Politie controleert streng bij Luilak-viering

ingevoerd op 6-5-2008

In de nacht van vrijdag 9 mei op zaterdag 10 mei wordt er weer Luilak ‘gevierd’. Het is van oudsher een kwajongensfeest waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers wakker te maken. Maar jongeren plegen soms ook ernstige vormen van baldadigheid of vernieling.

De politie wil met name ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid. Want wanneer ouders door de politie worden aangesproken op de vernielzucht van hun kinderen reageren ze soms verbaasd met de mededeling: ‘Ja maar het is toch luilak?’.

De Luilakviering is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Sommige ouders verlenen hun kinderen toestemming om er aan mee te doen. Ze zijn soms verbaasd wanneer de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt wegens het plegen van vernielingen.

Het smeren met zeep, zoals de kleinste deelnemers ‘onschuldig’ doen, is al een overtreding (baldadigheid). Smeren of gooien van boter of eieren op gevels is een misdrijf (vernieling) aangezien er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Gebruik van purschuim of secondenlijm steekt ook de kop op. Wanneer een slot of automaat met iets dergelijks wordt dichtgesmeerd levert dat honderden euro’s schade op.

Veel vernielingen gepleegd
Op verschillende plaatsen in de regio Noord-Holland Noord zijn er vorig jaar wederom vernielingen gepleegd en brandjes gesticht. Ook werden ramen en deuren van woningen en auto’s beklad met allerlei materialen. De samenleving pikt dit soort vormen van ‘vermaak’ niet meer. Bewoners proberen hun eigendommen te beschermen en hebben veel last van de baldadigheid van sommige jeugdigen. De politie zet extra agenten in om te surveilleren in gebieden waar dat nodig blijkt te zijn.  De politie treedt waar mogelijk op maar zij doet ook een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te begeleiden en zeker niet alleen met materialen de straat op te laten gaan. Op die manier kan de luilakviering voor iedereen weer het feest worden zoals het oorspronkelijk bedoeld was: langslapers wakker maken!

Reacties
Reactie: (Grietje)
15-5-2008, 08:05
Sneu persoon

Reactie: (heks)
13-5-2008, 11:19
En, nog wat gebeurt 9 op 10?

Reactie: (clypje)
12-5-2008, 13:50
Hans je hebt voor 200% gelijk. Heb ook vroeger luilak gedaan maar ook belletje trekken en lege blikken achter je fiets en zeker geen eieren gooien, spulen slopen e.d. Als ik zie dat men mijn auto of andere dingen van mij gaan slopen waar ik heel hard voor moet werken, dan ga ik ook de dader slopen, oog om oog en dan maar eigen rechter spelen.

Reactie: (Hans)
10-5-2008, 13:02
Ja Grietje, ik heb vroeger geluilakt. En vroeger was alles echt niet beter. Alleen wij deden de zilveren dopjes van de melk - en vlaflessen tussen de wielen van onze fiets en reden daarmee om 5 uur ’s morgens over straat. Dat is wat anders dan auto’s bekrassen, ramen ingooien, bushokjes tot aan de grond toe slopen en toevallige passanten in elkaar slaan. En de rol van de ouders daarin die jij aanhaalt heb ik al belicht. En ja, we hebben een leuke nacht gehad. Wie een raam ingooit, moet zelf dan ook maar de koers van de baksteen volgen.

Reactie: (Grietje)
10-5-2008, 07:37
Wel interessant om te weten Hans dat jij voor eigen rechter gaat spelen, tja het zal jouw huis maar zijn. Maar ik ben benieuwd of jij vroeger geluilakt hebt? Ik vind het ook nergens op slaan, maar de ouders moeten de kids maar eens lekker binnen houden en ze niet de straat op schoppen/toelaten.. Belletje trek, tomaten gooien of eieren dat is eigenlijk luilak, maar omdat toen er te weinig werd beboet en opgetreden is het nu een baldadig fenomeen geworden... Dus ik hoop dat je niet teveel onwetende kids hebt aangepakt..

Reactie: (raad je nooit)
9-5-2008, 22:11
hans denk je nou als jongere volwasse manne zien die naar hun toe komen niet weg gaan ik heb zelf jaren mee gedaan met kloten en er loop s ochtens vroeg om half 5 nog geen hond op straat normaal dus 9 van de 10 die je ziet lopen is smeris in burger of mensen die dingen probeeren tebeschermen

Reactie: (Hans)
9-5-2008, 15:34
Helemaal geen dom bericht. Ik ga tesamen met een groepje mannen zo onopvallend mogelijk zelf de boel in de gaten houden. En baldadige / vernielzuctige jongeren mogen hopen dat de politie hen betrapt in plaats van wij. Ik denk dat onze wat eigenzinnige manier van corrigereren wat hardhandiger zal zijn dan de ouders ( je hebt het tenslotte van geen vreemde) of die van de politie. Wij verheugen ons erop en weten nu ook wanneer we op kunnen treden. Nou stoere jongens, laat je vooral zien vannacht. Make my day, in dit geval make my night.

Reactie: (peter)
9-5-2008, 02:16
2 dagen later en dit onverstandige bericht staat hier nog steeds: beste web-redacteur: word eens wakker en haal het van de site svp.

Reactie: (Clyp)
7-5-2008, 12:04
Wat een verschrikkelijke domme figuren, zet meteen ff op internet wat je allemaal kunt uithalen met luilak, zet er ook meteen op welktijstip en waar de politie gaat controleren, fooooools!!!!!!!!!!!

Reactie: (Erwin)
7-5-2008, 08:18
Bedankt voor de tip. Purschuim en secondenlijm had ik nog niet aan gedacht. Dat kan weer "leuke" nieuwe inzichten geven.
Als er nog meer van dit soort zinnige suggesties zijn plaats ze gerust hoor, vandalen lezen dit echt niet.