Politie versterkt met nieuwe politievrijwilligers

ingevoerd op 13-4-2008

Vanaf de eerste week van mei zullen ze regelmatig op straat te zien zijn: de nieuwe politievrijwilligers van Politie Noord-Holland Noord. De zestien vrijwillige politiemensen werden zaterdagmiddag beëdigd door korpschef Ans Rietstra op het hoofdkantoor van de politie aan de James Wattstraat in Alkmaar.
 
De vrijwilligers kunnen vooral ingezet worden voor het begeleiden van evenementen, het verrichten van controles en het houden van toezicht. Zo kan geput worden uit een groter aantal politiemedewerkers die wellicht wat vaker ingezet wordenter aanvulling van de reguliere politiediensten. Het binnenhalen van vrijwillige politie is ook een manier om te werken aan ’diversiteit’ bij de politie. Het is een vorm van ’burgerparticipatie’ waardoor kennis van buiten naar binnen wordt gehaald

De politie wil het aantal vrijwilligers graag uitbreiden en is daarom nu ook bezig met de werving van een nieuwe klas die later dit jaar aan de opleiding kan beginnen. 

Reacties
Reactie: (clypje)
16-4-2008, 10:43
Welkom, sterkte, maar veel werkplezier en succes.

Reactie: (Mustafa)
14-4-2008, 23:41
Toevoeging:

werken in uniform, ook op straat.


Net zoals bij beroeppolitiefunctionarissen wordt de opleiding voor vrijwilligers door het korps betaald. Daarnaast ontvangt de politievrijwilliger, naast een vast bedrag per jaar, (ook tijdens de opleiding) een vergoeding per uur. De korps van de vrijwilliger waar hij of zij voor werkt zorgt bovendien voor een goede risicoverzekering. Om zo goed mogelijk alle kneepjes van het vak te leren en hun vaardigheden op niveau te houden, volgt hij of zij dezelfde aanvullende cursussen als hun beroepscollega’s.

Reactie: (Mustafa)
14-4-2008, 23:33
Karin vrijwilligers krijgen helaas "GEEN" wapen.
Politievrijwilligers worden ingezet om samen met beroepsfunctionarissen te surveilleren, maar je assisteert ook bij speciale activiteiten, zoals alcohol- of verkeerscontroles. Bij jaarmarkten, sportevenementen, koninginnedag, kermissen, etc. hou je toezicht op een rustig verloop. Het kan ook zijn dat je op het politiebureau werkt; je staat mensen te woord aan de balie, of je sluit verdachten in als arrestantenverzorger. Een Politievrijwilliger ondersteunt in allerlei opzichten de organisatie. Je wordt "NIET" ingezet in risicovolle situaties.

Reactie: (Afra)
14-4-2008, 22:01
Nah, als mensen daar zinvol mee bezig willen zijn, ga te keer zou ik zeggen, maar wat mij nou opvalt dat het allemaal wéér niks mag kosten.

Mooie quote: "Het binnenhalen van vrijwillige politie is ook een manier om te werken aan ’diversiteit’ bij de politie. Het is een vorm van ’burgerparticipatie’ waardoor kennis van buiten naar binnen wordt gehaald."

Misschien kunnen het na verloop ’echte’ banen worden, want nu een beetje roepen ’foei’ naar iemand maar verder geen bevoegheden hebben? Ik sluit me bij Karin aan die hierover terecht wat vragen aan de orde stelt. De wereld en dus ook Hoorn is verhard, daar moet het toezicht op worden aangepast.

Burgerpolitie lijkt mij wel wat maar dan met goed omschreven bevoegdheden en met lui die echt met de poten in de maatschappij staan, met eventueel vooruitzicht op betaald werk.



Reactie: (Karin)
14-4-2008, 13:19
Vraagjes: Krijgen deze vrijwilligers ook een wapen,een kogelvrijvest/jas ? Zoals iedereen weet lopen diegene die ze wellicht op moeten pakken daar ook mee! Hebben deze vrijwilligers aanhoudingsbevoegdheid? En als ze uitgescholden worden is dat dan strafbaar? Zien de mensen dat het vrijwilligers zijn of lijkt het echt? Worden deze mensen geinformeerd over bep. vuurwapen- gevaarlijke mensen in bep. steden? Worden ze voor vol aangezien of omdat ze er geen geld voor krijgen voor wat anders?? Succes allemaal

Reactie: (Thea)
14-4-2008, 10:08
Piet, beide vragen kan ik bevestigend beantwoorden.
Bij mij komt de vraag op als je daar al zenuwachtig van bent, wat je dan bij de politie te zoeken hebt.
Daar, en ook tijdens de opleiding, zul je nog wel voor hetere vuren komen te staan.
Daar is een keuring een makkie bij vergeleken.
Maar toch succes gewenst.

Reactie: (gco)
13-4-2008, 22:33
In je vrije tijd mensen controleren haha lekker leven heb je dan!

Reactie: (Piet)
13-4-2008, 18:19
Weet iemand of je als vrijwillger ook psychologische - en de sporttest moet afleggen/doen?
Ik heb me er ook voor aangemeld en best zenuwachtig. :D