Telefoongids koopt Hoorns mediabedrijf

ingevoerd op 16-1-2008

De Telefoongids heeft voor een onbekend bedrag het online bureau De Heus Response Media uit Hoorn overgenomen. De firma specialiseert zich in reclame waarbij de adverteerder een vast bedrag betaalt voor gegevens van geïnteresseerde partijen.
 
Financiële gegevens van de overname zijn niet bekendgemaakt. De Heus in Hoorn heeft 14 man personeel in dienst.

Het digitale platform van De Heus bestaat uit een affiliate marketing systeem (www.affiliatepartners.nl), e-mail marketing, www.first-impressions.nl (de grootste responsesite van Nederland), banner advertising (meer dan 20 eigen websites), viral marketing (ruim 20 eigen games)
en een eigen search engine marketing afdeling.

Rob de Heus, directeur van De Heus: “We vinden De Telefoongids een zéér geschikte partij om onze producten voort te zetten. Via ons omvangrijke digitale platform van onder meer duizenden affiliate websites inclusief miljoenen emailadressen kunnen de adverteerders van De Telefoongids consumenten interessante aanbiedingen doen op ‘pay per performance’ basis. In dit geval kun je dus echt van een win-win situatie spreken”.
 
Deze manier van online reclameverkoop, ookwel ’lead generatie’, is relatief onontgonnen terrein in Nederland. Google heeft op internet betaling per click populair gemaakt, maar het kan nog verder, bepleit Rick van Boekel, chief commercial officer van De Telefoongids.

Het programma van De Heus betaalt de uitgever van die website een vast bedrag voor elke aanmelding. Bedragen variëren van een paar euro tot enkele tientjes voor leads die leiden tot grotere aankopen. De naam en telefoonnummer van een klant die interesse heeft in de aanschaf van een hypotheek is bijvoorbeeld enkele tientjes waard.

De overname van De Heus past bij een grotere nadruk op internet binnen De Telefoongids. ’Onze mission statement is aangepast om een online company te worden,’ zegt Van Boekel. ’We meer vanuit de adverteerder naar wat nodig is om de adverteerder breder te bedienen.’

Papier
Zo’n 40 procent van alle bedrijven in Nederland adverteert in De Telefoongids. Consumenten vertrouwen nog vooral op de papieren telefoongids, zegt Van Boekel: voor 63 procent van de zoekopdrachten grijpen zij naar de gids. Voor de overige 37 procent surfen zij naar de website. Van Boekel verwacht dat de papieren gids een blijvertje is. ’Print zal wel zakken, maar je ziet dat dat minder snel gaat dan gepland.’