Parkeerproblemen in Bangert Oosterpolder

ingevoerd op 29-3-2008

Parkeerproblemen in delen van de wijk  Bangert Oosterpolder zijn volgens de gemeente Hoorn het gevolg van een ontwerpfout van de projectontwikkelaar. Hierdoor zijn in sommige straten te krappe parkeerplaatsen op eigen erf gemaakt. Waar parkeerplekken op eigen erf bij de tuin getrokken worden, gaat de gemeente optreden. In Hoorns nieuwste wijk is verder vertraging ontstaan bij de aanleg van groenvoorzieningen en er komt een tijdelijk geluidscherm naast de Westfrisiaweg. Deze en andere kwesties zijn recent door de PvdA aangekaart en deze partij heeft antwoorden van B&W nu aan de inwoners van de wijk doorgespeeld.

Op 12 december 2007 organiseerde de PvdA Hoorn een bijeenkomst voor bewoners en toekomstige bewoners van Bangert Oosterpolder. Tijdens deze bijeenkomst werden vragen gesteld en konden aanwezigen opmerkingen maken over de nieuwe wijk. Aan de orde kwamen onder andere de groenvoorziening in de wijk die in de 1e fase voor slechts 50% gereed is. Ook ervaren bewoners problemen met parkeren op eigen erf, de ruimte hiervoor is veel te krap. Dat betekent dat je met de fiets niet langs een geparkeerde auto kan op eigen erf. Ook werd er geklaagd dat bewoners parkeerruimte op eigen erf inrichten als tuin.

De verkeersveiligheid rond de scholen blijkt een belangrijk aandachtspunt. Kinderen uit fase 1 en 2 moeten straks de Dorpsstraat oversteken en dat moet wel veilig kunnen. Veel bewoners maken zich hierover zorgen. Ook de geluidshinder van de Westfrisiaweg is voor bewoners een aandachtspunt.

De PvdA Hoorn heeft op basis van de informatie uit de wijkbijeenkomst vragen gesteld aan het College. De College heeft deze vragen beantwoord en de fractie van de PvdA heeft deze informatie op zaterdag 22 maart bij alle bewoners bezorgd.

Uit de antwoorden van het College blijkt onder andere dat de vertraging in de beplanting en de groenvoorziening in de eerste fase is ontstaan door veel neerslag en een slechte grondgesteldheid. De aanplant is daarom uitgesteld en er is inmiddels op sommige plaatsen drainage aangelegd.

Over het parkeren stelt het college in de antwoordbrief dat de krappe parkeerplaatsen op eigen erf het gevolg zijn van een ontwerpfout van de ontwikkelaar. Bij de ontwikkeling van fase 4 zal er door de gemeente extra gelet worden op de parkeerplaatsen op eigen erf bij het beoordelen van de bouwplannen. Verder geeft het college aan dat er gehandhaafd is op de Vredemaker waar het gaat om het inrichten van parkeerplaatsen als tuin. Het college is voornemens ook op de Dijkgraaf te gaan handhaven.

Als het gaat om de veiligheid rond de scholen in de Bangert Oosterpolder dan wordt in de brief van het college aangegeven dat er een veilige oversteekplaats wordt gecreëerd op de Dorpsstraat ter hoogte van de Strip door middel van verkeersplateaus. Dit zal gereed zijn voordat de semi permanente scholen achter het Serviceloket in gebruik worden genomen. Er is inmiddels opdracht verstrekt voor het realiseren van de oversteekplaats.

De geluidshinder van de Westfrisiaweg zal in eerste instantie gereduceerd worden met een tijdelijk geluidscherm. Zodra er duidelijkheid is over de aanpak van de weg, wordt een definitieve voorziening gerealiseerd.

De PvdA Hoorn is tevreden met de beantwoording van het College. Op veel punten is een duidelijk antwoord gegegeven. Waar het gaat om waterafvoer en het groen in de wijk zal de PvdA nauwlettend volgen of dit goed verloopt. Simon Broersma: ”Ook de verkeersveiligheid blijft een belangrijk punt voor ons. Als de nieuwe scholen open gaan, zullen we een vinger aan de pols houden of de oversteek veilig genoeg is.” Piet Bruijns: ”We zijn erg blij met alle reacties uit de wijk. Bewoners kunnen blijven reageren naar ons. In de loop van 2008 zullen we weer een schouw door de wijk organiseren, om ons goed te informeren over de actuele ontwikkelingen in de wijk.”

Reacties
Reactie: (harr)
31-3-2008, 23:53
Even erbij vertellen dat veel bewoners de oprit voor hun huis niet voor parkeerdoel gebruiken en zelfs al in tuin hebben veranderd en zijn deze mensen al uitgelegd dat als je carpooled helemaal geen 2de auto nodig hebt?