Meer geld voor hulp bij het huishouden

ingevoerd op 11-2-2008

De colleges van de 26 gemeenten in Noord-Holland Noord, waaronder Hoorn, zijn bereid extra geld uit te trekken voor hulp in het huishouden, zodat iedereen die het nodig heeft nu en in de toekomst goede hulp krijgt. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de zorgaanbieders meer geld nodig hebben om de continuïteit van de zorg te garanderen en lange wachtlijsten te voorkomen. Het besluit wordt definitief na goedkeuring door de afzonderlijke gemeenteraden van de betrokken gemeenten.

B en W van Hoorn (en vrijwel alle overige colleges in Noord-Holland Noord) hebben ingestemd met een toeslag van 1,95 euro per uur aan de zorgaanbieders voor eenvoudige huishoudelijke hulp. De zorgaanbieders hadden aangegeven dat ze met het huidige laagste uurtarief voor eenvoudige huishoudelijke hulp de continuïteit van de hulp niet konden waarborgen en er wachtlijsten dreigden te ontstaan. Met de zorgvuldig berekende toeslag kunnen de personeelstekorten worden opgelost en kan de kwaliteit van de zorg gehandhaafd blijven.

Eenvoudige hulp
Hoorn heeft samen met 25 andere gemeenten op 1 januari 2007 contracten afgesloten met een groot aantal zorgaanbieders. Alle inwoners zijn hierdoor verzekerd van hulp en kunnen  kiezen uit meerdere aanbieders. Bij de nieuwe beoordeling van de behoefte aan hulp bij het huishouden blijkt dat voor de meeste mensen eenvoudige hulp toereikend is, terwijl de zorginstellingen hadden gerekend op het moeten inzetten van vooral duurdere krachten voor  ingewikkelder hulpvragen.
Dit leidde tot problemen bij de zorgaanbieders. Vacatures voor lager opgeleide krachten blijken moeilijk vervulbaar, waardoor wachtlijsten dreigen te ontstaan. De gemeenten erkennen dit en hebben de problemen de afgelopen maanden onderzocht.

Nieuwe taak
Voor de gemeenten is hulp bij het huishouden een nieuwe taak. Deze taak is overgeheveld van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Na het eerste jaar hebben de gemeenten de indruk dat zij de nieuwe taak goed uitvoeren. Er zijn weinig signalen van inwoners dat zij verkeerde hulp krijgen. De gemeenten houden wel een slag om de arm, omdat inwoners niet altijd even gemakkelijk aan de bel trekken. Een tevredenheidsonderzoek moet daarover uitsluitsel geven.

Toeslag
De zorgaanbieders krijgen een toeslag voor de uren eenvoudige huishoudelijke hulp, die ze extra,
bovenop het contractueel afgesproken aantal uren, verrichten. De toeslag bedraagt 1,95 euro per uur
voor eenvoudige huishoudelijke hulp. Dit bedrag is gebaseerd op extra kosten die de zorgaanbieders maken en geldt tot uiterlijk 31 december 2008.

Aan de zorgaanbieders worden de voorwaarden gesteld dat ze de benodigde hulp blijven leveren en geen wachtlijsten instellen. In het tweede kwartaal van 2008 vindt besluitvorming plaats over de procedure voor de aanbesteding van hulp bij het huishouden voor de periode na 2008.

Besluitvorming
In gemeenten waar dit besluit een wijziging van de begroting tot gevolg heeft, leggen de colleges dit voorstel binnenkort voor aan hun gemeenteraden. Het besluit is pas definitief na goedkeuring door de afzonderlijke gemeenteraden van de betrokken gemeenten.
Hoorn, 11  februari 2008