Tonnaer gaat weerbaar als een krokodil verder

ingevoerd op 29-1-2008

Roger Tonnaer introduceerde dinsdagavond in de raadzaal het logo van zijn nieuwe fractie Tonnaer, een opblaaskrokodil. Hij zei in een politieke verklaring over de keuze voor dit logo: ”Het dier ligt meestal rustig en bijna onzichtbaar in het water. Heeft grote ogen om alles goed te zien, een dikke huid om weerbaar te zijn. Dit reptiel legt grote afstanden af en is op de korte afstand erg snel.  Ook heeft het dier een goede reflex om prooien te verrassen en sterke tanden en kaken om de prooi te kunnen verscheuren.”

Lees hier zijn verklaring zoals dinsdagavond voorgelezen tijdens de raadsvergadering:

”Voorzitter en leden van de gemeenteraad,
 
Het is morgen precies een jaar geleden dat de fractie van de PvdA besloot een procedure te starten met als doel mij uit de fractie te verwijderen. Bijna negen maanden heeft de totale procedure geduurd. Twee maal werd negatief op de verwijdering geadviseerd. Tenslotte werd door een Beroepscommissie een bindende uitspraak gedaan.
Ik ben blij dat aan de vernederende procedure een eind gekomen is. Tijdens de gemeenteraadsverkiezing  in maart 2010 kan gekeken worden of de PvdA deze verwijdering weet te verzilveren.


De fractie van de PvdA  heeft over mij een vuistdik dossier aangelegd. In  de voormalige DDR was dit dagelijkse kost. Overal ben ik van beschuldigd. Op het nippertje wist ik te ontkomen aan de beschuldiging verantwoordelijk te zijn voor de klimaatverandering in de wereld en in Hoorn in het bijzonder.


De laatste maanden heb ik gebruikt om na te denken en gesprekken te voeren. Moet ik trouw blijven aan het vaandel of trouw blijven aan de kiezers.


Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen voerde ik een voorkeurscampagne, “omdat ik u ken”. Deze campagne heb ik uit eigen portemonnee betaald.  1366 kiezers brachten  een voorkeurstem op mij uit. Aan deze kiezers blijf ik trouw. Mijn werk als raadslid zal ik voortzetten onder de naam fractie Tonnaer. Mijn politiek uitgangspunt is en blijft  het verkiezingsprogramma van de PvdA aangevuld met opvattingen van de nieuwe fractie.


Voorzitter en leden van de gemeenteraad,
Wethouder van Es heeft vaak tegen mij gezegd dat je in de politiek geen vrienden hebt. Dat is een wijze uitspraak gebleken.  In ieder geval heb ik 12 vrienden minder, maar gelukkig heb ik er ook een flink aantal vrienden bij gekregen.  De coalitie heeft  in ieder geval van een raadslid minder steun. Dat kan soms lastig zijn.


De coalitie en het college wil ik meteen geruststellen. Als het aan mij ligt haalt het college gewoon de Kerst. U heeft een vriend minder maar ook geen vijand meer.


Het beleid van het college zal ik zakelijk beoordelen. Ik zal de coalitie zelfs ongevraagd helpen door geen motie over bijvoorbeeld het homohuwelijk  te ondertekenen om vervolgens een avond lang hierover in discussie te gaan. Een goede manier trouwens om de kiezer van de politiek te verwijderen. Het is in een coalitie  niet  alleen een politieke kunst  gevoelige onderwerpen binnen te halen, maar ook een kunst andere in de coalitie een succes te gunnen.  VOCH,CDA en Groen Links, u moet zich door de PvdA niet het kaas van het brood laten eten. Over twee jaar zal de kiezer u vragen naar uw bijdrage en successen in deze coalitie en dit college. U komt er bekaaid vanaf. Nog geen straat kunt u volgens uw opvattingen ingericht te krijgen.


Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kreeg ik omgerekend twee raadszetels. Feitelijk zou nog een PvdA raadslid mijn fractie moeten versterken. Er worden door de nieuwe fractie goede arbeidsvoorwaarden aangeboden. Over alle onderwerpen mag  de fractiegenoot het woord voeren, brieven schrijven of vragen stellen.

 
Fractievergaderingen vinden in een goede sfeer plaats, het raadslid mag zich profileren en er mag gelachen worden. De fractiegenoot  hoeft geen afdracht te doen aan de landelijke partij en over de aanschaf van een auto of een laptop kan worden gesproken. Ik verwacht dat nu bijna iedereen van de PvdA de stap naar de nieuwe fractie wil maken. Voorlopig is de fractiekamer daar te klein voor, maar daar wordt aan gewerkt.

Een aantal keren heb ik geen raadsvergadering bijgewoond. Ik wil mijn collega’s bedanken dat zij mij de afwezigheid niet kwalijk hebben genomen. De vele telefoontjes, mailtjes, kaarten en bloemen hebben mij goedgedaan.


Pas geleden werd mij gevraagd of de fractie ook een logo heeft. Vanavond kan ik  een nieuw logo laten zien. Het logo is de afbeelding van een dier. Het dier ligt meestal rustig en bijna onzichtbaar in het water. Heeft grote ogen om alles goed te zien, een dikke huid om weerbaar te zijn. Dit reptiel legt grote afstanden af en is op de korte afstand erg snel.  Ook heeft het dier een goede reflex om prooien te verrassen en sterke tanden en kaken om de prooi te kunnen verscheuren.


Voorzitter en mede raadsleden, mijn werk als raadslid wil ik doen in goede verstandhouding, in het belang van onze stad en de inwoners.”

 
Politieke verklaring uitgesproken door Roger Tonnaer tijdens de raadsvergadering op dinsdag 29 januari 2008 te Hoorn.