Westfries Archief koopt historische films

ingevoerd op 31-12-2007

De Vrienden van het Westfries Archief hebben zo’n 4 uur historisch filmmateriaal aangekocht uit particulier bezit. Het gaat ondermeer om de film  Hoorn 600 jaar stad  uit 1957, gemaakt in opdracht van het Victoria-theater, beelden van Hoornse winkels, personen en gebeurtenissen uit 1925, en van de Horlogemakersvakschool. Te zien zijn verder de Kantklosschool in Wijdenes en de Zuiderzee Visscherij Tentoonstelling te Enkhuizen in 1930 (met bezoek van koningin Wilhelmina).

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Kerkmeijer-de Regtfonds voor de “Hoornse” films en van een schenker die anoniem wenst te blijven voor het Enkhuizer materiaal. Ook het bedrag van € 1500,-, die het archief vorig jaar van het Westfries Genootschap ontving vanwege de toekenning van de West-Frieslandprijs, werd voor de aankoop van de films bestemd. Het materiaal zal worden geconserveerd en op termijn ook gedigitaliseerd. Het Westfries Archief onderzoekt nog hoe deze belangrijke aanwinst daarna aan belangstellenden beschikbaar kan worden gesteld.

Bron: www.westfriesarchief.nl

De opnames van Hoorn 600 in 1957 zijn overigens ook te vinden op een DVD over historische West-Friesland die te koop is in de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.