Voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad gereed

ingevoerd op 17-4-2008

Burgemeester en Wethouders hebben besloten het voorontwerp voor het ‘Bestemmingsplan Binnenstad’ aan de gemeenteraad aan te bieden en stellen de raad voor in te stemmen met de procedure voor inspraak en overleg. Het voorontwerp richt zich op het gehele gebied van de binnenstad, inclusief het terrein van de schouwburg aan de westzijde en het gebied van het Julianapark aan de oostzijde. Het nieuwe bestemmingsplan vervangt alle op dit moment geldende twaalf bestemmingsplannen voor het gebied binnen de singels.

Het bestemmingsplan is een van de instrumenten om de ontwikkeling van de binnenstad in de gewenste banen te leiden. De binnenstad kent niet alleen een historisch waardevol stadsgezicht, het is ook het domein van bewoners, ondernemers en toeristen die ieder zo hun eigen wensen ten aanzien van de ontwikkeling van de binnenstad hebben. Het nieuwe bestemmingsplan moet het mogelijk maken dat de vele binnenstedelijke functies zich ook in de toekomst op eigentijdse wijze kunnen ontwikkelen in een historisch waardevolle omgeving.

Het bestemmingsplan moet een stimulans zijn voor de binnenstad en toch de wezenlijke waarden van het beschermde stadsgezicht beschermen. Gelet op de economische doelstellingen voor de binnenstad ligt hier een spanningsveld. Het beschermende beleid voor de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden is niet bedoeld om het bestaande beeld volledig vast te leggen. Voor het bestemmingsplan is het meer de taak om de gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden te beschermen in samenhang met de gehele stedenbouwkundige structuur.
Het gemeentelijk beleid is erop gericht dat de binnenstad een sterkere positie krijgt binnen de Hoornse economie.

Een aantrekkelijk winkelmilieu in een historische omgeving is de troef van de Hoornse binnenstad. Die versterking kan gestalte krijgen door de detailhandel en de horeca in de binnenstad meer dan tot nu toe ruimte te bieden voor een gezonde marktontwikkeling en daardoor kwaliteitsverbetering. Grotere winkels, kleine speciaalzaken en een marktgericht horeca-aanbod moeten in de binnenstad een eigen plaats kunnen vinden.

Het bieden van ruimte aan de detailhandel wordt in het bestemmingsplan ondermeer ondersteund door het opnemen van de mogelijkheid tot samenvoegen van panden. De mogelijkheid tot het samenvoegen van panden is beperkt tot een maximum van 200 m² op de begane grond. Aan grotere formules kan ruimte geboden worden door het bij de formule betrekken van de verdieping.

Het ontwikkelingsgebied Vale Hen biedt op termijn ook de mogelijkheid van de vestiging van grotere winkels. In het gebied tussen centrum en haven, in het bestemmingsplan aangeduid met de bestemming ‘gemengd’, is als onderdeel van bijvoorbeeld de woonfunctie ook kleinschalige winkelvestiging toegestaan tot een oppervlakte van maximaal 25 m².

De binnenstad is een geliefde plek om te wonen. Niet alleen om de aantrekkelijke omgeving, maar ook door de nabijheid van voorzieningen en de gezelligheid van het centrum. In het algemeen wordt een dergelijke omgeving door vooral kleine huishoudens, jong of oud, bijzonder gewaardeerd. Het gemeentelijk beleid is er sinds 1975 op gericht dat er meer gewoond wordt in de binnenstad. Door de woonfunctie in de binnenstad te versterken, wordt bijgedragen aan intensief en kwalitatief hoogwaardig ruimtegebruik.

De horecanota ‘Hoorn Gastvrij’ geeft een sterke impuls aan de horeca in de binnenstad. Insteek hierbij is verbeteren van de uitstraling van de binnenstad, garanderen van een goed woon- en leefklimaat, de horecaondernemers mogelijkheden bieden om ook echt te kunnen ondernemen, het vergroten van de variatie in het horeca-aanbod en uitbreiding van het aantal horeca-gelegenheden. De drie horecagebieden Roode Steen, Kerkplein en Dubbele Buurt blijven gehandhaafd en mogen verder uitgroeien. Daar gevestigde bedrijven krijgen meer ruimte om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen, door het toestaan van kleinschalige mengformules. Buiten deze gebieden wordt geen enkele uitbreiding van cafés toegestaan. Hiermee komt de leefbaarheid in de binnenstad niet in het geding.
In de ontwerpnota ‘Gebruik openbare ruimte binnenstad’ wordt ruimte geboden voor de realisering van permanente winterterrassen aan de gevel van de horecapanden gelegen aan de noordzijde van de Roode Steen. De bestemming ‘Horeca - Plein’ biedt via ontheffing van burgemeester en wethouders ruimte voor het realiseren van deze bebouwde terrassen tot een diepte van 4 meter en een hoogte van 4 meter. De proefregeling voor drijvende terrassen wordt op dit moment geëvalueerd.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan wordt 22 april voorgelegd aan de algemene raadscommissie en 20 mei aan de gemeenteraad. Dan volgt inspraak. Als onderdeel van de inspraakprocedure wordt het voorontwerp ook besproken met belangengroepen in de binnenstad. Gelijktijdig met de inspraakprocedure wordt het voorontwerp voorgelegd aan het Hoogheemraadschap en de betrokken diensten van rijk en provincie.

Reacties
Reactie: (fred)
18-4-2008, 16:58
En waar kunnen de bewoners van Hoorn dit voorontwerp inzien? Of wordt dit zo onderhands even erdoor gedrukt ? Hoorn maakt er altijd zon sier mee met de transparantie.