”Zelfstandige” Schouwburg betaalt 1 miljoen huur

ingevoerd op 20-12-2007

Vanaf 1 januari 2008 is schouwburg en congrescentrum het Park zelfstandig. De totale begroting van de schouwburg is circa 6 miljoen per jaar, waarvan bijna 1 miljoen aan de gemeente wordt betaald voor de huur van het gebouw.
 
Vanaf 1 januari is er een strikte scheiding van financieringsstromen bij schouwburg en congrescentrum het Park. De horeca-activiteiten worden in een aparte BV ondergebracht met een aparte financiële huishouding. De gemeentelijke jaarlijkse subsidie van bijna 2 miljoen is bestemd voor de culturele activiteiten. Binnenkort ondertekenen de schouwburg en de gemeente een uitvoeringsovereenkomst waarin de prestatieafspraken voor de komende vijf jaar zijn vastgelegd.

In één jaar tijd is het verzelfstandigingsproces van schouwburg en congrescentrum het Park zo goed als afgerond. In november 2006 gaf de raad toestemming om het proces te starten. Afgelopen dinsdag heeft de raad ingestemd met de collegebesluiten over de verzelfstandiging en de benodigde begrotingswijzigingen. Binnenkort ondertekenen de schouwburg en de gemeente een uitvoeringsovereenkomst waarin de prestatieafspraken voor de periode 1 januari 2008 tot en met 31 december 2012 zijn vastgelegd. Daarin staan onder andere afspraken over de activiteiten van de schouwburg, de doelgroepen waarop ze zich richt, bezoekersaantallen, tarieven, en kwaliteitscriteria.

De gemeentelijke jaarlijkse subsidie voor de culturele activiteiten wordt met een bedrag van ruim € 270.000 verhoogd tot bijna 2 miljoen. Het grootste deel van deze verhoging, ruim € 200.000 zijn kosten die los staan van de verzelfstandiging. Uit extern onderzoek is gebleken de in 1999 berekende exploitatiebijdrage te laag was, waardoor de reserves van de schouwburg zijn geslonken. Verhoging is noodzakelijk voor een gezonde bedrijfsvoering van de schouwburg.

Alle vaste medewerkers worden bij de nieuwe organisatie aangesteld binnen de cao voor Nederlandse podia. De huidige vaste medewerkers hebben een ambtelijke aanstelling en mogen bij de verzelfstandiging er netto niet op achteruitgaan. In het sociaal plan is vastgesteld dat de negatieve verschillen tussen de huidige cao(- uwo) en de nieuwe cao (voor Nederlandse podia) voor het personeel door de gemeente worden gecompenseerd. De inschatting is dat dit nauwelijks extra kosten tot gevolg heeft.

Voor het gebouw wordt een huurovereenkomst gesloten. Schouwburg en congrescentrum het Park betaalt jaarlijks bijna 1 miljoen euro voor het gehele gebouw, uitgezonderd de parkeergarage die in het beheer is en blijft van de gemeente.

Er is gekozen voor verzelfstandiging, omdat het exploiteren van een schouwburg en congrescentrum in deze tijd geen kerntaak is van de gemeente. Deze maand neemt de gemeente officieel afscheid van de medewerkers van de schouwburg en de leden van de commissie van beheer.