Samenwerking musea Hoorn krijgt vorm

ingevoerd op 12-3-2008

Zeer onlangs hebben het Westfries Museum, het Museum van de Twintigste Eeuw, de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, het Affichemuseum, het Museum Turkije-Nederland en Speelgoedmuseum ‘De Kijkdoos’ het Hoorns Museum Platform opgericht. Het doel van dit platform is het bevorderen van de samenwerking tussen de Hoornse musea in de meest brede zin van het woord, waaronder het ontwikkelen van gezamenlijke activiteiten om Hoorn als museumstad op de kaart te zetten.

Het eerste initiatief van het Hoorns Museum Platform is het laten uitvoeren van een inventarisatie van uiteenlopende samenwerkingsvormen tussen musea in andere steden in het land. De resultaten van dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Annemijn Bouwman, een vierdejaars studente van de Reinwardt Academie, zijn in juni bekend en zullen de basis vormen voor verdere besprekingen over de voor Hoorn meest geëigende vormen van samenwerking.
Hoorn Museumstad

Inhakend op het marketingbeleid van de gemeente, waarin Hoorn als stad die rijk is aan cultuur en historie wordt neergezet, ziet het Hoorns Museum Platform  grote kansen voor het promoten van het brede museumaanbod onder de slogan ‘Hoorn Museumstad’. 

Om dit concreet gestalte te geven wil het platform de slogan ‘Hoorn Museumstad’ in de markt te zetten, door middel van :
- Het laten ontwikkelen van een huisstijl/logo.
- Het opzetten van een website met actuele informatie over de musea in Hoorn en links over en weer naar de afzonderlijke sites van de musea.
- Het ontwikkelen van een folder met informatie over de musea in de stad.
- Het publiceren van een museumladder onder het kopje ‘Hoorn Museumstad’ in de regionale media.
- Overleg met intermediairs, zoals de VVV die toeristen informeren over het cultuuraanbod in de stad.

Het Hoorns Museum Platform wil de slogan ‘Hoorn Museumstad’ verder invulling geven door gezamenlijk op te zetten activiteiten. Daarbij wordt gedacht aan het organiseren van een jaarlijks terugkerende evenementen, waarin de Hoornse musea zich onder de paraplu van ‘Hoorn Museumstad’ op een verrassende manier aan het publiek presenteren. Het platform gaat onderzoeken of er mogelijkheden liggen in de sfeer van een Hoornse Museumnacht.

Een tweede voornemen van het platform is het organiseren van gezamenlijke exposities en activiteiten rond één thema. In het najaar van 2009 wil het platform voor het eerst een dergelijk evenement organiseren en wel rond het thema ‘eten’. Daarbij zal nadrukkelijk de samenwerking met het basis- en voortgezet onderwijs worden gezocht. Voor 2012 wordt nu reeds nagedacht over de mogelijkheden van het thema : 400 jaar diplomatieke banden tussen Turkije en Nederland.

Met de oprichting van het Hoorns Museum Platform en de hier boven beschreven initiatieven wordt invulling gegeven aan een reeds lang levende wens tot samenwerking, zowel bij de musea zelf als bij de gemeente.