Tweede bruggenhoofd opgegraven bij klooster Bethlehem

ingevoerd op 22-4-2008

De archeologische dienst van de gemeente Hoorn heeft, op het terrein van het middeleeuwse klooster Bethlehem aan de Bangert, de houten fundering gevonden van een bruggenhoofd.

Tijdens de eerste grote opgravingswerkzaamheden in 2005-2006 is door de archeologen ook al een bruggenhoofd blootgelegd aan de westzijde van het terrein. Uit meerdere historische bronnen bleek echter dat er nog een tweede brug moet zijn geweest, in de zuidoosthoek van het terrein. Deze brug verbond het kloosterterrein met een pad dat naar alle waarschijnlijkheid naar Westerblokker leidde. In de laatste week van deze tweede en laatste opgravingswerkzaamheden op het terrein, is dit vermoeden inderdaad bevestigd.
 
Of het nu blootgelegde houten bruggenhoofd daadwerkelijk uit de kloosterperiode (1474-1572) stamt of wellicht behoort tot een opvolger van na de Reformatie, toen een deel van het klooster als boerenhoeve in gebruik was genomen, is nog niet te zeggen. Een dateringsonderzoek van de funderingspalen kan hierover uitsluitsel geven.

Reacties
Reactie: (harr)
22-4-2008, 23:59
Hartsikke super, blij dat ik in een dorp met historie woon :) hopelijk blijft het ook bewaard en gaat het niet verloren in bouw en modernisering. Blokker, mooi dorp