Kort geding Omring en gemeente Hoorn aangehouden

ingevoerd op 3-4-2008

De voorzieningenrechter heeft donderdag een vonnis gewezen in het kort geding tussen de Stichting Omring en de gemeente Hoorn. Daarin heeft de rechter partijen verzocht met elkaar in overleg te treden en samen tot een oplossing te komen naar aanleiding van de overwegingen in het vonnis.
 
De Stichting Omring is één van de zorgaanbieders die - na een aanbesteding - eind 2006 een overeen­komst hebben gesloten met de gemeente Hoorn. Die overeenkomst ziet op het leveren van hulp bij de huishouding in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet is 1 januari 2007 in werking getreden.

Het verschil van mening is ontstaan nadat de gemeente oordeelde dat veel clienten geen dure hulp nodig hadden en kon worden volstaan met goedkope hulp. De Omring kwam daardoor in de problemen.

Reacties
Reactie: (harrr)
5-4-2008, 18:24
De thuiszorgorganisaties weten al een aantal jaar dat de Wet maatschappelijke ondersteuning eraan zat te komen en dus alle mensen die thuiszorg krijgen opnieuw een indicatie voor zorg zouden krijgen. Voorheen koos de thuiszorgorganisatie zelf of er een duurdere of goedkopere kracht ingezet moest worden. Hierdoor kregen veel mensen een hh2 hulp omdat dat natuurlijk lekker betaalde door de AWBZ. Nu bij herindicatie blijkt dat deze mensen best de regie over het huishouden zelf kunnen aansturen en het gerust met een goedkopere HH1 hulp kunnen doen. De thuiszorgorganisaties hebben al heel lang van te voren hierop kunnen in spelen maar hebben dit niet gedaan en nu blijkt dat zij personeel moeten ontslaan.. overigens moeten thuiszorgorganisaties zelf een regeling opstellen voor het vorkomen van onslagenen maar vele hebben hier hier niet om geanticipeerd en alles lekker op laten lopen. De gemeente kan hier geen blaam in treffen, zij hebben nu eenmaal een contract met de organisaties dat zij de zorg leveren zoals afgesproken.