PvdA Hoorn wil stadstrand tussen Park en Galgenbocht.

ingevoerd op 15-4-2008

Veel mensen vinden dat er in Hoorn meer aan het water gerecreeerd moet kunnen worden. De PvdA in Hoorn komt nu met het voorstel om een stadstrand tussen de Parkschouwburg en de Galgenbocht aan te leggen. Volgens de fractie twee vliegen in 1 klap: Door een vooroever aan te leggen hoeft de dijk minder hoog te worden en er komt voor Hoorn en omgeving een mooi recreatiegebied. ”Terwijl Hoorn aan het water ligt zijn er toch slechts enkele plaatsen waar recreëren aan het water mogelijk is” aldus raadslid Piet Bruijns.

”De noodzakelijke dijkversterking langs het Hoornse Hop biedt een unieke kans om dit nu te realiseren. Door op deze plaats een strand te realiseren ontstaat een win-win situatie.” Aldus de PvdA Hoorn.

Lees hier de brief met het opvallende voorstel:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn,

 
Betref: Vragen art.. 43 “ aanleg vooroever in kader dijkversterking”.

Datum: 14 april 2008

Geacht College,

In de stedelijke ontwikkeling van Hoorn zijn diverse functies van belang om de stad op een evenwichtige en verantwoorde manier vorm te geven. De recreatieve voorzieningen zijn hierbij van groot belang. De gemeente heeft op dit onderwerp reeds flink geïnvesteerd. Naast de kleinschalige recreatieve voorzieningen op wijkniveau hebben vooral de grootschalige recreatieve voorzieningen grote aantrekkingskracht op de bewoners. De gemeente kent een aantal van die recreatieparken. En vooral de combinatie met water zoals bij  het “Recreatiegebied Schellinkhouterdijk” is populair bij de bevolking. Het is juist die combinatie (recreëren bij water) waar in Hoorn grote behoefte aan is. Terwijl Hoorn aan het water ligt zijn er toch slechts enkele plaatsen waar dit mogelijk is.
 
Hoorn verdient als grote levendige stad aan het Markermeer voldoende recreatiemogelijkheden direct aan het water. Ook de stadsvisie spreekt van een “verdere ontwikkeling van de waterrecreatie”. De PvdA Hoorn ziet het Hoornse Hop als een geschikte locatie voor deze waterrecreatie. Hoorn wil een vitale dynamische stad zijn, die aantrekkelijke mogelijkheden biedt voor recreatie. Een stadsstrand op deze plaats is daarom in onze visie een passende aanvulling in dat recreatieve aanbod. De noodzakelijke dijkversterking langs het Hoornse Hop biedt een unieke kans om dit nu te realiseren. Door op deze plaats een strand te realiseren ontstaat een win-win situatie.
 
In het kader van de dijkversterking waar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier binnenkort mee start, ligt de keuze voor om de dijk te verhogen, ofwel door aanleg van een vooroever (het gewenste strand) de golfaanval af te zwakken. Beide mogelijkheden bieden de gewenste veiligheid. De PvdA Hoorn is echter van mening dat de aanleg van een vooroever (strand) veel voordelen heeft boven dijkverhoging, zowel maatschappelijk als milieukundig. 
 
Enkele voordelen van een stadsstrand:
· Een stadsstrand biedt de mogelijkheid om de golfaanval op de Westerdijk te verzwakken, waardoor deze niet of minder hoeft te worden verhoogd;
· Het minder verhogen van de Westerdijk zorgt voor een betere handhaving van het bestaande uitzicht op het Markermeer (de bestaande bebouwing kijkt niet tegen een veel hogere dijk aan);
· Het minder verhogen van de Westerdijk maakt het eenvoudiger om ook de gewenste boulevard functie van de Westerdijk in te vullen;
· De wandelroute langs het strand wordt aantrekkelijker als er een stadsstrand gerealiseerd wordt. Het is immers leuker om langs een levendig strand te flaneren dan langs een dijktalud;
· Als het strand van voldoende formaat is, mag verwacht worden dat mensen gaan kiezen voor het strand Hoornse Hop i.p.v. een rit naar een andere waterrecreatiebestemming. Dat leidt tot minder verkeersbewegingen en dus minder milieubelasting;
· Het strand Hoornse Hop heeft een groot achterland (orde 180.000 bewoners). Het is goed per fiets of openbaar vervoer bereikbaar,
· Het zandstrand biedt een uitbreiding van de abiotische diversiteit (gevarieerd milieu voor planten en dieren). Dat kan leiden tot meer biodiversiteit;
· Indien het benodigde zand ontrokken mag worden uit het Markermeer kan die ontzandingsplaats als slibvang (zuivering) gaan fungeren. Dat heeft een gunstig effect op de waterkwaliteit van het Markermeer (er zijn nu problemen met het doorzicht door de grote troebelheid);
· Door een voldoende formaat te kiezen wordt het strand minder kwetsbaar voor erosie. Het is dan zelfs te verwachten dat het strand zichzelf kan opbouwen. Wil het strand substantieel bijdragen aan de noodzakelijke versterking van de Westerdijk, dan is het ook waarschijnlijk dat een forse vooroever (strand) nodig is.

 
Het stadstrand kan gesitueerd worden vanaf de Galgenbocht t/m het Visserseiland (zie bijlage). De voorkeur van de PvdA Hoorn is een stadstrand in het gedeelte tussen de Parkschouwburg en de Galgenbocht. Het Hoogheemraadschap is vanuit haar taakstelling verantwoordelijk voor een veilige kering. De kosten van de vooroever, zoals wij die voorstellen, zullen dan ook primair door het Hoogheemraadschap moeten worden gefinancierd.
 
