Gemeente jaagt op illegaal groen

ingevoerd op 20-3-2008

De Gemeente Hoorn blijft jagen op inwoners die zich een stukje openbaar groen hebben toegeeigend. Eerst worden de bewoners van de Grote Waal aangesproken, daarna volgen de binnenstad en andere wijken. Volgens de gemeente zijn er in de Grote Waal 600 oneigenlijke situaties geconstateerd op een totaal van ongeveer 3000 adressen. Raadslid Tonnaer is verbolgen over de aanpak van het College en heeft vragen gesteld.

De gemeente treedt naar eigen zeggen gericht op tegen het oneigenlijk in gebruik nemen van openbaar groen door inwoners. De gemeente staat dit ongevraagd en ongeoorloofd innemen van grond absoluut niet toe. In de visie van de gemeente is openbaar groen van iedereen en voor iedereen en heeft het een belangrijke functie in de woonomgeving. Daarom verkoopt de gemeente op een enkele uitzondering na geen openbaar groen.

Om tegen het oneigenlijk gebruik te kunnen optreden, inventariseert Hoorn alle in gebruik genomen openbaar groen in de stad. Tegen geconstateerde overtredingen treedt de gemeente op. In eerste instantie wordt de kans geboden om zelf het strookje binnen acht weken in originele staat te herstellen. Als dat niet wordt gedaan dan doet de gemeente dat op kosten van de overtreder.
 
6000 m2 in Grote Waal
De aanpak van het probleem gaat per wijk. Als een illegale situatie is geconstateerd krijgen bewoners een brief. Momenteel krijgen bewoners in de Grote Waal bericht. In deze wijk zijn ruim 600 oneigenlijke situaties geconstateerd op een totaal van ongeveer 3000 adressen. Het gaat om bijna 6000 m² gemeentegrond dat oneigenlijk in gebruik is genomen. Dat is dus gemiddeld 10 m² per overtreding. De overtredingen zijn bijvoorbeeld plaatsen van schuttingen en afvalbakken op gemeentegrond, eigen beplanting in openbaar groen, schuurtjes, tegelpaden of het betrekken gemeentegrond bij de eigen tuin. Na de Grote Waal worden bewoners van de binnenstad aangeschreven. Kort daarop volgen de andere wijken.

Alle overtredingen worden een voor een besproken waarbij ook bekeken wordt of grond voor uitgifte in aanmerking komt (verkoop of onderhoudsovereenkomsten). Als dit mogelijk is, krijgen de bewoners hiervan automatisch een aanbod van de gemeente.

Het komt voor dat bewoners ooit schriftelijk toestemming van de gemeente hebben gekregen om de grond te gebruiken. De gemeente vraagt de desbetreffende bewoner dit te laten weten en bekeken wordt of de situatie voortgezet kan worden.

Reacties
Reactie: (Afra)
27-3-2008, 15:21
Inderdaad Hoeki, in de straat van mijn zus heeft de gemeente op verzoek van een aantal bewoners 4 mooie bomen gekapt om meer daglicht te hebben. Het heeft in de weekbladen gestaan en kon men bezwaar indienen, maar als je een geen-reclame-sticker op je brievenbus hebt dat krijg je die bladen niet.

Ik heb die tuinen gezien en wat wordt het overdreven zeg, licht zat want de tuinen zijn behoorlijk diep. Het is werkelijk geen gezicht om een flinke hap boom uit een rij te halen, but who cares! Hakken/kappen en wegwezen...en maar klimaatbosjes planten bij het gemeentehuis!

Reactie: (Dwazig)
24-3-2008, 10:10
De redactie zal zich een verschrijving hebben begaan. De kop had moeten zijn: "Gemeente jaagt illegaal op groen".

Reactie: (hoeki)
21-3-2008, 18:27
nee maar zelf wel ale bomen omhakken