dit betekent dat er geen aanvullende actie nodig is naar aanleiding van de recente provinciale oproep aan Hoorn om het bouwtempo te versnellen. Die versnelling is in 2007 al ingezet. In 2007 worden al ca. 450 woningen opgeleverd en volgende jaren gaat de productie verder omhoog.

De productie op inbreidingslocaties gaat met ongeveer 300 woningen omlaag. Dit kan gedeeltelijk worden ingevuld door recente planwijzigingen en voor een ander deel door het doorschuiven van plannen. Dit laatste betreft onder meer het later realiseren van een deel van de geplande woningen in het Stationsgebied. Een bijkomend voordeel bij een mogelijke heroriëntatie op dit gebied - in samenhang met de ontwikkeling Pelmolenpad - is het onderzoeken van de mogelijkheid om uiteindelijk te kiezen voor minder woningen ten gunste van economische functies.  

Tot en met 2014 is er geen ruimte meer voor nieuwe bouwontwikkelingen op inbreidingslocaties, tenzij er bestaande plannen afvallen of doorschuiven. Omdat de plannen voor de Maelsonstraat en de Van Aalstweg, in totaal ongeveer 300 appartementen, niet in de huidige planning zijn opgenomen vallen deze ook onder de voorgestelde nieuwe aanpak. Dit betekent dat deze pas na 2014 voor realisering in aanmerking komen. Uiteraard blijft het wel mogelijk om voor specifieke doelgroepen en/of kleine projecten af te wijken van de vastgestelde planning.
De geplande woningbouw in Bangert en Oosterpolder wordt zo veel mogelijk gehandhaafd.

Voor Bangert en Oosterpolder lijkt de productie iets te hoog en daarom wordt teruggekeerd naar een niveau van gemiddeld 350 woningen. Dit betekent voor de periode 2009 tot en met 2015 ongeveer 200 woningen minder in Bangert en Oosterpolder.

Reacties
Reactie: (D!RK)
12-12-2007, 12:30
Beste Jan , je hebt volkomen gelijk, maar in de Kers en binnenstad....
Juist daar in binnenstad heb je nog kleinere huizen in staat van ontbinding die veel onderhoud kosten en parkeer vergunningen dus valt het hier wel mee, vooral als je een met garage en ruim oprijpad kiest en er zijn diverse hoeken die meer ruimte hebben dan midden stukken dus eerst goed kijken en dan kopen?
Alleen jammer dat Vos uit Alkmaar een model woning heeft die elke zaterdag rond 14.00 uur laat zien hoe slecht vooral boven de zolderplinten is afgewerkt en hoe rommelig en ruimte vretend de kachel is geplaatst!
Via een Cad Cam programma heeft mijn zoon een betere opstelling gemaakt met meer ruimte en beter berijkbaar en minder dure bochten nodig!
Dus met dezelfde materialen maar anders geplaatst en met iets andere merken is nog meer mogelijk....
Nu te laat, maar die luchtkoker had ook tegen wand gekunt, en een zoldertje is ook mogelijk dus voor €453.000,- een nog bruikbare ruimere woning en gezien het aantal nu gebruikte bochten vermoedelijk ook voordeliger!

Reactie: (jan)
10-12-2007, 16:24
De gemeente is vergeten de auto’s in de afbeelding hierboven in te tekenen, dat zou toch een heel ander beeld geven, je moet de chaos daar eens zien, alles veel te dicht op elkaar gebouwd, wie wil daar wonen er is nu al weer veel te koop en gaat bij lange na niet verkocht worden. Hoorn slipt dicht en is helemaal niet berekend op zoveel mensen met bijbehorend verkeer het is echt een ramp om in en uit deze uitbreidingen te komen.