Door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt een startnotitie voor de Milieueffect rapportage (MER) opgesteld in het kader van de dijkverzwaring. In die startnotie wordt bepaald welke oplossingsvarianten op hun milieueffecten beoordeeld gaan worden. Deze oplossingsvarianten kunnen door de gemeente ingebracht worden. Uit bovenstaande opsomming blijkt de maatschappelijke meerwaarde van een stadsstrand. Door het meenemen van deze variant in de MER, kan deze meerwaarde nader onderbouwd worden en kunnen ook eventuele nadelen zichtbaar worden en zo mogelijk gecompenseerd worden.
 
Op basis van het bovenstaande heeft de PvdA Hoorn aan het college de volgende vraag:
Bent u bereid om de variant stadsstrand als vooroever mee te (laten) nemen als te onderzoeken variant in de MER studie?
 
Wij zijn benieuwd naar uw reactie.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Namens de fractie van de PvdA

Piet Bruijns

 

Reacties
Reactie: (eelco)
4-11-2009, 15:22
Met het doom scenario van Juul zal het wel meevallen denk ik. De dure woningen aan de Westerdijk bestaan al en de nieuwbouw, op oude locatie park schouwburg, staat in de planning. En geloof mij Juul die prijzen liggen niet onder de 3 ton. Het zullen waarschijnlijk deze bewoners zijn die de reuring van een gezellig stadsstrand voor hun deur niet zien zitten. Betreft de verbodsborden. Daar staat Nederland al vol van, dus een paar bordjes meer of minder. Wie trekt zich daar wat van aan.

De parkeerplekken beste Jan, lijken mij geen probleem. Het plein aan de Westerdijk moet toch opnieuw ingericht worden. Wat mij betreft mogen de parkeerplekken verdwijnen en onder de grond. Houd je een prachtig plein over voor een beetje horeca, mooi parkje met een muziek tent, vijver en voldoende bankjes/tafeltjes waar de buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De bezoekers van het strand kunnen gebruik maken van de volgende parkeeropties. Parkschouwburg, duur maar wel lekker droog. P Vale hen nog geen 5 min lopen. RAC onder aan de Westerdijk, altijd plek zat.
En Visserseiland iets verder lopen, maar prima parkeerplekken.

Een stadstrand. Klinkt als een prachtig plan. Maar waarom een nieuw strand aanleggen terwijl je ook kunt volstaan met de upgrate van de bestaande stranden. Denk aan recre gebied rechts van het
P schouwburg en het Julianapark, beter bekend als de schelpenhoek.
Ik heb me altijd al verbaasd dat de gemeente Hoorn tijdens de aanleg van de nieuwe haven die spuitgasten niet het strandje hebben laten ophogen en vergroten. Tenslotte waren ze daar toch al bezig met hun baggerbootjes. Maar waarschijnlijk denk ik te makkelijk als jan burgerlul (No offence Jan).

Je kunt je dus afvragen of het echt noodzakelijk is om nog een strand aan te leggen. Misschien is het idee van de gebroeders Breitman en Breitman wat ze in hun nieuwbouwplannetje de La Parisienne van intermarishoeksteen hebben bedacht niet eens zo gek.
Voeg daar een restaurant op palen aan toe. En knal wat extra steigers in het water voor de pleziervaart. Maak een promenade waar alle inwoners van Hoorn trots op zijn en waar iedereen graag komt om te wandelen, scaten, joggen, fietsen, zwemmen, varen, eten, drinken, zonnen, bijkletsen, muziek maken etc. Maar gemeente Hoorn die neemt de beslissingen zelf ip de mening van haar burgers aan te horen en uit te voeren. Mee denken en praten word je als een peinenburgkoek voor de neus gehouden, maar als het erop aan komt beslissen de hoge heren en dames in het gemeente huis. En hun mening, die is duidelijk. Er komt geen stadstrand in Hoorn.

Met vriendelijke groet,
Eelco


Reactie: (Juul)
10-9-2009, 14:04
Ik ben tegen, omdat het dan gedaan is met de rust en het een elite rand gaat worden, wat betekent: veel verbods borden, dure woningen, huidige bewoners mogen vertrekken uit betaalbare huurwoningen (zie WASS anti sloop site. Mensen, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee. dat zijn de echte stranden, dit is niks, veel herrie, veel troep.

Reactie: (Karin)
21-4-2008, 20:29
Lekker met de fiets mensen !! Al die herrie en stank van brommers en auto´s... Mensen die van ver komen met de trein..Probleem opgelost !!

Reactie: (Gozik)
19-4-2008, 00:39
Ik kan me in het verleden het Witte Badhuis ..... en dat moest weg en nu dus toch iets terug!
Wel zullen de huizen in de Grote Waal nu in waarde stijgen gezien hun leuke ligging, en de doorgaande weg zal dan wel 30KM zone worden met parkeervakken!

Ik ben dus voor..... mits ze niet opnieuw gaan verzanden in onzin discussie’s

Reactie: (jan)
17-4-2008, 16:17
De parkeerplekken, tja daar komt de verkeersonkundige uit hoorn vast wel weer met een nieuwe ramp.

Reactie: (Jan Koelemeij)
16-4-2008, 12:54
Gooed plan. Ik vraag me alleen af hoe het daar zit met parkeerplekken.

Reactie: (Piet)
16-4-2008, 10:28
Goed plan! Het strand doortrekken tot de Hulk zou nog beter zijn.
Er is al eerder een soort strandplan geweest, maar dat is indertijd verzand in de bekende politieke besluiteloosheid. Hopelijk deze keer een wat daadkrachtiger houding.