College: ”samenvoeging van panden tot 200 m²”

ingevoerd op 28-2-2008

In een brief aan de gemeenteraad presenteert het College van B en W zijn visie op een goede regeling voor de samenvoeging van panden in de binnenstad van Hoorn. Het college stelt de raad voor deze kaders vast te stellen en de regeling uit te werken in het voorontwerp van het bestemmingsplan voor de binnenstad dat momenteel in voorbereiding is.  Kern van de nieuwe regeling is dat samenvoeging van panden niet is toegestaan.
 
Met ontheffing van het college kunnen twee panden onder een aantal voorwaarden worden samengevoegd tot maximaal  200 m² bedrijfsvloeroppervlak op de begane grond.  Daarmee borduurt het voorstel voort op de bestaande regeling in het Globaal bestemmingsplan binnenstad (1982).
In 2006 heeft de gemeenteraad de Kadernota bestemmingsplan Hoorn binnenstad vastgesteld. Daarin is aangegeven dat samenvoeging van panden in het totale winkelgebied via een vrijstelling mogelijk zou moeten zijn tot 600 m² bedrijfsvloeroppervlakte op de begane grond. Middels een motie sprak de raad de intentie uit het gebied waarvoor dit zou gelden te beperken.

Een themabespreking in de raadscommissie en een wandeling door de binnenstad, beide in januari van dit jaar, hebben geleid tot het inzicht dat in het kernwinkelgebied samenvoeging tot 600m² niet haalbaar is vanwege de beperkte breedte en diepte van de panden.

In de brief aan de raad komen B en W nu met een concreet voorstel voor een regeling. In het voorliggende voorstel is samenvoeging van panden niet toegestaan. B en W kunnen ontheffing verlenen van dit verbod onder de voorwaarden dat:
· twee panden worden samengevoegd tot een maximale oppervlakte van 200 m²;
· vooraf onderzoek is verricht naar de bouw- en cultuurhistorische waarde van de panden en handhaving van waardevolle delen is gewaarborgd;
· de individuele gevels herkenbaar moeten blijven;
· bouwkundige verbinding van de panden minimaal 6 meter achter de voorgevel plaatsvindt.

Het is de bedoeling dat deze regeling in het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad wordt opgenomen. Ook de Welstandsnota moet hierop worden aangepast.
In de ogen van B en W doet de regeling recht aan de kleinschalige historische structuur van de binnenstad en komt deze tegemoet aan de wens tot schaalvergroting van winkels die in de huidige situatie niet levensvatbaar zijn. 
De voorgestelde regeling biedt rechtsgelijkheid voor de aanvragers van een ontheffing. Aan verzoeken die afwijken van de regeling, maar van belang zijn voor de economische ontwikkeling van Hoorn, kan bij wijze van uitzondering medewerking worden verleend middels een artikel
19-procedure.

Reacties
Reactie: (Dwazig)
29-2-2008, 00:00
@Van der Scheur:
Citaat: "Zaken als H&M komen niet..."

H&M heeft zich reeds gevestigd, een zaak "als" H&M is geen toevoeging, maar slechts meer van het zelfde. De Kalverstraat in Amsterdam is na 200 meter al niet interessant meer, er volgen dan nog alleen maar zaken "als". Hoorn is geen grote stad en kan haar sterke punten beter proberen te vinden in de kleinschaligheid. Schouwburg en Congrescentrum het Park is daar een ’levend’ bewijs van, het ligt aan een intensieve subsidie monitor. In het kleine Hoorn wordt veelal te groot gedacht.

Reactie: (Van der Scheur)
28-2-2008, 21:51
Dit is de doodsteek voor de Hoornse binnenstad!

Het college gaat voorbij aan het feit dat de de familliezaken steeds minder worden en dat de ketens het overnemen. Zaken als H&M komen niet als de ruimte te beperkt is. En die gaan zich zeker niet afhankelijk maken van de art 19 WRO. Dat komt mij sowieso vreemd voor, omdat de artikel 19 WRO op 1 juli niet meer bestaat vanwege de wijziging van de wet op de Ruimtelijke Ordening.

Dus wederom komt de Hoornse binnenstad onder druk te staan en dat gaat Hoorn merken. Een verdere weglek van zaken naar andere plaatsen en Hoorn wordt een een groot museum, waarbij de figuranten in de gemeenteraad/college zitten.

Je zou maar een zaak hebben in de binnenstad of er werken! Lekker vooruitzicht. Maar goed de redding is nabij! In 2010 verkiezingen!!
Dan gaat dit college met pensioen en dan mag een ander de shit weer eens opruimen!!

De stad weent en kijkt reikhalzend naar de verlossing!