Jeugdlintjes voor vier jongeren uit Hoorn

ingevoerd op 25-4-2008

Voor de tweede maal werden in Hoorn jeugdlintjes uitgereikt. Vier jongeren mogen een gemeentelijk jeugdlintje in ontvangst nemen. Het zijn Stijn Bouma (17 jaar), Khalid El Bouziani (16 jaar), Brian van der Werff (14 jaar) en Romy Pronk (12 jaar).

Jeugdlintjes

Stijn Bouma (17 jaar)
Stijn heeft meegedaan aan een landelijke wedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs met als thema ‘Vrede is een werkwoord’. De scholieren konden kiezen uit het maken van een verhaal of opstel, lied, rap, video, gedicht of poster. De winnaar kreeg uit handen van de directeur van het Museon de J.H. Schepsprijs en een geldbedrag van € 500. Stijn heeft een korte film gemaakt. In de film vertelt hij in het kort over de executie van Johannes Post. Johannes Post hield zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk bezig met ‘kleinere’ verzetsdaden. In 1943 werd hij lid van de Landelijke Knokploegen, totdat hij op 15 juli 1944 werd gearresteerd en een dag later in de duinen van Overveen werd geëxecuteerd. Stijn laat deze geschiedenis op een indringende en heldere wijze zien. De film is een culturele en maatschappelijke bijdrage. Door het winnen van de eerste prijs, heeft hij landelijke bekendheid verworven en Hoorn op zijn manier op de kaart gezet.

Brian Van der Werff en Khalid El Bouziani (14 en 16 jaar)
Brian en Khalid hebben een maatschappelijke stage uitgevoerd in Wooncentrum Avondlicht in Hoorn. In de periode november-december 2007 maakten beide jongens 4 bewoners (3 dames en 1 heer) in leeftijd variërend van 60 t/m 80 jaar wegwijs op de computer. Vooraf hebben ze in overleg met school en de stagebegeleider van Avondlicht, een programma opgesteld. Het programma omvat het gebruik van Word, e-mail en internet. Maar de bewoners konden ook hun eigen verzoeken bij de jongens indienen, zoals leren MSN-en en internetten. Dit hebben zij met veel enthousiasme en op een zeer bewogen, gedreven en leuke manier gedaan. Hun begeleiding werd door de bewoners en het personeel zeer gewaardeerd. Uiteindelijk moesten beide jongens voor de klas een presentatie geven over hun tijd bij Avondlicht.

Romy Pronk (12 jaar)
Al jaren helpt Romy haar 86 jarige buurvrouw met boodschappen doen. Deze mevrouw wilde zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Op een gegeven moment lukte het haar niet meer om te fietsen. Sindsdien doet Romy voor minimaal een keer in de week (door weer en wind) haar boodschappen. Uit school komt Romy een praatje met haar buurvrouw maken en het boodschappenlijstje ophalen, haalt de boodschappen en brengt deze vervolgens naar haar buurvrouw. Als de boodschappen tussentijds op zijn, dan gaat Romy extra naar de supermarkt.