Verzet tegen reclametax

ingevoerd op 14-12-2007

Supermarktketens verzetten zich massaal tegen het gedwongen meebetalen aan promotie-activiteiten en evenementen als kerstverlichting, braderieën en de Sinterklaasintocht. De supermarkten hebben de aanval geopend op de zogeheten reclamebelasting (of extra ozb) die steeds meer gemeenten invoeren. Ook Hoorn wilde begin 2008 reclamebelasting invoeren, maar heeft het uitgesteld tot de zomer.
  
De Raad Nederlandse Detailhandel coördineert het verzet namens de supermarkten en andere grote retailketens en dreigt met juridische stappen. Gemeenten zoals Hoorn leggen de reclamebelasting op om ervoor te zorgen dat iedere winkelier meebetaalt aan speciale evenementen en niet alleen de winkeliers (vaak vrije ondernemers) die zijn aangesloten bij een winkeliersvereniging.
 
Massale invoer
Vooral de filialen van grote winkelketens doen niet mee in ondernemingsverenigingen, maar liften wel gratis mee. Als alle detaillisten bijdragen aan deze evenementen, kan de contributie van winkeliersverenigingen flink omlaag. Gemeenten als Groningen, Borne, Duiven, Hoorn, Tilburg, Helmond, Zaanstad, Winschoten, Goes, Haarlemmerliede, Harderwijk, Middelburg, Leiden en Nijmegen hebben al zo’n extra heffing ingevoerd of bereiden dergelijke heffingen voor.
 
Olievlek verspreiden
De Raad Nederlandse Detailhandel vreest dat deze ondernemingsheffing zich als een olievlek over Nederland verspreidt. De reclamebelasting loopt per winkel op van 450 tot enkele duizenden euro’s. De grote winkelketens stellen dat zij niet verplicht mogen worden op bij te dragen aan acties van winkeliersverenigingen. Zij willen hierin de vrije hand houden.
 
Misbruik heffing
‘Bovendien betalen veel filialen wel mee aan binnenstadsactiviteiten en lopen ze voorop bij investeringen in promotie en veiligheid’, aldus Pieter Walraven van de RND. Volgens Walraven wordt de reclamebelasting misbruikt om het centrummanagement te financieren. Ook in Hoorn wil men dit geld hiervoor gebruiken. Walraven: ‘Dan gaat het om zo’n 250.000 euro per gemeente. Omgerekend over alle gemeenten betekent dat honderd miljoen euro lastenverzwaring voor de detailhandel.’