Gemeenteraad praat na zomer over integriteit

Geheim rapport over VOC Hoorn nu openbaar

De gemeenteraad van Hoorn gaat na het zomerreces op een ’open en eerlijke manier’ praten over integriteit, mede op basis van de aanbevelingen van het rapport van BING. Dinsdagavond besprak de raad de uitkomsten van het onderzoek van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) naar de vraag of VOC Hoorn integer gehandeld heeft.

Aanleiding was dat VOC Hoorn is ingegaan op het aanbod van een Hoornse ondernemer om op zijn kosten artikel 43 vragen van de partij in een advertentie te plaatsen in het Weekblad Zondag. De ondernemer had persoonlijk belang bij de inhoud van deze vragen.
Het rapport concludeert dat er volgens de Wet subsidiëring politieke partijen of andere formele regelgeving geen sprake is geweest van het aannemen van ongeoorloofde giften door VOC Hoorn. Wel had VOC Hoorn volgens BING af moeten zien van het aanbod, om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat oud-wethouder Van der Maat de kwestie aangekaart heeft. Hij moest in december zijn functie van wethouder neerleggen nadat zijn fractie VOC Hoorn het vertrouwen in de coalitie had opgezegd. Sindsdien botert het niet meer tussen Van der Maat en de partij.

Mede gelet op de manier waarop binnen de partij gecommuniceerd is over de kwestie, kwalificeert het onderzoeksbureau deze handelswijze als een integriteitschending. Ook stelt BING in het rapport vast dat het VOC Hoorn zich weinig bewust lijkt te zijn van de integriteitaspecten in deze kwestie. De partij zou er volgens het onderzoeksbureau goed aan doen om hierover binnen de partij een gerichte discussie te voeren.
De overige fracties keurden de handelswijze van VOC Hoorn af. VOC Hoorn had kritiek op het proces, maar gaf aan in de toekomst anders te zullen handelen. VOC Hoorn heeft de kosten van de advertentie inmiddels alsnog voor haar rekening genomen.

Als aanbeveling geeft BING de raad onder andere in overweging om kernbegrippen als integriteit als inleiding in de gedragscode op te nemen. Ook raadt het bureau de raad aan om te bespreken hoe om te gaan met giften en donaties.

Het volledige onderzoek is te lezen op :