PvdA Hoorn heeft twijfels over eigen minister en 2e Kamer-fractie

ingevoerd op 7-4-2008

De Hoornse afdeling van de PvdA maakt zich grote zorgen over wijze waarop door de eigen gedeputeerde en minister wordt omgesprongen met de budgetten voor kunst en cultuur. Volgens de PvdA zitten kunstinstellingen als de Boterhal en Hotel Mariakapel in de gevarenzone en is de eigen minister Plasterk niet goed bezig.

In een brief aan de eigen PvdA-Tweede Kamer-fractie schrijft de Hoornse afdeling zelfs: ”In Hoorn hebben we er in elk geval toch een beetje het gevoel aan over gehouden voor de verkiezingskar te zijn gespannen. We hopen voor komende verkiezingen niet als leuze te moeten voeren, dat de PvdA in elk geval een actieve deelname claimt aan het verder verschralen van het culturele klimaat buiten de grote steden.”

De brief heeft de Hoornse PvdA ook in afschrift gestuurd aan de eigen minister Plasterk en hem wordt gevraagd: ”Wij hopen, dat u de inhoud hiervan bij uw afwegingen wilt betrekken.”

Aan;  Fractiebureau PvdA-Noord Holland,
Paviljoenslaan 7-9
2012 JE  Haarlem

 
Hoorn, 23 maart 2008
 
Geachte fractieleden,
 
De Hoornse afdeling van de PvdA maakt zich grote zorgen over wijze waarop door de eigen gedeputeerde en minister wordt omgesprongen met de budgetten voor kunst en cultuur.

Hoorn is een stad, die beschikt over een tweetal organisaties, die rechtstreeks in de gevarenzone liggen, als de provincie het laat afweten; Hotel Mariakapel, een pleisterplaats voor jonge kunstenaars uit alle delen van de wereld genereert regelmatig publiciteit in de vakbladen en de landelijke pers en daarnaast is de Kunstenaarsvereniging, die zetelt in de Boterhal, een trefpunt van kunstenaars in de regio. Men beschikt over een ambitieus werkplan en reeds jarenlang biedt men kunstenaars en bezoekers aan de stad de gelegenheid elkaars ziel te proeven.

De PvdA in Hoorn heeft ook al jarenlang geijverd voor een gunstig vestigingsklimaat voor kunstenaars, mede omdat door het ontbreken van hoger onderwijsvoorzieningen in de stad er een blijvende behoefte is aan een “cultureel middenkader”.  De beide culturele voorzieningen, die mede door de bijdrage van de provincie hun taak kunnen vervullen spelen een belangrijke rol in het netwerk van kunstenaars, die wonen en werken in de regio.
De aanwezigheid van deze mensen in Westfriesland levert een substantiële bijdrage aan het leef,- en vestigingsklimaat.


De komende tijd staan er grote ingrepen voor de kop van Noord Holland op de rol; de grote druk op gemeentelijke herindeling; ingrijpende veranderingen in het landschap, zoals de aanleg van een Wieringerrandmeer en Agriport 7; de toevloed van Poolse werknemers en wellicht immigranten in de regio of de ontwikkeling van het havengebied in Hoorn, inclusief het Oostereiland; de Westfrisiaweg.

Natuurlijk zijn we in deze regio niet bezig met Metro, s; Landingsbanen; Zeehavens; Zuidtangenten of onderaardse snelwegen; wat we wel op ons netvlies hebben is de vraag of de rol van Hoorn als centrumgemeente in dit krachtenveld niet juist versterkt dient te worden in plaats van ontdaan van zijn culturele infrastructuur.
Wij denken, dat juist in de komende jaren de rol van onze culturele voorzieningen versterkt zou moeten worden om de ingrijpende veranderingen door te spreken en te verbeelden voor die inwoners van de regio, die al deze ontwikkelingen met onrust op zich af zien komen.
U bent als geen ander op de hoogte met wijze waarop inwoners van Westfriesland gehecht zijn aan hun vertrouwde leefwereld.


Wij denken, dat kunstenaars uitstekend in staat zijn om bedreigingen om te zetten in perspectieven.
Werkgevers in de randstad hebben graag te maken met medewerkers uit deze regio; dat vervult ons met trots, maar door de voorgestelde wijzigingen in het subsidiebeleid voelen we ons teruggezet op de plek van “arbeidsreservoir” voor deze randstad; de PvdA wil aan de inwoners van de regio meer te bieden hebben, dan een snelweg voor personeelsbusjes.


Wij vragen dan ook met klem om te willen meewerken aan een versterking van de positie van de Hoornse kunstinstellingen Hotel Mariakapel en de Boterhal. Ook het in Hoorn ingezette initiatief om de musea in de stad meer te professionaliseren verdient hierbij zeker uw aandacht.
De PvdA in Hoorn zet zich al jaren in voor dit beleid en wij hopen, dat we ons kunnen blijven herkennen in onze vertegenwoordigers in het provinciale bestuur.

 
Met strijdbare groet,

Toon van de Wijdeven